Υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές για την επόμενη μέρα; (Σενάρια και υποθέσεις)

Μπορεί στην Ανόρθωση απόψε (15/4) να υπάρχει παιχνίδι απέναντι στον Ερμή, ωστόσο πέρα του Στρέπελ και των ποδοσφαιριστών του, ουδείς άλλος ασχολείται πρωτίστως με το παιχνίδι.

Η προσοχή και το ενδιαφέρον στην ομάδα της Αμμοχώστου στρέφεται στο διοικητικό κομμάτι. Το συμβούλιο Λοΐζου δεν απολαμβάνει τις καλύτερες μέρες στον διοικητικό θώκο της ομάδας, μιας και φέρει καίριες ευθύνες για την μη αίσια κατάληξη των διαπραγματεύσεων με τον Χρήστο Πουλλαΐδη.

Υπήρξε κωλυσιεργία από τον πρόεδρο του συλλόγου περί των 45 ημερών, με τον Χρήστο Πουλλαΐδη εν τέλει να αποσύρει την πρόταση του. Εξέλιξη που δεν άρεσε ιδιαίτερα στον κόσμο, μιας και στο τωρινό συμβούλιο του συλλόγου καταλογίζονται ευθύνες για τον μη επαρκή έλεγχο της διοίκησης Παντελή. Μάλιστα τις τελευταίες μέρες οι αντιδράσεις φίλων της ομάδας, στα ΜΚΔ ήταν ιδιαίτερα έντονες και καυστικές.

Πλέον το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου της «Μεγάλης Κυρίας», καλείται να βρει εναλλακτικές επιλογές για το αύριο και να τις παρουσιάσει ενώπιον των μελών την Πέμπτη.

Έχουμε και λέμε. Το έλλειμμα που άφησε ο Παντελή ανέρχεται στα 3.5 εκατομμύρια. Από αυτό υπάρχουν και υποθέσεις που η ομάδα αναμένεται να οδηγηθεί στα δικαστήρια. Αυτές τις υποθέσεις έτρεξε ο Χρήστος Πουλλαΐδης και ήρθε σε συμφωνία με την Όρενμπουργκ.

Ωστόσο για να μπορούν οι προφορικοί διακανονισμοί να ενεργοποιηθούν, η ομάδα χρειάζεται άμεσα ρευστότητα. Ως εκ τούτου προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου της Ανόρθωσης.

Ας δούμε λοιπόν ποια είναι τα δεδομένα και οι επιλογές που υπάρχουν καθαρά ως σενάρια:

Δεδομένα
1. Η εταιρεία χρειάζεται άμεση ρευστότητα εάν θέλει να τρέξει απρόσκοπτα το πλάνο της
2. Η εταιρεία θεωρείται προβληματική με ζημιές και χρειάζεται εισροή κεφαλαίων για να κλείσουν οι τρύπες.
3. Υπάρχουν προφορικές συμφωνίες που για να υλοποιηθούν θέλουν ρευστό αλλά μειώνουν το χρέος. Χαρακτηριστικά από τις περιπτώσεις Λαβόρδε, Ιγκιεμπόρ, Ντούρις, Μαμούκα και Λέβι γλυτώνει περί του 1 εκατομμυρίου από τις διαπραγματεύσεις που έκανε ο Χρήστος Πουλλαΐδης.
4. Στον Τιμούρ Κετσπάγια υπάρχει δέσμευση της εταιρείας έναντι του, για προϋπολογισμό ύψους 3.5 εκατομμυρίων.

Ας δούμε και πιθανές επιλογές, όλες φυσικά στη σφαίρα των σεναρίων.

Επιλογή 1: Δανεισμός ή προείσπραξη εσόδων.
Για να πληρωθούν οι ποδοσφαιριστές τον Δεκέμβριο, το συμβούλιο του Μιχάλη Χατζηπαντέλα προχώρησε σε δανεισμό. Με την ανάγκη της άμεσης ρευστότητας, από τη στιγμή που αυτή την στιγμή δεν υπάρχει εισροή ρευστού, δεν πρέπει να αποκλείουμε το ενδεχόμενο προείσπραξης ή περαιτέρω δανεισμού. Επιλογή που φυσικά ακούγεται εύκολη αλλά είναι οδυνηρή. Γιατί ας μην ξεχνάμε πως τα δανεικά δεν λύνουν το πρόβλημα του χρέους, το βάζουν κάτω από το χαλί, δίνοντας ρευστότητα στο σήμερα και στερώντας την για αργόερα.

Επιλογή 2: Εξεύρεση επενδυτή ή και συμπαίκτη
Ο σύλλογος είναι αυτή τη στιγμή ο μεγαλομέτοχος. Μεγαλομέτοχος όμως σε μία εταιρεία που καταγράφει ζημιές και έχει πρόβλημα ρευστότητας. Μπορεί όμως να ψάξει να βρει επενδυτή, με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, να μπει ρευστό στα ταμεία και να γίνει μία σύμπραξη που ο επενδυτής αυτός, σε συγκερασμό με το ποσοστό του συλλόγου να ενεργεί ως μεγαλομέτοχος. Θεωρητικά ιδανικό σενάριο, ωστόσο πρακτικά δύσκολο να γίνει άμεσα, μιας και μία τέτοια επιλογή δεν υπάρχει στο ορίζοντα και τέτοιες πράξεις δεν μπορούν να γίνουν εύκολα σε μία νύχτα.

Επιλογή 3: Προϋπολογισμός λιτότητας
Μία τρίτη επιλογή, είναι να συνεχίσει να υφίσταται το εταιρικό καθεστώς όμως η ομάδα να πάει σε λιτό προϋπολογισμό τα επόμενα χρόνια, για να καλύψει τη φετινή τρύπα που άφησε το συμβούλιο Παντελή. Έτσι θα μπορεί να δανειστεί από μελλοντικά έσοδα. Όμως μπορεί αυτό το Δ.Σ να βγει προς τον κόσμο και να πει την αλήθεια, ότι ξέρετε δεν κάναμε έλεγχο, βουτήξαμε ξανά στα χρέη και πάμε να κάνουμε ένα προϋπολογισμό αρκετά μειωμένο περί τα 2 εκατομμύρια για να φέρουμε τα οικονομικά υπό έλεγχο;

Επιλογή 4: Καταγγελία συμφωνίας διαχείρισης
Στην εταιρεία υπάρχουν δύο μεγαλομέτοχοι. Ο Χρήστος Πουλλαΐδης και ο σύλλογος. Ο σύλλογος ότι και να γίνει θα υπάρχει ως οντότητα. Εάν του συλλόγου δεν επιθυμούν την παρουσία του Χρήστου Πουλλαΐδη στη μετοχική σύνθεση, τότε μπορούν να καταγγείλουν τη συμφωνία διαχείρισης. Αυτό μπορεί να γίνει για παράδειγμα εάν η ομάδα δεν περάσει τα κριτήρια. Ωστόσο για να μην περάσει τα κριτήρια, αυτό θα συνεπάγεται από αφαίρεση βαθμών, εμπάργκο μεταγραφών ίσως και άλλες συνέπειες.  Ωστόσο και η καταγγελία της συμφωνίας διαχείριση για διάλυση της εταιρείας δεν είναι άμεση λύση και κάτι εξίσου σημαντικό, κανένα χρέος δεν διαγράφεται. Τα πάντα θα μεταφερθούν στον σύλλογο ή στην νέα εταιρεία που θα μεταφερθεί η αδειοδότηση, μιας και πλέον οι οφειλές εμπίπτουν στα κριτήρια και είναι πληρωτέες.

Επιλογή 5: Εξεύρεση λύσης με τον Χρήστο Πουλλαΐδη
Ο Χρήστος Πουλλαΐδης εξέφρασε πρόθεση να «αγοράσει» πίσω τις μετοχές του συλλόγου και να προχωρήσει μέσω του ιδίου ή μέσω επενδυτή τη χρηματοδότηση της εταιρείας. Όμως είναι δεδομένο πως το γυαλί μεταξύ αυτού και μελών του Δ.Σ του συλλόγου έχει ραγίσει μπορεί και να έσπασε.  Το γεγονός πως είχε το MoU για 45 μέρες στο τραπέζι, ωστόσο αυτό δεν υπογράφηκε σε συνδυασμό με άλλα μικρά μικρά που έγιναν, φέρουν τον Χρήστο Πουλλαΐδη απογοητευμένο και εξοργισμένο από την ηγεσία του συλλόγου.

Ως εκ τούτου για να επιστρέψει ο Χρήστος Πουλλαΐδης στις διαπραγματεύσεις θα πρέπει να πειστεί. Δεδομένο ότι θα πειστεί, θα αποκτήσει περαιτέρω διαπραγματευτική ισχύ και είτε θα προκύψει αναθεωρημένο MoU, είτε κάποια άλλη απαίτηση, εκτός φυσικά εάν δεν λειτουργήσουν οι άγραφοι νόμοι της διαπραγμάτευσης και απλά επιστρέψει στο τραπέζι το τελευταίο MoU.

Μάριος Μυλωνάς