Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας, αποδέχεστε τη χρήση των cookie μας.

DRONE: Μια μεγάλη απάτη, ένα ανύπαρκτο project και μια ομάδα σε αποσύνθεση
Drone

DRONE: Μια μεγάλη απάτη, ένα ανύπαρκτο project και μια ομάδα σε αποσύνθεση

Τρίτη φορά που εμφανίζεται η στήλη «Drone» το μήνα Φεβρουάριο.

Διαβάστε επίσης: DRONE: Πώς στέκεται ακόμα o δικός μας ποδοσφαιρικός Παρθενώνας;

DRONE: Ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό;

DRONE: Η ποδοσφαιρική ποιότητα προϋποθέτει… ρεαλισμό

Όταν εγκαινιάζαμε τη στήλη αυτή τον Ιανουάριο του 2017, επιλέγαμε να ασχοληθούμε με τις διοικητικές εξελίξεις στην Ανόρθωση εκφράζοντας την άποψη ότι «κάπου εδώ η παραπαίουσα Ανόρθωση χρειάζεται τα κατάλληλα πρόσωπα στη διοίκησή της». Τονίζαμε επίσης τρεις μήνες αργότερα ότι «η ομάδα της Αμμοχώστου χρειάζεται άμεσα τον κατάλληλο «χειρουργό» για να επαναφέρει τον ιστορικό σύλλογο σε πρωταγωνιστική πορεία».

Η στήριξη που είχε ο Ανδρέας Παντελή και οι στενοί του συνεργάτες από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων του δεν ήταν δηλαδή πλειοψηφική μόνο εκ των έσω του συλλόγου. Ο πρώην πρόεδρος της εταιρείας της «Κυρίας» ήταν τυχερός να μας έχει και εμάς τους δημοσιογράφους στο πλευρό του και σε κάθε πρώτη του προσπάθεια και για αρκετό διαστημα.

Στην πορεία όμως τι πήγε λάθος; Ενώ ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς και σε ένα κλίμα πλήρους ενότητας και προοπτικής, πως κατάφερε να απομονωθεί και να έχει καταστήσει σήμερα ως φανατικούς εχθρούς ακόμη και τους πιο πιστούς παλιούς του φίλους; Αν κανείς επιχειρήσει να αναλύσει προσεκτικά τα δεδομένα όλης αυτής της πορείας και κυρίως επιχειρήσει να αποδομήσει ανθρώπους, προσωπικότητες και χαρακτήρες, θα βρει εύκολα την απάντηση.

Οι υποσχέσεις για επίτευξη ανέφικτων στόχων στο άμεσο μέλλον, αντί η ειλικρινής και ταπεινόφρωνη διάθεση για αντιμετώπιση της κατάστασης με ρεαλισμό και εφαρμόσιμο μακροπρόθεσμο πλάνο επέφεραν την πρώτη απογοήτευση. Οι δε εκδηλώσεις στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας την ώρα που η ομάδα προσπαθούσε να πείσει στον έξω κόσμο ότι αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και δεν μπορεί να ζει και να λειτουργεί χλιδάτα, επέφεραν και την πρώτη σύγχυση. Από την άλλη οι κατά συρροή προειδοποιήσεις από τον Αθλητικό Δικαστή ότι η ομάδα κινδυνεύει με αφαίρεση βαθμών για καθυστερημένες πληρωμές προστίμων, δημιούργησαν δικαιολογημένα την εντύπωση ότι κάτι όντως πάει λάθος. Είναι δυνατόν να σου υπόσχεται κάποιος λαγούς και πετραχήλια, να τα έχει καλά με την εκτελεστική εξουσία του κράτους, να δείχνει τόσο μεγάλος και δυνατός και στα πιο μικρά και βασικά να σε εκθέτει;

Αφήνουμε πίσω το κεφάλαιο του Τιμούρ Κετσπάγια το οποίο αρκετοί, συμπεριλαμβανομένου και του γράφωντος, θεωρούσαν ότι θα ερχόταν στην πορεία ως πακέτο μιας παλιάς και δοκιμασμένης συνταγής. Είναι προτιμότερο να μιλούμε και να γράφουμε για πράγματα υπαρκτά, παρά για πράγματα που ούτε είδαμε, ούτε υπήρξαν.

Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί ότι η Ανόρθωση δεν είναι προσωποπαγές και συγκεντρωτικός σύλλογος, αλλά φιλελεύθερο και πρωτοπόρο σωματείο. Άκουσα διάφορα όλες αυτές τις ημέρες του τύπου «η Ανόρθωση παρανόμησε», «η Ανόρθωση τα έκανε θάλασσα», «η Ανόρθωση έκανε λάθος». Μα η Ανόρθωση δεν ήταν, δεν είναι και δεν θα είναι ποτέ ένα άτομο, ούτε ένας πρόεδρος, ούτε ένας προπονητής. Αν ένα στέλεχος ενός συνόλου, μιας εταιρείας ή μιας ομάδας κάνει μια παρατυπία, δεν ευθύνεται όλη η ομάδα, ούτε όλοι όσοι την αποτελούν ή την συνθέτουν. Το γεγονός ότι εν τέλη στην υπόθεση Ουζόχο την πλήρωσε όλη η ομάδα, είναι κάτι για το οποίο πρέπει αυτός ή αυτοί που έχουν την ευθύνη να απολογηθούν απέναντι στα υπόλοιπα μέλη και στον κόσμο της ομάδας. Και βεβαίως δεν φτάνει μόνο μια παραίτηση, ούτε μια αποχώρηση για να επουλωθούν οι πληγές και για να αποκατασταθεί το περί δικαίου αίσθημα.

Πιο σημαντικό λάθος, λοιπόν, αυτής της απάτης που βίωσε ο ανορθωσιάτικος κόσμος και σήμερα προσπαθεί να συνέλθει από το νέο κακό που τον βρήκε αποτελεί η απουσία ενός ποδοσφαιρικού project. Για αυτό το project είχαμε μιλήσει και από την αρχή στην στήλη μας. Αν το είδε κάποιος άλλος, τότε το είδαμε κι εμείς. Δεν είναι δυνατόν να ζεις στο σύγχρονο κόσμο, να πραγματοποιείς τόσα ταξίδια στο εξωτερικό και να μην παραδειγματίζεσαι από επιτυχημένα μοντέλα λειτουργίας συλλόγων που εδρεύουν σε προοδευμένες χώρες της Ευρώπης. Ή είσαι ημιμαθής, ή είσαι απαθής ή κάτι άλλο.

Και μιας και περί ημιμάθειας ο λόγος, κλείνουμε αναφέροντας το εξής. Ό,τι έπαθε η Ανόρθωση πρέπει να της γίνει μάθημα. Η συμπόρευση και η επιλογή λάθος ανθρώπων δεν πρέπει να αποτελεί πλέον ποτέ ξανά λύση για το μέλλον. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε αποσύνθεση, όσο ακραίο και αν ακούγεται αυτό, αλλά θα βρει το δρόμο της. Έχει στις τάξεις της και ηθικούς και παθιασμένους και έμπειρους ανθρώπους. Το ζητούμενο είναι να βγει από όλη αυτή την ιστορία πιο σοφή, πιο δυνατή και πιο πεισμωμένη.

Τάσος Θεοδώρου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ