Ένας τυχερός άνθρωπος

Ο Μανόλο Χιμένεθ, αναμφισβήτητα εργαζόμενος καλά μέσα στις τέσσερις γραμμές, πιστώθηκε ένα πρωτάθλημα που κρίθηκε από τα «ανθρώπων έργα» έξω απ’ τις τέσσερις γραμμές.

Αποχώρησε αμέσως μετά, όταν οι πιθανότητες ενός ριπίτ εμφανώς ήταν εναντίον παρά υπέρ της ΑΕΚ. Αφησε να λουστεί τα αναμενόμενα απόνερα, ο επόμενος. Και επιστρέφει τώρα, με το πουκάμισό του πεντακάθαρο. Αφθαρτος απ’ ό,τι μεσολάβησε.

Παραλαμβάνει πλέον, ένα όχημα που τον δύσκολο ανήφορο τον έβγαλε. Τον άφησε πίσω. Γι’ αυτόν, είναι το ίσιωμα μπροστά. Την ΑΕΚ στους επόμενους τρεις μήνες δεν πρόκειται να τη φθείρει περαιτέρω η Ευρώπη, επίσης δεν την επιβαρύνει πια η πίεση να υπερασπιστεί τον τίτλο της πρωταθλήτριας, εάν μπορέσει να πάρει το κύπελλο…το πήρε και μπόνους θα είναι.

Η ΑΕΚ μοιάζει να επαναφορτίστηκε μετά το εφιαλτικό δίμηνο στο τέλος του 2018, ο σχηματισμός του Νέου Ετους (3-5-2) είναι ο καλύτερος για να εξαργυρώνονται στο μέγιστο τα χαρακτηριστικά των παικτών, οι σημαντικοί ποδοσφαιριστές που de facto αφαιρέθηκαν κάποια στιγμή από το ρόστερ επιστρέφουν, έχει προστεθεί σ’ αυτό η ποιότητα του Κρστιτσιτς, ο Πόνσε είναι πιο βαθιά αφομοιωμένος από ποτέ στη λειτουργία του μηχανισμού.

Εις βάρος του Ουζουνίδη, δεν προκύπτει ζήτημα μάνατζμεντ του ματς με τον ΠΑΟΚ. Ο προπονητής είχε το δουλεμένο και εφαρμοσμένο plan a, είδε ένα γρήγορο γκολ από (χαμένες προσωπικές μονομαχίες σε) κόρνερ να χαλάει την ενέργεια και τη διάθεση της ομάδας, πήγε εγκαίρως στο plan b (4-4-2 με ένα στόπερ έξω), επίσης εγκαίρως το…τερμάτισε με το plan c (4-3-3 και με το εξάρι έξω).

Η όλη διαχείριση προσέκρουσε στα «οδοφράγματα» Βαρέλα/Κρέσπο, Μαουρίσιο/Σάχοφ, Ελ Καντουρί, Ακπομ πρώτος-πρώτος. Στο τέλος την παρτίδα την έσωσε, περίπου όπως και στο 1-1 με τον Ολυμπιακό στο Στάδιο τον Οκτώβριο, ένα ένστικτο αυτοσυντήρησης. Επιβίωσης. Τότε, ο Μπακασέτας. Τώρα, η στιγμή που ο Πόνσε πήδησε πάνω από τα οδοφράγματα.

Για την ΑΕΚ εφέτος, ισχύει ό,τι ισχύει πάνω-κάτω και για τον Ολυμπιακό. Ούτε το 14-3-2 του Ολυμπιακού στις 19 αγωνιστικές είναι τόσο λίγο, ούτε το 12-4-3 της ΑΕΚ τόσο κακό. Και τα δύο, τα κάνει να φαίνονται υποδεέστερα το 17-2-0 του ΠΑΟΚ. Οι πραγματικές διαφορές είναι πιο μικρές απ’ όσο δείχνουν στη βαθμολογία.

Ένα επιμέρους παράδειγμα είναι, από τα πολλά που θα μπορούσε κανείς ν’ ανασύρει, ότι και ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ έχουν δεχθεί τον ίδιον αριθμό (οκτώ) γκολ. Η ΑΕΚ μάλιστα, σε πιο πολλά ματς απ’ τον ΠΑΟΚ έχει κρατήσει το μηδέν πίσω. Αλλά στον ΠΑΟΚ, κόστισαν πόντους μόνον δύο από τα οκτώ γκολ που δέχθηκε. Του Ούγκραϊ στο Περιστέρι, του Πόνσε την περασμένη Κυριακή. Η ΑΕΚ τα πλήρωσε σε πόντους, και τα (δικά της) οκτώ!

Ένα άλλο επιμέρους παράδειγμα είναι ότι μεταξύ Ολυμπιακού και ΑΕΚ η διαφορά «ευθύνης Ουζουνίδη» είναι πέντε βαθμοί. Δυνητικά, ένα τίποτα όταν έρχονται ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός και ΟλυμπιακόςΑΕΚ. Προφανώς ο Ουζουνίδης δεν ευθύνεται για το -3, στους πόντους. Δεν ευθύνεται, επίσης, για τις «κεκλεισμένες θύρες». Δεν ευθύνεται για το -3, και στους παίκτες (Μπακασέτας, Αντρέ Σιμόες, Λαμπρόπουλος).

Η ευθύνη του Ουζουνίδη είναι ότι εκεί και τότε (στο διάστημα της δίμηνης κρίσης) δεν προστάτευσε, στον δημόσιο λόγο του, τους ποδοσφαιριστές του. Τους έκανε, μέρος της συζήτησης για το πρόβλημα. Τους «έδειξε». Ένα θανάσιμο

αμάρτημα. Δεν το κάνεις, ποτέ και για κανένα λόγο. Οποτε το κάνεις, πάντοτε το βρίσκεις μπροστά σου αργά ή γρήγορα. Χάνεις την εμπιστοσύνη. Όταν η εμπιστοσύνη χάνεται, ύστερα η στήριξη είναι κενό γράμμα.