Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας, αποδέχεστε τη χρήση των cookie μας.

Αθλητικές Ιστορίες: Ο Μάριος Κωνσταντίνου και η μετάβαση από τον Πεζοπορικό στην ΑΕΚ
Old Stories

Αθλητικές Ιστορίες: Ο Μάριος Κωνσταντίνου και η μετάβαση από τον Πεζοπορικό στην ΑΕΚ

Κάθε ομάδα έχει την αρχή της, τον πρώτο της αρχηγό, τις πρώτες της δυσκολίες, την πρώτη της φανέλα και τη δική της ιστορία.

Ο Μάριος Κωνσταντίνου που σήμερα επιμελείται του Τεχνικού Τμήματος της ΚΟΠ άφησε τη δική του ιστορία τόσο στη Λάρνακα, όσο και στο κυπριακό ποδόσφαιρο.

Άνθρωπος με ήθος, εντιμότητα και αφοσίωση στο αντικείμενο του, 25 χρόνια μετά από εκείνο το ιστορικό για τη νεοσύστατη ΑΕΚ καλοκαίρι μιλά στο Balla για την πιο επιτυχημένη ενοποίηση ποδοσφαιρικών συλλόγων που έγινε ποτέ στην Κύπρο.

Διαβάστε επίσης: Αθλητικές ιστορίες: Ο Χαβράνεκ και τα πρώτα σημάδια για το μέλλον

 Μ. Κωνσταντίνου: «Ευλογία να υπηρετάς μια ομάδα ως ποδοσφαιριστής και μετά ως προπονητής» (pics)

Οι «χρυσοί» προπονητές της ΑΕΚ – (Όλο το ιστορικό)

Το έπος του Πεζοπορικού!

Είκοσι χρόνια από τη γέννηση της ΑΕΚ Λάρνακας

23 χρόνια ΑΕΚ – Οι πρωταγωνιστές μιλούν στο Balla! (pics&vids)

Όλα έγιναν τόσο γρήγορα…

Η ενοποίηση έγινε ξαφνικά σε ένα καλοκαίρι. Έγινε τόσο ξαφνικά που ήταν φυσιολογικό αυτό να επιφέρει κάποια αναστάτωση στον κόσμο των δύο ομάδων και κάποια ανασφάλεια σε ένα πολύ μεγάλο αριθμό ποδοσφαιριστών.

Ήταν αδύνατο για μια ομάδα να ξεκινήσει την πορεία της με άθροισμα ένα τόσο μεγάλο αριθμό παικτών από ΕΠΑ και Πεζοπορικό. Κάποιοι θα έπρεπε να συνεχίσουν στην ΑΕΚ και κάποιοι να αποχωρήσουν. Οι τελευταίοι κατέληξαν σε διάφορες ομάδες της επαρχίας Λάρνακας. Το νέο εγχείρημα ήταν φυσιολογικό να επηρεάσει μερίδα του κόσμου που ήταν συνδεδεμένος συναισθηματικά και όχι μόνο με κάποιους ποδοσφαιριστές της προηγούμενης καταστάσης.

Τα δεδομένα ήταν περίεργα. Τα προηγούμενα ένα-δύο χρόνια  και οι δύο ομάδες αντιμετώπιζαν πολλά προβλήματα. Μάλιστα εκείνη την εποχή η  ΕΠΑ διαβαθμίστηκε δύο φορές, ενώ ο Πεζοπορικός δεν μπόρεσε να υλοιποιήσει τους ψηλούς στόχους που έθεσε.

Η αρχή, λοιπόν ήταν πάρα πολύ δύσκολη. Ιδιαίτερα στην πρώτη σεζόν υπήρχε μια δυσκολία από αρκετό κόσμο να κατανοήσει το τι ακριβώς πάει να γίνει. Αρκετά από τα θέματα που αφορούσαν εξωγενείς παράγοντες δυστυχώς μεταφέρονταν και μέσα στην ίδια την ομάδα, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει να δημιουργηθεί η χημεία που έπρεπε να υπήρχε στα αποδυτήρια και που είχαμε ως ποδοσφαιριστές μεγάλη ανάγκη έτσι ώστε να βοηθηθούμε και στο αγωνιστικό κομμάτι.

Απόδειξη αυτού που αναφέρω αποτελεί το γεγονός ότι στην πρώτη σεζόν αλλάξαμε τρεις προπονητές, ενώ η ομάδα είχε ένα αξιοθαύμαστο υλικό σε παίκτες. Χρειάστηκε πολλύς χρόνος για να βρούμε τη χημεία μας. Χρειάστηκε να περάσει πέραν της μισής σεζόν για να μπορέσουμε να αποδώσουμε όπως έπρεπε.

Στην συνέχεια όμως βρήκαμε τα πόδια μας και τα πράγματα έγιναν πολύ καλύτερα. Δημουργήθηκε η απαραίτητη χημεία μεταξύ μας και φάνηκε και στο τότε το πρωτάθλημα που διεξαγόταν σε τρεις γύρους. Είχαμε ένα σχετικά καλό πρώτο γύρο και ένα κάκιστο δεύτερο γύρο, αλλά ένα αρκετά καλό τρίτο γύρο. Είχαμε μεταπτώσεις στην απόδοσή μας και πιθανόν αυτό να οφειλόταν από το πόσο ξαφνικά επήλθε η ενοποίηση.

Ως Μάριος Κωνσταντίνου και με βάση τις σημερινές μου ποδοσφαιρικές γνώσεις, θεωρώ ότι τότε έγινε μια πρόχειρη και κακή προετοιμασία στο πρώτο καλοκαίρι που είχε ως αποτέλεσμα η ομάδα να έχει αστάθεια στη συνέχεια και έτσι αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα.

Προέδρου και… προπονητή παρόντος, πάσα αρχή παυσάτω

Στο σημείο αυτό πρέπει να δηλώσω ότι αυτό που επέφερε επιτέλους την ασφάλεια και την αυτοπεποίθηση στους ποδοσφαιριστές ήταν κατά κύριο λόγο η παρουσία του Ντίνου Λευκαρίτη στην προεδρία σε συνδυασμό με τον ερχομό του Ανδρέα Μουσκάλλη στην τεχνική ηγεσία.

Οι δύο τους μαζί αποτέλεσαν ένα ισχυρό ηγετικό δίδυμο. Βοήθησαν στο να βρούμε μια ισορροπία σαν ομάδα και η συνεργασία με τους ποδοσφαιριστές ήταν εξαιρετική. Την ίδια ώρα η συνεργασία με τη διοίκηση ήταν επίσης εξαρετική και αυτό βοήθησε όλους να παίζουν πιο καλά και την ομάδα γενικότερα στο να έχει καλύτερες αποδόσεις.

Η αμέσως επόμενη σεζόν ήταν για μας εξαιρετική. Σε αντίθεση με την πρώτη σεζόν έγινε μια πολύ καλή προετοιμασία. Δημιουργήθηκε καλύτερη χημεία μεταξύ των ποδοσφαιριστών με αποτέλεσμα η ομάδα να διακριθεί και να πετύχει τον στόχο της εξόδου στην Ευρώπη μέσω του κυπέλλου.

Αυτή η επιτυχία ήταν αποτέλεσμα όλων όσων αναφέρω πιο πανω και βοήθησε πρώτα την ομάδα να κατασταλάξει και έπειτα στο να μπουν οι βάσεις για να μεγαλώσει. Ναι από τότε θεωρώ ότι η ΑΕΚ μεγαλώνει. Αν θεωρήσουμε ότι η πρώτη σεζόν ήταν για όλους δύσκολη και μεταβατική, τότε εκείνη η χρονιά ήταν μια καλή εμπειρία που συνέβαλε στο να μάθουν οι επόμενοι πως πρέπει να λειτουργούν στο μέλλον.

Διαβάστε επίσης: BALLA QUIZ: Πόσο καλά γνωρίζεις την ιστορία της ΑΕΚ;
Balla Poll: Ποια είναι η καλύτερη φανέλα της ΑΕΚ;
Θυμάστε αυτή την ομαδάρα; 
Οι καλύτεροι της 20ετίας!
ΑΕΚ, ετών 23!
Το πρώτο…

Το πρώτο γκολ και οι γερές φιλίες

Από τη δημιουργία της νέας εκείνης ομάδας με έχει σημαδέψει το πρώτο γκολ που πέτυχα στο πρώτο επίσημο παιχνίδι με τον Εθνικό Άχνας στο ΓΣΖ. Ήταν το πρώτο γκολ στην ιστορία της ΑΕΚ και είχα την τύχη να είμαι και αρχηγός της στο γήπεδο.

Σε ό,τι αφορά σε εκείνη τη φουρνιά ποδοσφαιριστών, ομολογώ ότι από τότε μέχρι σήμερα με τους περισσότερους ποδοσφαιριστές της πρώτης ομάδας της ΑΕΚ παραμένουμε φίλοι. Μάλιστα διατηρούμε όλα αυτά τα χρόνια πολύ στενές σχέσεις πέραν του ποδοσφαίρου.

Τότε, αξίζει να σημειωθεί ότι, στο ρόστερ μας είχαμε μόνο τρεις ξένους ποδοσφαιριστές. Ο ένας είχε τραυματιστεί πολύ νωρίς και έφερε το όνομα Κώστας Μαυρίδης από την Ελλάδα και έχασε το μεγαλύτερο κομμάτι της περιόδου. Η βάση της ομάδας αποτελείτω ως επί τω πλείστον από πρώην ποδοσφαιριστές του Πεζοπορικού και της ΕΠΑ που αγκάλιασαν και έδωσαν όλες τους τις δυνάμεις για να γίνει μια καλή νέα αρχή στη νέα ομάδα.

Σημειώνω επίσης ότι οι συνθήκες για εμάς δεν καθόλου ήταν άσχημες. Χρόνο με το χρόνο η διοίκηση Ντίνου Λευκαρίτη έκανε ό,τι ήταν απαραιτήτως δυνατόν ούτως ώστε η ομάδα να βελτιώνεται οργανωτικά και να μην έχει προβλήματα στις ανάγκες της.

Το μωρό μεγάλωσε και μεγαλώνει…

Κλείνω λέγοντας το εξής. Η ΑΕΚ μεγαλώνει γιατί υπάρχει διοικητική σταθερότητα. Τα τελευταία χρόνια ακολουθείται παράλληλα και σωστή οικονομική πολιτική.

Υπάρχει επίσης ένας σταθερός κορμός ποδοσφαιριστών στο ρόστερ και σιγά-σιγά με το γεγονός ότι η ομάδα απέκτησε νέα έδρα και δεν έμεινε μονο εκεί αλλά βελτιώθηκε και σε θέματα εγκαταστάσεων και περιβάλλοντος, έχουν συνδεθεί όλοι οι ευεργετικοί παράγοντες στο να συνεχίσει η ομάδα να μεγαλώνει.

Όσο περνούν τα χρόνια αγκαλιάζεται περισσότερο από τον κόσμο της Λάρνακας και φαίνεται ότι σε σχέση με τότε, οι υποστηρικτές της έχουν αυξηθεί και αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο όφελος γιατί είναι κόσμος που θα την βοηθήσει να μεγαλώσει περισσότερο και στο μέλλον.

Για εμάς, λοιπόν, που κάναμε την αρχή είναι πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι η ομάδα ακόμα αναπτύσσεται και πολύ σημαντικό ότι για αρκετές σεζόν στα τελευταία χρόνια καταφέρνει και να πρωταγωνιστεί.

Η φανέλα στη δεκαετία του 1990:

Τάσος Θεοδώρου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ