BALLA SPECIAL: 90 χρόνια «Περιστέρια»! «Και μπαμ και μπουμ»! (pics&vids)

90 χρόνια ζωής συμπληρώνει σήμερα, Πέμπτη 4 Απριλίου 2019, το ιστορικό σωματείο της Ομόνοιας Αραδίππου.

Επιμέλεια: Τάσος Θεοδώρου

Διαβάστε επίσης: Ρετρό: Όταν η Ομόνοια Αραδίππου στερούσε τον τίτλο στην ΟμόνοιαΛευκωσίας (pics)

BALLA SPECIAL: Περήφανη ξανά η Αραδίππου! – Πρωταθλητές στους U16 (pics&vids)

Ανδρέας Αβραάμ: Άξιον τέκνον της ποδοσφαιρικής Αραδίππου (pics&vids)

Ρετρό: Η τελευταία χρονιά των «Περιστεριών» στα σαλόνια (pics)

Το σύνθημα βεβαίως στον τίτλο είναι από την εποχή των 80s και 90s όταν οι οπαδοί των «Περιστεριών» δημιουργούσαν στο Δημοτικό Γήπεδο Αραδίππου εκρηκτική ατμόσφαιρα και αποτελούσαν φόβητρο για κάθε αντίπαλο, στην προσπαθειά τους για παραμονή και σταθεροποίηση τους στα «σαλόνια» της Α’ Κατηγορίας.

Οι Αραδιππιώτες είχαν πάντοτε μια περίεργη δόση τρέλλας και πάθους με τις ομάδες τους και ιδιαίτερα οι φίλοι της Ομόνοιας, που ακόμα και σήμερα εντυπωσιάζουν με την παρουσία τους στις εξέδρες των γηπέδων της Β’ Κατηγορίας.

Στο Balla, μίλησαν εξ αφορμής της επετείου των 90 χρόνων ιστορίας του Ομόνοιας, ηγετικά, πρώην και νυν στελέχη του συλλόγου.

Αναλυτικά όσα ανέφεραν στο Balla:

Ευάγγελος Ευαγγελίδης – Δήμαρχος Αραδίππου

«Η Ομόνοια Αραδίππου είναι από μόνη της ένα σχολείο. Μέσα από αυτήν είχαμε γαλουγηθεί, με τα σωστά ιδανικά από την παιδική μας ηλικία, τα οποία μας βοηθήσαν εκ των υστερών στην πορεία της ζωή μας για να έχουμε σωστές αρχές.

Ευτυχώς οι άνθρωποι που ηγούνται της Ομόνοιας μέχρι σήμερα καταφέρνουν να κρατούν ζωντανά αυτά τα ιδανικά, για τις νεότερες γενιές.

Είναι πολύ σημαντικό να μένει η νεολαία μας μακριά από τα σκοτάδια και τα κακά μονοπάτια και να παίρνει μέσω του αθλητισμού και του πολιτισμού από νεαρή ηλικία σωστές βάσεις. Ευχαριστούμε όλους αυτούς που ήταν και αυτούς που είναι στη συνέχιση του καλού έργου που επιτελούν μέσω του σωματείου της Ομόνοιας για το καλό της νεολαίας και της κοινωνίας.

Εμείς σαν Δήμος Αραδίππου θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τα σωματεία μας και κάθε αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα, γιατί πιστεύουμε ότι μέσα από τον αθλητισμό και τον πολιτισμό μπορούμε να πετυγχαίνουμε πάρα πολύ θετικά αποτελέσματα για τους νέους μας».

Γεώργιος Χατζηματθαίου – Πρόεδρος Αθλητικού Συλλόγου «Ομόνοια» Αραδίππου / Εκπαιδευτικός

«Η Ομόνοια είναι ένα σωματείο που μέσα σε 90 χρόνια ζωής κατορθώνει να επιβιώσει και διαχρονικά να είναι ένα ζωντανό κοινωνικό κύτταρο μες την κοινωνία της Κύπρου.

Ένα σωματείο το οποίο έχει όλη εκείνη την κοινωνική μορφή προσφοράς σε όλους τομείς, ώστε πρώτιστα να προσφέρει προς την νεολαία, την κοινότητα, τα μέλη του και τους δημότες της Αραδίππου. 

Μέσα σε όλη αυτή τη διαδρομή των 90 χρόνων το σωματείο έχει μείνει με την ίδια μορφή την οποία ιδρύθηκε, του σωστού σωματείου, το οποίο να δραστηριοποιείται με στόχο την υγιή απασχόληση της νεολαίας, είτε μέσα από τον αθλητισμό, είτε μέσα από τον πολιτισμό, είτε με άλλες κοινοφελείς δραστηριότητες.

Αυτό το πράγμα, δηλαδή το ότι η γενιά μας πέτυχε το σωματείο να διατηρηθεί και να παραμείνει πιστό στα οράματα των ιδρυτών του αποτελεί επίτευγμα.

Σε ό,τι αφορά στους ανθρώπους που τα τελευταία χρόνια είμαστε στο πηδάλιο της διοίκησης του σωματείου, θεωρώ επιτυχία το ότι καταφέρνουμε να κρατήσουμε το όνομα του σωματείου ψηλά.

Μπορεί να μην πρωταγωνιστούμε στη μεγάλη κατηγορία, όμως γνωρίζοντας τις τόσες οικονομικές δυσκολίες που περνούμε και τις δυσμενείς συνθήκες της εποχής, για εμάς είναι ένα επίτευγμα το ότι κρατιέται ψηλά το όνομα του σωματείου και ότι διατηρεί την αυτονομία του σε επίπεδο ακαδημιών, εγκαταστάσεων, υποδομών και τμημάτων.

Το κάθε μέλος και ο κάθε άνθρωπος που έχει σχέση με αυτό το σωματέιο, πρέπει να νιώθει περήφανος και ιδιαίτερα για την διαχρονική και πολυετή δράση της Ομόνοιας προς τη νεολαία και τη κοινωνία της Αραδίππου γενικότερα.

Χρόνια πολλά στην Ομόνοια μας, να τα εκατοστήσει και αν είναι δυνατόν το σύντομο μέλλον να τη δούμε ξανά στα σαλόνια του κυπριακού ποδοσφαίρου».

Παντελής Μιχαηλάς – Πρώην Γ.Γ Π.Ο «Ομόνοια» Αραδίππου / Αθλητικογράφος – Μέλος ΕΑΚ

«Η Ομόνοια Αραδίππου συμπληρώνει σήμερα, 4 Απριλίου 2019, 90 χρόνια ζωής. Μια ιστορία που δεν αγγίζει μόνο το ποδόσφαιρο, αλλά και δεκαετίες πλούσιας και σημαντικής προσφοράς των ανθρώπων του συλλόγου σε εθνικά, πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα.

Όσοι διατελέσαμε μέλη και στελέχη της Ομόνοιας, οφείλουμε αυτή τη στιγμή να μάθουμε από όλη αυτή την 90χρονη ιστορία της και να αντλήσουμε διδάγματα, με φάρο ένα πιο ελπιδοφόρο και ισχυρό μέλλον για τη νέα γενιά. 

Η ιδέα της Ομόνοιας και τα ιδανικά τα οποία πρεσβεύει δεν αλλοιώνονται σε βάθος χρόνου και αυτό που μπορούμε να κάνουμε εμείς οι παλαιότεροι είναι να μεταλαμπαδέψουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτή την ιστορία και τη φιλοσοφία στα νέα παιδιά.

Για τον σκοπό αυτό, αυτό το διάστημα έχει γίνει μια πρώτη προσπάθεια συνολικής καταγραφής της ιστορίας της Ομόνοιας. Δέκα χρόνια πριν την συμπλήρωση ενός αιώνα ζωής του συλλόγου, η συγγραφή και έκδοση ενός βιβλίου που να καταγράφει όλη την ιστορία της Ομόνοιας δια μέσω των δεκατιών, σε άψογη συνεργασία με το φίλο δημοσιογράφο Τάσο Θεοδώρου και τη διοίκηση της ομάδας, επιδιώκει να αποτελέσει την πιο σημαντική βάση ιστορικών δεδομένων για την επόμενη γενιά στελεχών, μελών, φίλων και οπαδών της ομάδας.

Άνθρωποι γνώστες της ιστορίας των «Περιστεριών» και με μακρά διαδρομή στο ρεπορτάζ της Ομόνοιας, συνεργάζονται με τους πρωταγωνιστές της 90χρονης αυτής πορείας με στόχο να ολοκληρωθεί στο έτος που διανύουμε το έργο αυτό.

Παράλληλα, αποτελεί την πιο στέρεα παρακαταθήκη που έχουν αφήσει οι εκατοντάδες των ανθρώπων που υπηρέτησαν την Ομόνοια σε πέτρινα και δύσκολα χρόνια, αλλά και τον ελάχιστο φόρο τιμής σε αυτούς που έφυγαν από τη ζωή αφήνοντας με τη προσφορά τους τη δική τους ξεχωριστή σφραγίδα στην πολύχρονη ιστορία της.

Η Ομόνοια Αραδίππου, έχει παρελθόν, έχει παρόν και θα έχει και μέλλον, νυν και αεί».

Ελπιδοφόρος Οικονόμου – Πρόεδρος Π.Ο «Ομόνοια» Αραδίππου

«Η Ομόνοια Αραδίππου για μένα είναι ένα μεγάλο σχολείο, μέσα στο οποίο μεγαλώσαμε, μάθαμε και ωριμάσαμε.

Όπως λέει και το όνομά της, ο σκοπός της ιδρύσεως της ήταν να ενώσει τις δύο γειτονιές της Αραδίππου που είχαν ποδοσφαιρικές διαμάχες, σε καθεστώς Ομόνοιας. Αυτή η αρχή και αξία είναι διαχρονική.

Και πάλι από την ιστορία της ξέρουμε ότι η Ομόνοια Αραδίππου πέραν του Αθλητικού της χαρακτήρα είχε και έχει να επιδείξει Πολιτιστικές δραστηριότητες. Αυτή η παράδοση συνεχίζεται και μεγαλώνει μέχρι σήμερα.

Οι τρεις πυλώνες είναι το Ποδοσφαιρικό, το Πολιτιστικό και το Γυναικείο τμήμα. Και τα τρία τμήματα μαζί αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του οικοδομήματος που ονομάζεται Ομόνοια Αραδίππου».

Λεωνίδας Ξενοφώντος – Παλαίμαχος Ποδοσφαιριστής και Προπονητής

«Φίλε Τάσο η Ομόνοια ήταν ο χώρος όπου ανδρωθήκαμε, αναγιωθήκαμε και μεγαλώσαμε από μικροί. Είμαι στην Ομόνοια από 8-10 χρονών.

Ήμασταν όλοι Κύπριοι τότε στην εποχή μου και το να ανεβούμε κατηγορία θεωρώ ότι ήταν εύκολο. Να κρατηθούμε όμως στην Α’ Κατηγορία τόσα πολλά χρόνια και για ένα χωριό χωρίς οικονομικούς πόρους και στήριξη δεν ήταν καθόλου εύκολο. Όμως, με προπονητή τον Γιούστιν Γέβορλεκ στα πρώτα τέσσερα χρόνια και έπειτα με τον Ιόντσο Άρσοφ, τα καταφέραμε και είμαστε περήφανοι για αυτό.

Εκείνη την εποχή παίζαμε ποδόσφαιρο ως ερασιτέχνες σε χωμάτενα γήπεδα, αλλά καταφέρναμε να παίζουμε με πάθος, ψυχή και ένταση για την τιμή της φανέλας και φέρναμε τα αποτελέσματα. Για την αγάπη μας προς την Ομόνοια. Για εμένα έκτοτε παραμένει το δεύτερο μου σπίτι καθώς συνεχίζω την προσφορά μου στο σύλλογο και είμαι πάντοτε παρόν στα παιχνίδια της ομάδας.

Να πω επίσης ότι ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο κατορθώματα και επιτυχίες. Είναι πολλά πράγματα. Επίσης, ο σύλλογος αυτός δεν είναι μόνο ποδόσφαιρο, αλλά έχει και πολιτιστική δράση. Σήμερα στις ακαδημίες μας έχουμε 200 νεαρούς και άλλοι τόσοι βρίσκονται στον πολιτιστικό όμιλο, στους χορούς και στη φιλαρμονική.

Τέλος, το πιο ωραίο είναι ότι με τη σειρά εκείνη που παίξαμε ποδόσφαιρο μαζί, οι περισσότεροι είμαστε φίλοι μας μεταξύ μας και παραμένουμε έτσι μέχρι σήμερα».

Σάββας Θεοδώρου – Παλαίμαχος Ποδοσφαιριστής και Προπονητής

«Σίγουρα Τάσο, είναι τιμή μας που υπηρετήσαμε το σωματείο της Ομόνοιας Αραδίππου και προσωπικά το θεωρώ ως ευλογία που κατάφερα να υπηρετήσω και ως προπονητής και ως ποδοσφαιριστής.

Μας δίνει χαρά ότι κατά καιρούς έστω και ολιγάριθμοι συμπαίκτες βρεθούμαστε μεταξύ μας και διατηρούμε τις σχέσεις μας ως παλαίμαχοι της ομάδας και αυτό είναι κάτι που λίγα σωματεία το έχουν καλλιεργήσει σε επίπεδο φιλίων, κουμπάρων, αλλά και συνεργατών στην καθημερινή ζωή.

Σε ό,τι αφορά στα χρόνια που παίξαμε εμείς ποδόσφαιρο, οφείλω να σημείωσω παρά το γεγονός ότι η Ομόνοια ακολουθού σε μέχρι το 1996 πορεία-ανσανσέρ, εντούτις το υλικό που υπήρχε τότε στο ρόστερ ομάδας θεωρώ ότι ήταν αξιόμαχο και ανταγωνιστικό και αρκετοί παίκτες εκείνο το διάστημα ήδη ήταν πλήρεις και ώριμοι, ενώ κάποιοι ποδοσφαιριστές κατάφεραν να μεταγραφούν σε ομάδες Α’ Κατηγορίας.

Σήμερα, με το φακό του προπονητή μπορώ να πω ότι η Ομόνοια Αραδίππου έχει μέλλον αν αξιοποιήσει σωστά το ταλέντο που έχει στις τάξεις της, τότε δεν θα αργήσει η μέρα που θα επιστρέψει στα «σαλόνια» της Α’ Κατηγορίας.

Επ’ ευκαιρίας των 90 χρονων του σωματείου, εύχομαι να δούμε την Ομόνοια ξανά στην Α’ Κατηγορία, θέση η οποία εκεί της αξίζει για να αναβιώσουμε ξανά θύμησες της δεκατίας του 1970 και του 1980 που ήταν άξια εκπρόσωπος της κοινότητας στους μεγάλους του κυπριακού ποδοσφαίρου».

Γιάννης Μακρής – Επί σειρά ετών Διοικητικό Στέλεχος Συλλόγου

«Για εμάς η Ομόνοια Αραδίππου είναι σαν την οικογένειά μας. Εμπεριέχει τις σωστές αρχές με τους σωστούς ανθρώπους. Δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο, αλλά και πολλά άλλα.

Προσφέρουμε στην Ομόνοια ό,τι μπορούμε και αυτή μας το ανταποδίδει. Βεβαίως, όλα αυτά τα χρόνια θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει καλύτερες πορείες, αλλά λαμβάνοντας υπ’ όψη τις συνθήκες και τις δυσκολίες στην Αραδίππου πιστεύω ότι η Ομόνοια ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και στα δεδομένα του μεγέθους της.

Η Ομόνοια, απομακρύνει τη νεολαία από τα ναρκωτικά και τις άσχημες συνήθειες, διατηρεί το εθνικό φρόνημα και την υγιή απασχόληση. Είναι ο σύλλογος που μπορεί να αποτελέσει το φάρο για ένα καλύτερο μέλλον με τις σωστές αρχές και αξίες. Ελπίζουμε οι διάδοχοί μας να φανούν αντάξιοι της ιστορίας της και να την κάνουν ακόμα πιο δυνατή και πιο μεγάλη.

Χρόνια πολλά Ομόνοια μας!».

Τίτλοι-Διακρίσεις Ποδοσφαιρικού Τμήματος Ομόνοιας Αραδίππου:

  • Β΄ Κατηγορία:
    • Πρωταθλήτρια (2): 1978, 1993

Βίντεος:

 Φωτορεπορτάζ: