Το αποψινό φιλικό του Παναθηναϊκού με την ισπανική Ράγιο Βαγεκάνο στο “Απόστολος Νικολαΐδης” (18/7, 21:00) είναι το 7ο που δίνουν οι “πράσινοι” απ’ την 14η Ιουνίου και την εκκίνηση της καλοκαιρινής προετοιμασίας τους, αλλά θα είναι σαφώς και το πλέον ενδεικτικό των σκέψεων του Ιβάν Γιοβάνοβιτς όσον αφορά την ενδεκάδα του θα πάρει το προβάδισμα για το πρώτο (κομβικό) ματς με την Ντνίπρο.
«Μαζεύτηκε» ο καιρός και την επόμενη Τρίτη (25/7) στο Κόζιτσε, το “τριφύλλι” έχει τον πρώτο, πρόωρο «τελικό» της σεζόν, την πρώτη μάχη του με τους Ουκρανούς που προσφέρει ως έπαθλο πέρα απ’ την πρόκριση, το πρεστίζ και τους βαθμούς στο UEFA Club Ranking και μία εξασφαλισμένη θέση (μίνιμουμ) στους ομίλους του Europa League της νέας σεζόν.
Σ’ όλη αυτή τη διαδρομή των τελευταίων 5 εβδομάδων, από την Αθήνα στο Μπαντ Έρλαχ της Αυστρίας και ξανά στην Αθήνα, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς “μοίρασε” το χρόνο σε όλους τους παίκτες που είχε στη διάθεσή του.
Στο πρώτο, προπονητικού χαρακτήρα ματς με τη Βίενερ Βικτόρια δεν είχε τους 7 διεθνείς και τον νιόπαντρο Μπρινιόλι. Με την Ρογκάσκα έλειπε ο Φίλιπ Τζούριτσιτς. Μετά τραυματίστηκαν ο Τσέριν, ο Ιωαννίδης κι ο Σένκεφελντ.
Όλοι όμως, συνολικά 31 παίκτες μαζί με τους “μικρούς” και τον Τρουιγιέ που παραχωρήθηκε πλέον στον Βόλο, πήραν χρόνο συμμετοχής, μα μόλις 6 ποδοσφαιριστές (Σιδεράς, Κώτσιρας, Χουάνκαρ, Τσόκαϊ, Βαγιαννίδης και Φικάι) έπαιξαν και στα 6 προηγούμενα φιλικά.
Απόψε κόντρα στους “Βαγέκας”, έχοντας πλέον διαθέσιμους τους Σένκεφελντ, Ιωαννίδη και μοναδικό ακόμη στα “πιτς” τον Τσέριν, ο Σέρβος τεχνικός αναμένεται να παρατάξει ένα πολύ πιο σχηματοποιημένο μοντέλο και τις βασικές σκέψεις του για την ενδεκάδα της επόμενης Τρίτης (25/7) στο Κόζιτσε.
Σαφώς και δεν θα “απλώσει” όλο το πλάνο του, καθότι γνωρίζει πως το τιμ της ουκρανικής ομάδας κα καθίσει να δει το ματς των “πράσινων”, μετά το φιλικό της Ντνίπρο με την Κρίβμπας, όμως τα βασικά κομμάτια θα (ξανα)μπούν στις θέσεις τους.

Τα δεδομένα γύρω απ’ την ενδεκάδα
Με τον Τσέριν “λαβωμένο” το 4-2-3-1 φέρνει σε πρώτο πλάνο στην «κουλούρα» της μεσαίας γραμμής το δίδυμο των Ρουμπέν Πέρεθ και Λάζλο Κλεϊνχέισλερ οι οποίοι έπαιξαν συνεχώς μαζί στα 4 απ’ τα 6 φιλικά.
Στην άμυνα μπροστά απ’ τον Αλμπέρτο Μπρινιόλι, θα πάρουν θέση ο Μπαρτ Σένκεφελντ με τον Χόρντουρ Μάγκνουσον, με τον Γιάννη Κώτσιρα δεξιά και λογικά τον Χουάνκαρ στ’ αριστερά (τρίτος σε χρόνο συμμετοχής στα φιλικά με 282 λεπτά), αν κι ο Φίλιπ Μλαντένοβιτς έχει μπει πολύ «φουριόζος» σε όλα τα προηγούμενα φιλικά.
Στα άκρα της επίθεσης ο «Τούκου» Παλάσιος έχει το προβάδισμα για τη δεξιά πλευρά, ενώ ο Μπένιαμιν Βέρμπιτς με δύο γκολ και μία ασίστ στα πρώτα, ανεπίσημα ματς της σεζόν, θέτει τη δική του σοβαρή υποψηφιότητα για το αριστερό άκρο της επίθεσης.
Στην κορυφή ο Άντραζ Σπόραρ μοιάζει το φαβορί, αν κι ο Γιοβάνοβιτς θέλει να δώσει χρόνο και στον Φώτη Ιωαννίδη, ο οποίος έχει παίξει μόλις 45 λεπτά στα προηγούμενα ματς λόγω των ενοχλήσεων στο πόδι, ενώ η πιο… απρόβλεπτη θέση μοιάζει αυτή στο “10”.
Ο Μπερνάρ έκανε πολύ καλή προετοιμασία, ήταν πολύ επιδραστικός και ουσιαστικός όποτε αγωνίστηκε, όμως ο Φίλιπ Τζούριτσιτς έχει ήδη αρχίσει να φέρνει αυτό το «απρόβλεπτο» που χρειάζεται το παιχνίδι των “πράσινων”.
Για τουλάχιστον 60 λεπτά πάντως η «πρόβα» θα αφορά τα πρώτο ματς με τη Ντνίπρο, ενώ είναι πάρα πολύ πιθανό να κάνει την πρώτη ανεπίσημη εμφάνισή του κι ο Τόνι Βιλένα με το «52» στην πλάτη.
Ό,τι χρειάζεται για να «ζεσταθεί» ακόμη περισσότερο η Λεωφόρος ενόψει της 1ης Αυγούστου, αλλά κι εκείνοι που σχεδιάζουν ήδη το ταξίδι στην πόλη της Σλοβακίας, προσδοκώντας πως θα δουν τον Παναθηναϊκό να επιστρέφει στις glory days (και) στα Κύπελλα Ευρώπης…