Μια άλλη εκδοχή…

 

Η υποκρισία και η αυθαιρεσία στη κοινωνία μας έχουν φτάσει στο απροχώρητο, έχουν κτυπήσει κόκκινο. Οι πολιτικοί και θρησκευτικοί ταγοί του τόπου φροντίζουν να δίνουν σχεδόν καθημερινά τρανά παραδείγματα τέτοιας υποκρισίας. Αλλά και
οι πνευματικοί και ακαδημαϊκοί άνθρωποι δυστυχώς δεν πάνε πίσω.

Καθημερινά σκάνδαλα φτάνουν στο φώς της δημοσιότητας αλλά δεν ιδρώνει το αυτί κανενός. Σκάνδαλα στά τελωνεία, σκάνδαλα στα κτηματολόγια, σκάνδαλα στα
πανεπιστήμια σκάνδαλα παντού. Είναι τόσο μεγάλη η σήψη και η διαφθορά που έχουμε εθιστεί και τίποτα δεν μας κάνει αίσθηση. Η κοινωνία μας δείχνει τόση απάθεια που ενοχλείται πλέον όχι από τα σκάνδαλα που ακούει αλλά μάλλον από αυτούς που τα καταγγέλλουν. Αποζητεί την ηρεμία που οδηγεί στην απάθεια.

Τελευταίο παράδειγμα άκρατης υποκρισίας της κοινωνίας μας είναι αυτό που απασχόλησε πρόσφατα τον τύπο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες που έχουμε: Νεαρή μητέρα προσκόμισε το βρέφος της στο Νοσοκομείο διότι πρόσεξε ότι αιμορραγούσε από τα γεννητικά του όργανα. Η παιδίατρος που εξέτασε το παιδί συγκλονισμένη με αυτό που είδε κάλεσε γυναικολόγο και παιδοχειρουργό να εξετάσουν το παιδί. Και οι τρείς συμφώνησαν ότι υπήρχε κακοποίηση του παιδιού. Ο Διευθυντής του Νοσοκομείου που κι αυτός είναι παιδοχειρουργός συμφώνησε και ο ίδιος με τα ευρήματα αυτά και έτσι κλήθηκε ιατροδικαστής να εξετάσει το παιδί αλλά και η αστυνομία. Ο ιατροδικαστής πιστοποίησε την κακοποίηση και σύμφωνα με την μαρτυρία της μητέρας συνελήφθη ο πατέρας σαν ύποπτος.

Την επόμενη ημέρα και αφού πλέον η είδηση διέρρευσε στον τύπο κλήθηκε ο Βοηθός Διευθυντής της Κλινικής (επειδή ο Διευθυντής δεν ήταν παρών) να επιβεβαιώσει την είδηση.Συγκλονισμένος και ο ίδιος απο την περιγραφή των συναδέλφων του υπέπεσε στο θανάσιμο αμάρτημα επιβεβαιώσει την είδηση και να εκφράσει τονσυγκλονισμό του.

Μετά άρχισαν τα ευτράπελα. Ξεσηκώθηκε ο σύνδεσμος για τα δικαιώματα των αλλοδαπών ότι παραβιάστηκαν τα δικαιώματα τους. Ξεσηκώθηκαν οι τάξαντες εαυτούς να υπηρετούν τα δικαιώματα των παιδιών ότι παραβιάστηκαν τα δικαιώματα των παιδιών και μάλιστα όχι από αυτούς που ενδεχόμενα κακοποίησαν ένα παιδί αλλά από το γιατρό που εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για αυτό που του περιέγραψαν οι συνάδελφοι του ότι είδαν με τα μάτια τους. Στο φατσοβιβλίο έγινε χαμός.

Στη συνέχεια έπεσε το τηλεφώνημα. «Αντιδρούν πολύ οι σύνδεσμοι και η υπόθεση πρέπει να πέσει στα μαλακά» φέρεται να δήλωσε ανώτερος παράγοντας του Υπουργείου της Υγείας. Έτσι ο Διευθυντής του Νοσοκομείου βγήκε στις ειδήσεις και άρχισε να τα μασάει. «Ξέρετε υπήρχε ρήξη του υμένα αλλα μπορεί να μην προήλθε από σεξουαλική κακοποίηση». «Ξέρετε υπήρξε τραυματισμός στα γεννητικά όργανα του παιδιού αλλά μάλλον έγινε από την πετσέτα του μπάνιου». «Ξέρετε το μωρό δεν τον πήγε η μητέρα στου στο νοσοκομείο επειδή αιμορραγούσε αλλά για να κάνει εμβόλιο». Πάνε στο βρόντο και οι καταθέσεις των γιατρών στην αστυνομία και η ιατροδικαστική έκθεση αλλα και τα report των γιατρών και των νοσηλευτριών. Εμβρόντητοι οι γιατροί όχι πλέον μόνο από το τραγικό περιστατικό αλλά και από αυτά που άκουγαν στη συνέχεια.Και αφού υπήρχε διχογνωμία των γιατρών για το τί έγινε τότε πράγματι δεν μπορούσε να σταθεί καμμία υπόθεση στα δικαστήρια και ο Γενικός Εισαγγελέας έκλεισε τον φάκελλο της υπόθεσης.

Ας μας πουν οι σύλλογοι για τα διακαιώματα των παιδιών. Το παιδί κακοποιήθηκε ή όχι; Διασφαλίστηκαν τα δικαιώματα του κακοποιημένου παιδιού; Ας μας απαντήσουν. Ή μήπως το παιδί επέστρεψε στο κολαστήριο όπου κακοποιήθηκε και εξακολουθεί να κινδυνεύει; Μήπως εάν πείσουμε τους εαυτούς μας ότι μια αποτρόπαια πράξη δεν έγινε ποτέ τότε θα κοιμόμαστε πιο ήσυχοι τα βράδυα; Μήπως κάποια πράγματα πραγματικά δεν αντέχουμε να τα ακούμε; Ή μήμως κάνουμε ότι δεν αντέχουμε να τα ακούμε;

Σαφώς οι αλλοδαποί έχουν δικαιώματα αλλά δικαιώματα έχουν και τα αλλοδαπά παιδάκια.

Τελικά δεν υπήρξε κανένα αδίκημα και δεν υπήρξε κανένας ένοχος. Αλλα μάλλον υπήρξε ένας. Ο γιατρός που εξέφρασε τον αποτροπιασμό του. Παραβίασε των νόμο της σιωπής.