Αφιέρωμα του Balla στην Σχολή Πηλαβάκη! Τι δηλώνουν οι πρωταγωνιστές (pics&vids)

To Balla βρέθηκε στην Σχολή Πηλαβάκη Taekwondo και σας παρουσιάζει ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στο έργο που επιτελείται εκεί.

Η Σχολή λειτουργεί με υψηλές προδιαγραφές και σκοπός της είναι να αναδείξει αθλητές. Μάλιστα πολλοί αθλητές έχουν μεγάλες επιτυχίες στους Παγκόσμιους και στους Πανευρωπαϊκούς.  

Ο προπονητής της Σχολής Ανδρέας Πηλαβάκης αλλά και ο γιος του Χρίστος Πηλαβάκης μίλησαν στην κάμερα του Balla και αναφέρθηκαν στην Σχολή, τους αγώνες και άλλα ενδιαφέροντα θέματα.

Αρχικά οι δηλώσεις του Αντρέα Πηλαβάκη…

Για τη σχολή Πηλαβάκη…

Η Σχολή είναι από το 1984 και το 1985 ήμασταν πρωταθλητές. Εκείνο το διάστημα ήταν λίγες αλλά από τότε είμαστε πρωταθλητές Κύπρου. Εδώ και 33 χρόνια. Πολλοί αθλητές μας έχουν μεγάλες επιτυχίες στους Παγκόσμιους και στους Πανευρωπαϊκούς. Φέτος και πέρσι πάλι πετύχαμε μεγάλες επιτυχίες και συνεχίζουμε.

Για τις επιτυχίες που πέτυχε ο ίδιος…

Στο Πανευρωπαϊκό πήρα μετάλλιο και στο Παγκόσμιο πήρα χάλκινο μετάλλιο, το οποίο ήταν και η μεγαλύτερη μου επιτυχία. Επίσης πήρα χρυσά μετάλλια σε διεθνές τουρνουά. Οι επιτυχίες τότε ήταν λίγες, αλλά σήμερα έχουμε περισσότερους καλούς αθλητές.

Για το λόγο που άνοιξε δική του σχολή..

Πάντοτε μου άρεσαν οι πολεμικές τέχνες και μαζί με τις προπονήσεις μου άνοιξα και την σχολή και συνεχίζουμε μέχρι σήμερα.

Για το πόσο δύσκολο είναι ένας προπονητής να προπονεί τόσους αθλητές…

Αρχικά πρέπει να έχεις υπομονή δηλαδή να κάνεις σωστή δουλειά από τις μικρές ηλικίες έτσι ώστε να αντικαθιστούν τους επόμενους. Γιατί οι άντρες κάποιοι στιγμή φεύγουν και την θέση τους παίρνουν οι έφηβοι, οι παίδες αντικαθιστούν τους έφηβους και έτσι πρέπει να έχεις συνέχεια έτοιμους αθλητές.

Για το πόσες χρειάζεται κάποιος προπόνηση…

Για να μπορέσεις να συναγωνιστείς αυτούς του εξωτερικού θα πρέπει να κάνεις δυο φορές την μέρα προπόνηση. Σαν οι μικροί πρέπει να κάνουν τρεις φορές την βδομάδα. Οι περισσότεροι μικροί όμως κάνουν δυο φορές την βδομάδα λόγω των μαθημάτων τους στο σχολείο κτλ. Εντάξει στην συνέχεια ανεβαίνουν και μετά που θα δουν ότι γίνονται καλύτεροι έρχονται περισσότερες φορές.

Σε σχέση με τους ξένους υστερούμε κάπου….

Σε πιο μεγάλες χώρες έχουν περισσότερο προϋπολογισμό για προετοιμασία. Η Κύπρος είναι μικρή χώρα και χρειάζεται πάρα πολύ δουλειά αφού δεν μπορούμε να λαμβάνουμε μέρος συνεχώς σε διεθνές τουρνουά. Το άθλημα όμως είναι Ολυμπιακό και έχουν πολλά ωφελήματα οι νεαροί αφού μπαίνουν σε σχέδια του ΚΟΑ που τους χορηγούνται λεφτά για την προετοιμασία ή μπαίνουν στο Πανεπιστήμιο Κύπρου χωρίς εξετάσεις όταν έχουν επιτυχίες σε Πανευρωπαϊκά και Παγκόσμια και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό για τους ίδιους.

Για τις τελευταίες επιτυχίες της Σχολής

Οι τελευταίες επιτυχίες εκτός από το Παγκόσμιο πρωτάθλημα που είχαμε είναι οι Κ21 που πήραμε δυο αργυρά και ένα χάλκινο με την Άννα Μαρία, την Σουζάνα κα τον Γιώργο Κακούρη. Επίσης έχουμε 5ες θέσεις στα Πανευρωπαϊκά.

Για τους επόμενους στόχους…

Επόμενοι στόχοι είναι οι Ολυμπιακοί αγώνες. Προσπαθούμε να περάσει κάποιος αθλητής θα πρέπει να έρθει 1ο ή 2ος στο Πανευρωπαϊκό ή στην τριάδα στο Παγκόσμιο. Λαμβάνει μέρος στα τουρνουά όπου μπορείς να πάρεις πόντους και ανεβαίνουν στην κατάταξη της σχετικής βαθμολογίας.

Ποια είναι η ιδανική ηλικία για να ξεκινήσει κάποιος…

Εδώ έχουμε τάξη από 4 ετών. Έχουμε παιχνίδια μέσα και ο τρόπος προπόνησης είναι διαφορετικός αφού είναι μικροί και δεν μπορούν μια ώρα να κάνουν συνεχόμενα μάθημα και έτσι παίζοντας μαθαίνουν. Δηλαδή ο τρόπος μαθήματος έχει παιχνίδι μέσα. Κανονικά τα παιδιά μας πάνε σχολείο στα 6 αλλά όταν έρχονται εδώ στα 4 μαθαίνουν πειθαρχία, ομαδικότητα, και είναι ένα πολύ καλό άθλημα για να ασχοληθεί κάποιος.

Για το μήνυμα που στέλνει στους γονείς και στα παιδιά…

Όταν ένα παιδί ξεκινήσει και ασχολείται με πολεμικές τέχνες ή το taekwondo μαθαίνει εκτός του να προστατεύει τον εαυτό του που δεν είναι ο απώτερος σκοπός, ο αθλητής ξεφεύγει από τις κακές παρέες μεγαλώνοντας αφού είναι αθλητής, τρέφεται σωστά, γυμνάζεται με αποτέλεσμα να έχει την  υγεία του ενώ μπορεί να το κάνει και σαν επάγγελμα.

Επίσης στην κάμερα του balla μας μίλησε και ο γιος του Αντρέα Πηλαβάκη, Χρίστος.

Αρχικά είπε:

Βρίσκομαι στο χώρο του taekwondo εδώ και 25 χρόνια, και σαφώς με επηρέασε και ο πατέρας να μου να αρχίσω και να ασχοληθώ με αυτό το άθλημα και σήμερα να είμαι και προπονητής και αθλητής.

Για το τι θυμάται όταν ήταν νεαρός…

Πάντα πήγαινα στους αγώνες και έβλεπα τον πατέρα μου αλλά και πιο μεγάλους να αγωνίζονται, οπόταν ήταν το είδωλο μου και ήθελα να ακολουθήσω και εγώ.

Για το πόσο δύσκολο είναι να είναι κάποιος και προπονητής και αθλητής…

Είναι αρκετά δύσκολο γιατί πρέπει να συνδυάσεις την δουλειά μαζί με τον αθλητισμό. Σίγουρα είναι πολλές οι υποχρεώσεις και βασικά είσαι το είδωλο για τους μικρούς αφού θέλουν να σε φτάσουν. Έτσι σαν πρότυπο τους πρέπει να βάζεις ψηλούς στόχους και να τους πετυχαίνεις.

Για τις διακρίσεις του…

Έχω έρθει 3ος στην Παγκόσμια Πανεπιστημιάδα. Έχω 9η θέση σε Παγκόσμιο και Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Πάρα πολλά χρυσά σε Παγκύπρια πρωταθλήματα αλλά και σε παγκόσμια τουρνουά.

Για τους στόχους του στο μέλλον…

Ακολουθεί το Παγκόσμιο στο Μάντσεστερ τον Μάη και θα προσπαθήσουμε να περάσουμε στου Ολυμπιακούς αγώνες.

Για το πόσο δύσκολο είναι για ένα προπονητή να προωθήσει νέους αθλητές…

Ένας αθλητής χρειάζεται αρκετές ώρες προπόνησης, αλλά και να δώσουν πολύ σημασία όχι μόνο στην προπόνηση αλλά και στην διατροφή τους και γενικά στην καθημερινότητα τους αφού για να είναι κάποιος αθλητής θα πρέπει να κάνει αρκετές θυσίες.

Για το μήνυμα του στα παιδιά που θέλουν να ξεκινήσουν..

Είναι ένα άθλημα το οποίο προσφέρει πάρα πολλά όπως πειθαρχία, συγκέντρωση στο να μπόρεις να αναπτύξεις δεξιότητες οι οποίες θα είναι χρήσιμες στο μέλλον. Είναι ένα ωραίο άθλημα και ανταγωνιστικό και προσφέρει πολλά οφέλη.