Μπεργκ: «Είναι αδιάφορο να δουλεύεις δίχως πίεση» (pics&vids)

Η Ομόνοια παρουσίασε τον Χένινγκ Μπεργκ που «έπιασε» και επίσημα δουλειά ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου, που ευελπιστούν όλοι στους «πράσινους» ότι θα έχει διαφορετική κατάληξη σε σχέση με τις προηγούμενες που σημαδεύτηκαν με αποτυχίες.

Ο Νορβηγός εμφανίστηκε στην αίθουσα του ΓΣΠ στις 11:30 και τοποθετήθηκε για όλους και για όλα που απασχολούν τους «πράσινους». Επίσης, έκανε γνωστά τα αίτια της απόφασης του, ενώ μαζί με τον ίδιο στο πάνελ βρέθηκαν οι κ. Χαραλαμπίδης και Λάρκου, οι οποίοι έβγαλαν μία αισιοδοξία για το πλάνο τους.

Το Balla βρέθηκε στο χώρο και σας μετέφερε λεπτό προς λεπτό όσα ειπώθηκαν στην «πλούσια» διάσκεψη Τύπου.

Re-Play:

11:20: Ο Χένινγκ Μπεργκ δίπλα από το Νεόφυτο Λάρκου στη διάσκεψη Τύπου που γίνεται στο ΓΣΠ.
11:30: Νίκος Χαραλαμπίδης, Νεόφυτος Λάρκου, Χένινγκ Μπεργκ και Αντρέας Δημητρίου στο πάνελ.

Χαραλαμπίδης: «Ο προπονητής επιλέχθηκε μέσα από δεκάδες βιογραφικά, για να μας οδηγήσει στη νέα χρονιά. Θέλαμε να βρούμε έναν προπονητή που να ταιριάζει με τη φιλοσοφία της ομάδας και ο κ. Μπεργκ πληροί τις προϋποθέσεις διότι έχει παραστάσεις ως ποδοσφαιριστής και ως προπονητής κερδίζοντας τρόπαια».

Για τον κόσμο: «Ο κόσμος πρέπει να επιστρέψει στο γήπεδο, αρκεί να δει έργα, όλες οι κινήσεις μας είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Έχουμε καταγράψει ότι στραβό έγινε τα προηγούμενα χρόνια και δε θέλουμε να επαναληφθεί τις επόμενες σεζόν. Ο κόσμος πρέπει να παρατηρήσει ένα σύνολο που είναι άξιο να φτάσει εκεί που της αξίζει. Εμείς κάνουμε ότι μπορούμε για να μην επιστρέψουμε στα παλιά, «κτίζουμε» νέο κορμό για πρωταγωνιστικό ρόλο τα επόμενα χρόνια».

Λάρκου: «Τρεις στόχοι για φέτος, να βρεθούμε στις πρώτη τετράδα, να δημιουργήσουμε κορμό για να μη ψάχνουμε βασανιστικά 8 ή 10 ποδοσφαιριστές κάθε καλοκαίρι όπως γίνονταν έως τώρα. Τρίτος και κύριος στόχος είναι η επιστροφή του κόσμου στο γήπεδο, για να γίνει αυτό πρέπει να εμφανίσουμε πείσμα και αγωνιστική ικανότητα για να επιστρέψει η περηφάνια στον κόσμο μας.

Προγραμματισμός: «Για να σας ενημερώσω, δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο, από τη Δευτέρα μετέχει ενεργά και ο προπονητής μας που αξιολογεί τις περιπτώσεις που θα μας ανεβάσουν άμεσα επίπεδο».

Ο προπονητής έχει λόγο στις μεταγραφές: «Με αυτά που είπα καθορίζεται η σχέση μας, είναι ξεκάθαρο, ας αφήσουμε τη μέρα σε εκείνον, αφού είναι η παρουσίαση του».

Γιατί επιλέχθηκε ο Μπεργκ: «Επιλέχθηκε μέσα από μία λίστα τεσσάρων προπονητών, διότι ήταν ο καλύτερος που μπορούσαμε να έχουμε».

Για τις μεταγραφές: «Έχουμε επιλέξει το δύσκολο δρόμο, διότι διαπραγματευόμαστε μόνο με τις περιπτώσεις που ταιριάζουν στην ομάδα μας, έως τώρα δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο, και ευελπιστούμε σε θετικές απαντήσεις».

Για το χρονοδιάγραμμα: «Θα ήταν ευχής έργων να έχουμε το 80% του ρόστερ έτοιμο με την έναρξη της προετοιμασίας, αλλά αν δε βρούμε τους κατάλληλους παίκτες αμέσως, δε θα βιαστούμε μόνο για να τελειώσουμε τον προγραμματισμό».

Τα βασικά κριτήρια: «Η αντοχή στην πίεση, ο πρωταθλητισμός και ο χαρακτήρας του. Ο κ. Μπεργκ έχει ένα αξιόλογο υπόβαθρο ποδοσφαιρικό, πολύ ψηλότερο από αυτό που είμαστε εμείς. Η διοίκηση ευελπιστεί ότι θα είναι ο προπονητής μας για τα επόμενα χρόνια».

Μπεργκ: «Είμαι χαρούμενος που θα προπονήσω την Ομόνοια. Οι εντυπώσεις είναι θετικές στις πρώτες συζητήσεις. Η ομάδα έχει φιλοδοξίες και θέλει να επιστρέψει εκεί που πρέπει να είναι στο μέλλον. Οι παίκτες πρέπει να παίζουν το ποδόσφαιρο που θέλει ο κόσμος για να έρθουν οι στόχοι. Η παρουσία μου στην Κύπρο είναι μία πρόκληση, άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που εργάζομαι μακριά από την πατρίδα μου. Η αλήθεια είναι πως ανυπομονώ να αξιολογήσω τους παίκτες και να ζήσω την ατμόσφαιρα του γηπέδου, διότι ο κόσμος είναι πολύς στους «πράσινους».

Γιατί επέλεξε την Ομόνοια: «Για μένα είναι μία σημαντική ευκαιρία να εργαστώ με καλούς ανθρώπους του ποδοσφαίρου που έχουν πλάνο και εργάζονται σκληρά για να πετύχουν τους στόχους της Ομόνοιας που είναι το μεγαλύτερο κλαμπ στη χώρα. Με κέρδισαν οι άνθρωποι που ήρθαν σε επαφή μαζί μου, και ανυπομονώ να προπονήσω την ομάδα και να εργαστούμε με σκοπό να φτάσουμε ψηλά σε λίγο καιρό».

Για τη φιλοσοφία του: «Θα δω την ομάδα και θα αποφασίσω για το τελικό πλάνο. Προσωπικά θέλω να παίζουμε παιχνίδι κυριαρχίας και με επιθετικότητα, θέλω να κάνουμε ευκαιρίες και αυτοματισμούς, εμείς πρέπει να καθορίζουμε τους αγώνες εφόσον θέλουμε να τερματίσουμε ψηλά στη βαθμολογία. Μόνο με κυριαρχικό ρόλο μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας». 

Θα επιτευχθούν οι στόχοι; «Με καλή απόδοση στο γήπεδο, οι πιθανότητες είναι πολλές να πετύχουμε τους στόχους μας. Αν καταφέρουμε να εξελισσόμαστε, τότε θα έρθουν και τα αποτελέσματα. Θα προσπαθήσω μέσα από τη δουλειά του να βγάλουμε ποιότητα μέρα με τη μέρα για να ανέβουμε επίπεδο στο μέγιστο βαθμό. Καθημερινά χρειάζεται να εργαζόμαστε πάνω στην ομαδική και ατομική εξέλιξη των παικτών μας».

Παρακολούθησε την Ομόνοια, και αν θα καταφέρει να επιτύχει μία χημεία στο σύνολο: «Είδα παιχνίδια από την περσινή περίοδο, προφανώς δεν έρχομαι δίχως να ξέρω, και δίχως να έχω συνομιλήσει με τον κ. Λάρκου και τον κ. Ταραπουλούζη. Ξέρω ότι περάσαμε μία δύσκολη περίοδο, αλλά είμαι εδώ για το μέλλον, θέλοντας να «κτίσουμε» κάτι δυνατό. Το μεταγραφικό «παζάρι» είναι ανοικτό και αναζητούμε ποδοσφαιριστές που μπορούν να μας ανεβάσουν επίπεδο μέσα στα οικονομικά πλαίσια που είναι διαθέσιμα».

Για τη διεκδίκηση του πρωταθλήματος και τους αντιπάλους: «Έχω παρακολουθήσει τους αντιπάλους, μπορεί να μη ξέρω τα πάντα, αλλά λαμβάνω πολύτιμη βοήθεια από τους συνεργάτες μου που γνωρίζουν τις συνθήκες του ποδοσφαίρου στην Κύπρο. Θέλουμε να φτάσουμε στο κατάλληλο επίπεδο και να διεκδικούμε ότι καλύτερο μπορούμε».

Για την πίεση από τον κόσμο: «Ευελπιστώ ότι θα αντέξω την πίεση του κόσμου, και αυτό θα το καταφέρω μέσα από το έργο μας. Θέλουμε να επιστρέψει ο κόσμος στο γήπεδο, ανυπομονώ για γεμάτο ΓΣΠ και μία καλή ατμόσφαιρα που αυξάνει τις πιθανότητες για να κερδίσουμε. Πρέπει να τους δείξουμε δουλειά και νίκες για να επανέλθει στις θέσεις του».

Για την προώθηση παικτών από τις ακαδημίες: «Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο οι ομάδες θέλουν να κερδίζουν, αλλά και να αναδεικνύουν ποδοσφαιριστές από την ακαδημία. Εμείς θα εξελίσσουμε όλους τους παίκτες, είτε έρθουν με μεταγραφή, είτε είναι από τα σπλάχνα μας. Η Ομόνοια θα αγωνίζεται με την καλύτερη ενδεκάδα κάθε εβδομάδα».

Υπάρχει κατάληξη με τον βοηθό του; «Υπάρχουν καλές επιλογές με τις οποίες συζητώ και θα καταλήξουμε άμεσα. Είναι καλύτερο να έχω κάποιον που γνωρίζω για να μεταφέρω τη φιλοσοφία μου με περισσότερη ευκολία».

Ποιο είναι το σύστημα που του αρέσει; «Μου αρέσει το σύστημα που φέρνει νίκες στην ομάδα μας. Πρέπει να είμαστε ευέλικτοι με τον σχηματισμό, να βρούμε αυτό που μας ταιριάζει στο παιχνίδι μας. Η αγωνιστική φιλοσοφία έχει τη σημαντικότητα της, διότι χρειαζόμαστε νίκες και καλό ποδόσφαιρο».

Για συνεργασία με τον Φέργκιουσον: «Εύχομαι να έχω επηρεαστεί από τον κ. Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, διότι είχαμε μία επιτυχημένη συνεργασία για τρία χρόνια. Προσωπικά, εστιάζω στην προσαρμογή μου ανάλογα με την ομάδα, θέλω να κτίσουμε μία ομάδα που θα κάνει πρωταθλητισμό, διότι το πρότζεκτ της ομάδας είναι αυτό και είναι ελκυστικό».

Ξέρει που ήρθε; «Ευελπιστώ, ξέρω ότι ήρθα στο μεγαλύτερο κλαμπ της Κύπρου που πήρε πρωταθλήματα και κύπελλα στο πρόσφατο παρελθόν. Μπορεί τα τελευταία χρόνια να μην είναι στο καλύτερο επίπεδο, αλλά θέλουμε να επιστρέψει εκεί και να υπάρχουν φιλοδοξίες και στόχοι. Η πίεση που έχω δε με επηρεάζει, έχω μάθει να εργάζομαι υπό πίεση, είναι αδιάφορο να εργάζεσαι δίχως πίεση και στόχους. Θέλω να βελτιώσω την ομάδα και αν το πράξουμε αυτό, υπάρχουν πιθανότητες να πετύχουμε τους στόχους μας».

Για το γηπεδικό: «Προτιμώ να αγωνιζόμαστε σε γήπεδο που οι κερκίδες είναι κοντά στον αγωνιστικό χώρο, είναι καλύτερο για όλους μας».

Πόσο εύκολο είναι να βρεθούν παίκτες επιπέδου στην αγορά; «Έχουμε καλές πιθανότητες να βρούμε ποδοσφαιριστές κλάσης που μας ταιριάζουν και θα βοηθήσουν στην εξέλιξη της Ομόνοιας

Για τις εγκαταστάσεις του «Ηλίας Πούλλος»: «Οι χώροι είναι λειτουργικοί, είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ και υπάρχουν καλά αποδυτήρια και σωστοί χώροι προπονήσεων. Γνωρίζω για τα έργα που θα γίνουν και σίγουρα όλα θα είναι καλύτερα όταν ολοκληρωθούν, αλλά έως τότε θα δουλεύουμε με τις συνθήκες που υπάρχουν και είναι εξαιρετικές».

Οι φωτογραφίες:

Videos:

1. Η τοποθέτηση του κ. Λάρκου:

2. Οι πρώτες τοποθετήσεις:

3. Γιατί ανέλαβε την Ομόνοια;

4. Η τοποθέτηση Χαραλαμπίδη: