Το VAR, η γκρίζα ζώνη και το χειρουργείο με αναισθητικό ή χωρίς…

 

Η χρησιμοποίηση του VAR για πρώτη φορά στον τελικό του Κυπέλλου μας έλυσε κάποιες πρώτες απορίες. Κατ΄ αρχάς είναι κάτι πολύ σημαντικό (και) για το ελληνικό ποδόσφαιρο, αφού αν γίνει σωστή αξιοποίηση του θα αλλάξουν πολλά πράγματα.

Απλά, ας μην γελιόμαστε. Το VAR θα δώσει κάποιες λύσεις. Θα κάνει τη μισή δουλειά σε δύσκολες στιγμές. Αλλά θα πρέπει κι ο διαιτητής να κάνει την άλλη μισή δουλειά. Ο τελικός μας έκανε λίγο σοφούς στο συγκεκριμένο κομμάτι. Το VAR θα βοηθήσει στις περιπτώσεις οφσάϊντ, όπως στο γκολ του ΠΑΟΚ, που οριακά δεν ήταν οφσάϊντ. Όπως θα βοηθήσει και στις περιπτώσεις πέναλτι, ειδικά στα λανθασμένα πέναλτι με τα μαρκαρίσματα εκτός περιοχής. Και φυσικά θα βοηθήσει και με τις περιπτώσεις των γκολ, εάν περνάει η, όχι η μπάλα τη νοητή γραμμή της εστίας (θυμηθείτε το κανονικό γκολ του Ανσαριφάρντ πέρσι στο Ολυμπιακός-ΠΑΣ, που είχε ακυρωθεί).

Αυτά δεν είναι μικρά πράγματα. Ωστόσο, οι περισσότερες αποφάσεις σε ένα παιχνίδι δεν είναι ένα οφσάϊντ που το βλέπεις από την γραμμή που βάζει το VAR η, ένα πέναλτι που πάλι το βλέπεις από την γραμμή της μεγάλης περιοχής. Οι περισσότερες επίμαχες περιπτώσεις εμπίπτουν σε αυτό που λέμε «γκρίζα ζώνη». Χαρακτηριστική η φάση του πέναλτι που ζήτησε η ΑΕΚ για το χέρι του παίκτη του ΠΑΟΚ. Ο VAR κάλεσε τον διαιτητή να το δει. Κι ο διαιτητής το είδε. Μπορούσε και να δώσει πέναλτι. Μπορούσε και να μην δώσει. Δεν το έδωσε. Ξέρετε πόσες τέτοιες φάσεις θα υπάρχουν κάθε αγωνιστική;…

Θυμηθείτε και άλλες περιπτώσεις από τον τελικό. Στη μία η μπάλα πήγε στον κυνηγό της ΑΕΚ από αντίπαλο-κι όμως υποδείχθηκε σε θέση οφσάϊντ, σε φάση που υπήρξε και σπρώξιμο, με υποψία πέναλτι.

Στην άλλη υποδείχθηκε σε θέση οφσάϊντ ο Πόνσε, σε θέση για γκολ, χωρίς να είναι. Προσέξτε, στη δεύτερη περίπτωση, εάν σκόραρε ο Πόνσε, θα γίνονταν λογικά χρήση VAR και το γκολ θα μετρούσε. Στην πρώτη, όμως, περίπτωση την πήραν πάνω τους διαιτητής-επόπτης και τέλειωσε.

Άρα, που καταλήγουμε; Ο ανθρώπινος παράγοντας θα παίξει πάλι τον καθοριστικό ρόλο. Και γιατί η τελική απόφαση θα ανήκει πάντοτε στο διαιτητή και γιατί στις συντριπτικά περισσότερες φάσεις ο διαιτητής θα αποφασίζει. Π.χ. στον τελικό η διαιτησία πήγε καλύτερα τον ΠΑΟΚ. Πώς να το κάνουμε. Δεν λέω ότι ο Γερμανός οργίασε, λέω ότι έπαιξε καλύτερα τον ΠΑΟΚ από την ΑΕΚ. Κι αυτό φυσικά βοήθησε τον ΠΑΟΚ και ζημίωσε την ΑΕΚ.

Θα γλιτώσουμε, λοιπόν, με το  VAR από κάποιες σκανδαλώδεις αποφάσεις (βλέπε π.χ. νικητήριο γκολ του ΠΑΟΚ στον τελικό Κυπέλλου στο Βόλο, ανύπαρκτα πέναλτι υπέρ της ΑΕΚ πέρσι με τη Λαμία και φέτος με τον Ατρόμητο, χέρι του Βιεϊρίνια στη Λαμία), αλλά τον πρώτο λόγο στις διαιτητικές αποφάσεις θα έχουν πάντα αυτοί που έχουν τον πρώτο λόγο εδώ και δυόμιση χρόνια, αν δεν αλλάξει η ΚΕΔ από τη σημερινή της μορφή η, αν δεν αλλάξει η σημερινή ΚΕΔ «κατεύθυνση» η, αν γενικά η όποια νέα ΚΕΔ δεν έχει «κατεύθυνση» ισονομίας.

Αν δεν υπάρξει άνωθεν κατεύθυνση για ίσα μέτρα και ίσα σταθμά, τότε και τη νέα σεζόν παρά την χρήση VAR, όσοι ευνοούνταν, θα ευνοούνται κι όσοι αδικούνταν, θα αδικούνται. Απλά, θα γίνεται το χειρουργείο με αναισθητικό, ενώ τώρα ελλείψει VAR ενίοτε το χειρουργείο γίνονταν χωρίς αναισθητικό. Πράγματι, άλλο να σε σφάζω με το βαμβάκι κι άλλο σφαγή κανονική. Αλλά αρκεί για να αλλάξουν τα δεδομένα;…

Όλα τα λεφτά πλέον θα είναι οι αποφάσεις των διαιτητών στις φάσεις που θα συμβαίνουν στην γκρίζα ζώνη. Εκεί θα παίρνουν κάποιοι το αβαντάζ. Εκτός κι αν για πρώτη φορά προκύψει πράγματι 50-50…