Αφιέρωμα του Balla στην ακαδημία Εlite! Τι δηλώνει ο Άθως Χρυσάνθου (pics&vids)

To Balla βρέθηκε στις εγκαταστάσεις των γηπέδων στον Αρχάγγελο όπου στεγάζονται οι ακαδημίες της Elite και σας παρουσιάζει ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στο έργο που επιτελείται εκεί.

Στόχος της ακαδημίας είναι εκτός από την ανέλιξη των νεαρών παιδιών, η βελτίωση της ατομικής αλλά και της ομαδική τους ικανότητας.

Ο τεχνικός διευθυντής αλλά και προπονητής της Elite, Άθως Χρυσάνθου, μίλησε στην κάμερα του Balla . Επίσης δείτε μερικά πλάνα από τις προπονήσεις που γίνονται αλλά και δηλώσεις νεαρών ποδοσφαιριστών.…

Αρχικά ο Άθως Χρυσάνθου είπε:

Αρχικά να σας καλωσορίσω στην Ακαδημία Elite. Η Ακαδημία μας λειτουργεί εδώ και 6 χρόνια. Τα παιδιά που έχουμε εδώ είναι από ηλικίας 5 μέχρι 13 ετών, και έχουμε γύρω στα 130 παιδιά. Έχουμε από όλες τις ηλικιακές ομάδες. Επίσης λαμβάνουμε μέρος στα Grassroots. Στόχος της ακαδημίας είναι εκτός από την ανέλιξη των νεαρών παιδιών, η βελτίωση της ατομικής αλλά και της ομαδική τους ικανότητας. Σίγουρα είναι πολύ σημαντικό για εμάς τα παιδιά να αγαπήσουν το άθλημα ειδικά το ποδόσφαιρο και να μάθουν να λειτουργούν σε ένα ομαδικό σύνολο αλλά και τους κανόνες του παιχνιδιού. Επίσης να μείνουν μακριά από οποιεσδήποτε άλλες ενασχολήσεις που δεν είναι κατάλληλες για την ηλικία τους και να φτιάξουμε χαρακτήρες που θα είναι χρήσιμοι αύριο στην κοινωνία.

Για τις επιτυχίες της Ακαδημίας…

Οι διακρίσεις δεν είναι ο πρωτίστως μας στόχος, ωστόσο είχαμε κάποιες επιτυχίες με κορυφαία την κατάκτηση του grassroots πριν 2 χρόνια, από την ηλικία του 2004 οι οποίοι κατέκτησαν την 1η θέση Παγκύπρια αλλά ξαναλέω δεν είναι αυτός ο στόχος μας, αφού θέλουμε τα παιδιά να προπονούνται σε ένα υγιές και ασφαλές περιβάλλον κάτω από σωστές συνθήκες με επαγγελματίες και διπλωματούχοι προπονητές ως επί τον πλείστον και να δώσουμε στα παιδιά τα πιο σημαντικά κομμάτια και τις πρώτες βάσεις του ποδοσφαίρου αλλά και της.

Για τους μετέπειτα στόχους της Ακαδημίας…

Έχουμε κάποια πλάνα στο μυαλό μας και κάποιες σκέψεις για συνεργασίες και την κατάλληλη στιγμή θα κάνουμε το επόμενο βήμα. Αυτή τη στιγμή όμως τα παιδιά που διατηρούμε είναι από ηλικίας 5 εώς 13 ετών. Εμείς σαν ακαδημία δεν τελειώνει η δουλειά μας στην ηλικία των 13 ετών και προσπαθούμε μέσα από συμβουλές και μέσα από δικές μας παρεμβολές να βοηθούμε τα παιδιά για το επόμενο τους βήμα.

Για τα παιδιά που έχουν ταλέντο…

Από 5 ετών μέχρι 13 έχουν την δυνατότητα για 4 φορές την βδομάδα, και ο στόχος μας είναι τα παιδιά που έχουν βλέψεις να προχωρήσουν και να κάνουν επαγγελματική καριέρα να τους δίνουμε τη δυνατότητα για όσες περισσότερες προπονήσεις. Εκεί που εντοπίζουμε πως ένα παιδί έχει το χάρισμα και το ταλέντο για κάτι περισσότερο προσπαθούμε μέσα από τις προπονήσεις να μην σταθούμε εμπόδιο στην ανέλιξη του και προσπαθούμε να το βοηθήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε για να κάνει το μεγάλο βήμα.

Για την άποψη του για τον Κύπριο ποδοσφαιριστή…

Πάντα υπήρχε και πάντοτε θα υπάρχει το ταλέντο στην Κύπρο και αυτό το βλέπετε και εσείς. Πολλοί νεαροί ασχολούνται με το ποδόσφαιρο και ειδικά στις ιδιωτικές ακαδημίες. Είναι τεράστιος ο αριθμός για το μέγεθος της χώρας μας. Μέχρι ένα σημείο γίνεται καλή δουλειά ωστόσο υπάρχει ένα κενό θεωρώ στην ηλικία των 16 με 18 ετών αλλά και με τον στρατό. Και εκεί πρέπει να βρούμε το λάθος και να το βελτιώσουμε και να δώσουμε τη δυνατότητα στα παιδιά να έχουν την ανέλιξη.

Στα λόγια είμαστε όλοι καλοί, δηλαδή όλοι θέλουμε τον Κύπριο ποδοσφαιριστή αλλά όταν έχουμε θέσεις κλειδιά συνήθως δεν κινούμαστε σε αυτή τη πορεία και αντίθετα προτιμούμε την εύκολη λύση με τους ξένους, και γι’ αυτό δεν ευθύνονται μόνο οι προπονητές αλλά και οι παράγοντες, ο κόσμος αφού η πίεση είναι τέτοια αφού αν ξέρεις πως σε 1-3 μήνες δεν θα βρίσκεσαι στον πάγκο αν δεν έρθουν τα επιθυμητά αποτέλεσμα είναι δύσκολο να πάρεις την απόφαση να βάλεις Κύπριο ποδοσφαιριστή. Γιατί σίγουρα ο Κύπριος ποδοσφαιριστής χρειάζεται τον χρόνο του και τις ευκαιρίες του.

Για το αν έχουμε να ζηλέψουμε κάτι…

Ένα πρόβλημα που έχουμε σαν λαός είναι ότι δεν είναι εύκολο για ένα γονέα ή ένα παιδί στην ηλικία των 13, 14 να πάρει την απόφαση και να πει εγώ θα γίνω επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, και να αφήσει στο περιθώριο τα μαθήματα του, όσο γίνεται και να αρχίσει από εκείνη την ηλικία με στόχο να γίνει ποδοσφαιριστής. Για οτιδήποτε κάνεις στην ζωή σου χρειάζεται αρκετές ώρες να αφιερώσεις και ειδικά στο ποδόσφαιρο χρειάζεται προπόνηση αρκετές ώρες και εκτός από την προπόνηση με την ομάδα σου χρειάζεται να κάνει και ατομική προπόνηση, κάτι το οποίο δεν κάνουμε εμείς γιατί δεν έχουμε την πολυτέλεια από τα 12 – 13 να πούμε ναι θα γίνω ποδοσφαιριστής. Κάνουμε μια παράλληλη πορεία και σίγουρα δεν αφιερώνουμε τον χρόνο που χρειάζεται. Χωρίς να αδικώ τους γονιούς αφού ζούμε σε μια κοινωνία που ξέρουμε τα προβλήματα.

Για το γεγονός πως οι ξένοι παίρνουν περισσότερες ευκαιρίες από τους Κύπριους…

Αυτό γίνεται γιατί είναι οι επιλογές των εκάστοτε προπονητών και σκάουτερ που δουλεύουν στις ομάδες και πρέπει να στηρίξουν τις επιλογές τους, και γι’ αυτό το λόγο ίσως οι ξένοι παίρνουν περισσότερο χρόνο από αυτόν που δικαιούνται να παίρνουν. Και μιλώ σε περιπτώσεις σε ποδοσφαιριστές οι οποίοι δεν δείχνουν την ποιότητα και την διαφορά που ήρθαν να πάρουν και θα πάρουν περισσότερες ευκαιρίες, κάτι το οποίο δεν γίνεται με τους νεαρούς Κύπριους.

Για το αν μπορούσαν οι ομάδες μας να πετύχουν αυτά που πέτυχαν αν στηρίζονταν σε κορμό από Κύπριους…

Ο καλός ξένος ποδοσφαιριστής βοηθά στο να ανεβούμε επίπεδο αλλά και τον Κύπριο ποδοσφαιριστή να ανέβει. Εμείς μιλάμε για τους ποδοσφαιριστές που έρχονται στην χώρα μας και φεύγουν και δεν θυμόμαστε καν τα ονόματα τους. Αυτούς δεν τους θέλουμε. Αντίθετα αυτούς που έρχονται και βοηθούν τις ομάδες μας να ανεβούν επίπεδο, αυτοί είναι ευπρόσδεκτοι και τους χρειάζεται το Κυπριακό ποδόσφαιρο.