Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας, αποδέχεστε τη χρήση των cookie μας.

DRONE: Τελικά χρεοκοπήσαμε;
Drone

DRONE: Τελικά χρεοκοπήσαμε;

Η κρίση στη Β’ Κατηγορία ήρθε ακριβώς πάνω στην ώρα που το «Drone» ήταν έτοιμο να πετάξει ξανά για το μήνα Απρίλιο. Λες και κάποιος την προετοίμασε και την σκηνοθέτησε, έτσι ώστε να μην έχουμε ούτε και αυτή τη φορά με κάτι θετικό να ασχοληθούμε.

Διαβάστε επίσης: DRONE: Αυτό που θέλουν και αυτό που δεν χρειάζονται

DRONE: Μια μεγάλη απάτη, ένα ανύπαρκτο project και μια ομάδα σε αποσύνθεση

DRONE: Πώς στέκεται ακόμα o δικός μας ποδοσφαιρικός Παρθενώνας;

Κι όμως, αυτοί είμαστε. Μια χώρα ανεπίδεκτη μαθήσεως, που αρνείται συνεχώς να προοδεύσει και φλερτάρει διαρκώς με το ρεζίλεμα, τόσο σε τοπικό, όσο και διεθνές επίπεδο.

Όπως και στην υπόθεση με την Κάρτα Φιλάθλου, την υπόθεση Ουζόχο, τα ακατάλληλα γήπεδα, τις απαγορευμένες ουσίες κ.ο.κ, η στήλη δεν θα μπει στη διαδικασία να κάνει το δικαστή, ούτε τον αστυνομικό, ούτε τον μεσάζοντα. Συνεχιζουμε ακάθεκτοι στην ίδια πορεία που χαράξαμε από την αρχή. Τη δημοσιογραφική, την αγνή, την αναλυτική, ενίοτε και την επιστημονική, αλλά πάντοτε την αντικειμενική και την ουσιαστική.

Για όσους μεγαλώσαμε στα γήπεδα και έχουμε άπειρες εμπειρίες, μπορούμε να πούμε ότι η Β’ Κατηγορία – τουλάχιστον τα προηγούμενα 20 χρόνια – ήταν απολαυστική. Γεμάτη από Κύπριους ποδοσφαιριστές, παθιασμένα νεαρά ταλέντα και λαϊκούς τύπους στις διοικήσεις και στις εξέδρες.

Μια κατηγορία που δεν έπαιρνε ποτέ την ίδια προβολή και σημασία από τα ΜΜΕ με την Α’ Κατηγορία για πολλές δεκαετίες, αλλά άξιζε το κόπο να την παρακολουθείς, έστω και με άδεια γήπεδα, καθώς ήξερες ότι ο «τάδε χωριανός» έπαιζε για το χωριό του, ο «τάδε παίκτης» παίζει για να πάρει μια μεγάλη μεταγραφή σε ομάδα Α’ Κατηγορίας και να βγάλει άπαντες στην ομάδα ασπροπρόσωπους, ο «τάδε προπονητής» έμενε για δύο-τρία-τέσσερα χρόνια στον πάγκο και συνδεόταν με την ομάδα και το χωριό.

Κοινώς, ήταν η κατηγορία των χωριών. Με όλα τα συνεπακόλουθα. Και εύλογα διερωτάται κανείς σήμερα, «χωριάτεψε η Β’ Κατηγορία»; Χωριάτεψε το ποδόσφαιρο εκεί; Όχι! Μακάρι να ήταν έτσι, αλλά δεν είναι έτσι!

Ώσπου ήταν αυτή η φιλοσοφία, ναι μεν το επίπεδο ήταν χαμηλό, αλλά η σκανδαλολογία ήταν απούσα. Από τη στιγμή που η Β’ Κατηγορία άλλαξε χαρακτήρα και φιλοσοφία, χάθηκε το μέτρο, ο έλεγχος και η συνοχή της. Κι ας φαινόταν ότι το τελευταίο διάστημα γίνονται βήματα προόδου σε πολλούς τομείς.

Όμως άλλο το έξω και άλλο το μέσα. Άλλο το φαίνεσθαι και άλλο το είναι. Οι πακτωλοί χρημάτων από στοιχηματικές δραστηριότητες, οι κατά συρροήν, φακέλοι, οι αμέτρητες αναρτήσεις παραγόντων στα ΜΚΔ γεμάτες από παράπονα και αντιδράσεις, οι ανεξέλεγχτες αλλαγές προπονητών και άλλα πολλά, ουσιαστικά προμήνυαν το τι θα ακολουθούσε.

Δεν χωριάτεψε λοιπόν το άθλημα σε αυτή την κατηγορία, ούτε εμείς που είμαστε κοντά στο ποδόσφαιρο, είτε ως φίλαθλοι, είτε ως δημοσιογράφοι. Χρεοκόπησε απλά η κουλτούρα, η νοοτροπία και η φιλοσοφία μας γύρω από αυτό. Διότι αν είχαμε δώσει έμφαση σε αρχές και αξίες προτού κάνουμε και προτού εκφράσουμε το οτιδήποτε, τα περισσότερα που σήμερα εκτυλίσσονται θα είχαν αποφευχθεί.

Και όπως πάντα, στον τόπο αυτό αντί να είμαστε προμηθείς, είμαστε επιμηθείς. Πρέπει δηλαδή να την πάθουμε για να μας δοθεί το ερέθισμα για να μάθουμε. Δεν ξέρω μάλιστα αν όντως είμαστε σε θέση να μάθουμε από την κατάντια αυτή. Διότι η μάθηση προϋποθέτει πρώτα ανάληψη ευθύνης και έπειτα αλλαγή.

Τώρα σκεφτόματε πως θα χτίσουμε μια καλή Εθνική ομάδα και πως θα εφαρμόσουμε το VAR… Αυτά καλά είναι και επαινούμε και στηρίζουμε κάθε προσπάθεια. Τα βασικά όμως τα φτιάξαμε; Βάλαμε σωστές δομές και σωστές βάσεις στις μικρές κατηγορίες; Φτιάξαμε πρώτα σωστές εγκασταστάσεις και δώσαμε χώρο σε σωστούς ανθρώπους και μας μάραναν όλα τα υπόλοιπα; Δουλεύουμε με βάση κάποιο πλάνο ή βαδίζουμε ξανά στα τυφλά;

Έχουμε την άποψη ότι σωστά λήφθηκε η απόφαση για αναστολή του πρωταθλήματος στη Β’ Κατηγορία από την ΚΟΠ. Θα πρέπει όμως αυτής της εξέλιξης να ακολουθήσουν πολλά άλλα που θα δώσουν ξανά μια νέα και ελπιδοφόρα προοπτική. Μόνο έτσι θα μπορέσει αυτή απόφαση να έχει αντίκρυσμα και θα δικαιώσει όσους την έλαβαν. Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά…

Τάσος Θεοδώρου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ