Δρ. Ελένη Θεοδώρου: «Ιδού τα αποτελέσματα των τριών ερευνών»

Αναλυτικά:

Η αρχική ιδέα για έρευνα ξεκίνησε από παρατήρηση συγκεκριμένων μοτίβων στη στάση σώματος  σε νεαρούς ποδοσφαιριστές  που ακολουθούσαν θεραπείες στο κέντρο μου. 

Η συνύπαρξη συγκεκριμένων ασυμμετριών στη στάση σώματος των νεαρών ποδοσφαιριστών ήταν η αφορμή της δημιουργίας ενός στοχευόμενου προγράμματος με σκοπό τον έγκαιρο εντοπισμό και την έγκαιρη παρέμβαση στις αναπτυξιακές ηλικίες.

Η όλη ιδέα έχει βραβευτεί 2φορές με πλήρη υποτροφία διδακτορικού και καταλήγοντας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας το πρόγραμμα πήρε τεράστιες διαστάσεις για τα κυπριακά δεδομένα με υποστηρικτές σχεδόν όλους  τους ποδοσφαιρικούς φορείς του τόπου.

Η πρώτη έρευνα είχε στόχο τον εντοπισμό και την καταγραφή ασυμμετριών στην στάση σώματος και μυϊκών δυσλειτουργιών σε νεαρούς ποδοσφαιριστές. Στην έρευνα συμμετείχαν 610 νεαροί ποδοσφαιριστές, ηλικίας 5 μέχρι 18χρονών αποτελώντας καινοτομία για τα κυπριακά δεδομένα. Τα αποτελέσματα έδωσαν νέες πληροφορίες και στοιχεία σχετικά με τους νεαρούς ποδοσφαιριστές, καθώς και τα χαρακτηριστικά κάθε ηλικιακής κατηγορίας.  

Η δεύτερη έρευνα, ως συνέχεια της πρώτης, είχε στόχο την πρόληψη τραυματισμών μέσω παρεμβατικών διορθωτικών προγραμμάτων άσκησης  σε 100 ποδοσφαιριστές ηλικίας 13 μέχρι 18 χρονών. Τα ατομικά προγράμματα άσκησης δημιουργήθηκαν βάσει των ατομικών μετρήσεων προ-συμπτωματικού ελέγχου (screening) των ποδοσφαιριστων. 

Σκοπός του κάθε ατομικού διορθωτικού προγράμματος ήταν η βελτίωση στάσης σώματος και η διόρθωση των μυοσκελετικών δυσλειτουργιών. 

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν μείωση τραυματισμών από 38,3% στο 18,1% και βελτίωση στο κινητικό  έλεγχο, βελτίωση στις ασυμμετρίες της σπονδυλικής στήλης (σκολιωτική, κυφωτική και λορδωτική στάση) καθώς και βελτίωση στην ευκαμψία των μυών κάτω άκρων όπως: οπίσθιοι μηριαίοι (δικέφαλος), απαγωγοί και προσαγωγοί ισχίου και τετρακέφαλοι και στις δυο πλευρές του σώματος. Τα αποτελέσματα της δεύτερης έρευνας βασίστηκαν στην σύγκριση και ανάλυση δεδομένων δυο συνεχόμενων ποδοσφαιρικών περιόδων (από περίοδο προετοιμασίας μέχρι το μέσο της αγωνιστικής χρονιάς). 

Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι πρώτη φορά πραγματοποιείται παρεμβατική έρευνα σε νεαρούς ποδοσφαιριστές στην Κύπρο σε ατομικό επίπεδο.

Η τρίτη έρευνα διερεύνησε κατα πόσον οι μυοσκελετικές ασυμμετρίες επιρεάζουν την απόδοση σε επίλεκτους ποδοσφαιριστές. Στην έρευνα εξεταστήκαν 50 νεαροί διεθνής ποδοσφαιριστές των ηλικιών Κ-15 και Κ-17. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι μυοσκελετικές ασυμμετρίες (κυφωτική και σκολιωτική στάση, ασυμμετρία στη λεκάνη – ανισοσκέλια, δυσκαμψία μυών των κάτω άκρων) επιδρούν αρνητικά και μειώνουν παραμέτρους της ποδοσφαιρικής απόδοσης όπως την νευρομυϊκή εκρηκτικότητα του ποδοσφαιριστή καθώς και την ευκαμψία και την δύναμη των κάτω άκρων. Όλοι οι διεθνείς ποδοσφαιριστές που αξιολογήθηκαν πήραν ατομικά διορθωτικά προγράμματα άσκησης και ενημερώθηκαν οι υπεύθυνοι των ομάδων τους.

Τα αποτελέσματα παρουσιαστηκαν για τρίτη συνεχή χρονιά,  στο ετήσιο Διεθνές Συνέδριο Αθλητικής Αποκατάστασης και Τραυματολογίας με θέμα “Football Medicine Meets the Universe of Sport” που διοργανώνεται από το Isokinetic Medical Group και τη FIFA (Football for Health F-MARC ). Το συνέδριο φέτος φιλοξενήθηκε στο Wembley Stadium στο Λονδίνο, τέλη του Απρίλη.

Η προσέγγιση του ποδοσφαίρου στις αναπτυξιακές ηλικίες επιβάλλεται να είναι διαφορετική και να στοχεύει στη διατήρηση και διαφύλαξη των ταλέντων κατά την περίοδο ανάπτυξης τους μέχρι και τα 18 τους χρόνια. Μια μεταβατική και προσαρμοστική περίοδος είναι αναγκαία προτού εισέρθουν σε ψηλότερα αγωνιστικά επίπεδα, κάτι το οποίο εφαρμόζεται στο εξωτερικό. Έτσι τα ταλέντα προστατεύονται από μυοσκελετικούς τραυματισμούς,  παραμένοντας στη διάθεση του προπονητή και της ομάδας τους, χωρίς να χάνονται πολύτιμες ώρες από την ποδοσφαιρική ανάπτυξή και προσαρμογή τους, διατηρώντας έτσι αυξημένες πιθανότητες μιας μελλοντικής επιτυχημένης ποδοσφαιρικής καριέρας, με διάρκεια.

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη ΕΔΩ.

Ελένη Θεοδώρου / Υπεύθυνη Προγράμματος KickStr8

Α.Α.Α. Κίνηση & Παιδί – Κέντρο Θεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών και Εφήβων