Μπλόκο στους Ελλαδίτες γιατρούς!

Seri: Κατέβασε την εφαρμογή, κάνε το απόλυτο σερί και διεκδίκησε εώς και 100.000€ κάθε μήνα εντελώς δωρεάν! (Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις)

Eναλλακτικά σενάρια επεξεργάζεται ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) ώστε να είναι έτοιμος να δράσει άμεσα στην περίπτωση που δεν εξευρεθεί ο απαιτούμενος αριθμός προσωπικών γιατρών για τη λειτουργία της πρώτης φάσης του ΓεΣΥ (Ιούνιος, 2019).

Με κάθε σοβαρότητα, ο οργανισμός μελετά το θέμα της καθόδου Ελλήνων γιατρών στην Κύπρο, για συμμετοχή τους στο ΓεΣΥ. Ο αντιπρόεδρος του ΠΙΣ, ωστόσο, δρ Μάριος Καραϊσκάκης, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ο Ιατρικός Σύλλογος να αρνηθεί να τους εγγράψει. Το «Όχι» του ΠΙΣ στο ΓεΣΥ, ύστερα από τη συνεδρία της Πέμπτης, δεν εμπόδισε δεκάδες γιατρούς να εκδηλώσουν και χθες ενδιαφέρον σε σχέση με προγραμματισμένες εκπαιδεύσεις που αφορούν το νέο σύστημα υγείας. Ο ΟΑΥ από την πλευρά του συνεχίζει τις ενημερώσεις γιατρών ενώ επιχειρεί να καταρτίσει πλάνο β, το οποίο ακολούθως θα παρουσιάσει στον υπουργό Υγείας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε νέα του παρέμβαση εξέφρασε την ελπίδα ότι εν τέλει οι γιατροί θα ενταχθούν στο ΓεΣΥ.

Το αίσθημα ευθύνης των γιατρών της Κύπρου, είπε, θα επιτρέψει ώστε χρονοδιαγραμματικά το ΓεΣΥ όπως έχει τεθεί, να υλοποιηθεί. Στον ΟΑΥ έφθασε χθες καταγγελία ότι ομάδα γιατρών στη Λεμεσό «μάζευε» υπογραφές από συναδέλφους της για τη μη ένταξή τους στο σύστημα. Η δε φημολογία ότι και η συντεχνία των κυβερνητικών γιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) θα καλέσει τα μέλη της να μην ενταχθούν στο σύστημα, διαψεύστηκε από τον πρόεδρό της δρα Σωτήρη Κούμα. Κάτι τέτοιο άλλωστε δεν είναι εφικτό, αφού πρόκειται για δημόσιους υπαλλήλους.

Ο κ. Καραϊσκάκης

Μιλώντας στη μεσημβρινή ζώνη του «Άλφα» ο αντιπρόεδρος του ΠΙΣ, Μάριος Καραϊσκάκης, κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες που θέλουν την κάθοδο γιατρών από την Ελλάδα για συμμετοχή στο ΓεΣΥ, διερωτήθηκε εάν «εάν αυτό είναι λύση» και είπε: «Θα φέρουν απεργοσπάστες;». Ξεκαθάρισε πως είναι στη δικαιοδοσία του ΠΙΣ εάν θα εγγράψει κάποιον για να μπορεί να ασκήσει ιατρική στην Κύπρο και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «έχουμε το δικαίωμα να μην εκδώσουμε άδεια εξασκήσεως του επαγγέλματος της ιατρικής εάν απειλείται το δικό μας επάγγελμα».

Στο μεταξύ, 140 περίπου γιατροί, εντός μιας βδομάδας, εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τα σεμινάρια του ΟΑΥ που αφορούν την εγγραφή των γιατρών στους καταλόγους. Χθες, ανήμερα της ανακοίνωσης του ΠΙΣ με την οποία καλεί τα μέλη του να μην ενταχθούν στο ΓεΣΥ, 44 γιατροί κατάθεσαν αίτηση για να εκπαιδευτούν ως προσωπικοί γιατροί για να μπορούν να συμμετέχουν στο σύστημα. Μέχρι την Πέμπτη είχαν δηλώσει συμμετοχή μόνο 33 γιατροί.

Σε δήλωσή του στον «Π» ο αναπληρωτής διευθυντής του ΟΑΥ Ανδρέας Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι ο οργανισμός έχει επισπεύσει τη διαδικασία των ενημερώσεων με τους γιατρούς, η οποία συνεχίζεται και αυτό το Σαββατοκύριακο. Σημείωσε μάλιστα ότι οι ίδιοι οι γιατροί επικοινωνούν με τον ΟΑΥ ζητώντας ενημέρωση. Σήμερα, εξάλλου, ο ΠΙΣ ενημερώνει τις επιστημονικές εταιρείες των γιατρών.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Π», από την προχθεσινή, μαραθώνια συνεδρία του Ιατρικού Συλλόγου δεν έλειψαν οι εντάσεις. Η απόφαση ωστόσο να κληθεί ο ιατρικός κόσμος να μην ενταχθεί στο σύστημα ήταν ομόφωνη. Τέθηκε έντονα και το θέμα των μηνυμάτων (email και sms) του προέδρου του ΠΙΣ δρ Πέτρου Αγαθαγγέλου με κάποια μέλη να ήταν ιδιαίτερα επικριτικά σε ό,τι αφορά τους χαρακτηρισμούς Αγαθαγγέλου προς τους γιατρούς οι οποίοι θα ενταχθούν στο ΓεΣΥ. Ιδιωτική ιατρική και προϋπολογισμός «μονοπώλησαν» κατά τη συνεδρία του ΠΙΣ, ενώ τέθηκε και το θέμα της αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων με τον ΠΙΣ να καταλογίζει ευθύνες στο Υπουργείο Υγείας ότι δεν έκανε τίποτα το ουσιαστικό προς αυτή την κατεύθυνση. Η πλειοψηφία των γιατρών συμφώνησε πάντως πως το μεγάλο αγκάθι για τη μη ένταξη των γιατρών στο ΓεΣΥ είναι η ιδιωτική ιατρική.

Εκφράστηκε η θέση πως από τη στιγμή που δεν θα είναι οι γιατροί υπάλληλοι του ΟΑΥ θα πρέπει να τους παραχωρηθεί το δικαίωμα να βλέπουν ασθενείς και ιδιωτικά. Πολλές ήταν και οι φωνές που επέμειναν στον προϋπολογισμό του ΓεΣΥ, τον οποίο κρίνουν ως ανεπαρκή, με κίνδυνο το σύστημα να καταρρεύσει λίγο μετά την εφαρμογή του.

Σε μια άλλη εξέλιξη, Χειρουργική Εταιρεία και Μαιευτική – Γυναικολογική Εταιρεία καλούν τα μέλη τους, κάτω από τα σημερινά δεδομένα, να μην ενταχθούν στο ΓεΣΥ.

Πόσα θα παίρνουν προσωπικοί και ειδικοί γιατροί

Στις 135.000 ευρώ ανέρχεται η μέση αμοιβή των προσωπικών γιατρών για ενήλικες και στις 160.000 ευρώ η αμοιβή των ειδικών γιατρών στο ΓεΣΥ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας. Αυτές οι αμοιβές, όπως σημειώνει ο ΟΑΥ, συγκρίνονται ιδιαιτέρως ευνοϊκά με αυτές άλλων προηγμένων συστημάτων υγείας. Ως εκ τούτου, τονίζει, οι τοποθετήσεις του Ιατρικού Συλλόγου ότι δεν εισακούστηκαν οι θέσεις του δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ο ΟΑΥ έδωσε χθες αναλυτικά στη δημοσιότητα τις αμοιβές τόσο των προσωπικών όσο και των ειδικών γιατρών ως εξής:

O προσωπικός γιατρός θα αμείβεται με συγκεκριμένο ποσό για κάθε ενήλικα που διατηρεί στον κατάλογό του (κατά κεφαλήν αμοιβή), ανάλογα με την ηλικία του ενήλικα ως εξής: (α) από 16-50 ετών: 83 ευρώ, (β) από 51-70 ετών: 117 ευρώ και (γ) άτομα μεγαλύτερα των 70 ετών: 145 ευρώ.

Ο προσωπικός γιατρός θα αμείβεται με το ποσό των 5 ευρώ για κάθε ενήλικα που εγγράφει στον κατάλογο του και για τον οποίο ενημερώνει τον ηλεκτρονικό φάκελο.

Ο προσωπικός γιατρός θα έχει το δικαίωμα να λαμβάνει από τον δικαιούχο συμπληρωμή μέχρι 25 ευρώ (ως επιπλέον αμοιβή) για κάθε επίσκεψη, όταν γίνεται τις καθημερινές μεταξύ 8:00 μ.μ. και 8:00 π.μ. και οποιαδήποτε ώρα τα Σαββατοκύριακα και τις δημόσιες αργίες.

Σε κάθε ιδιώτη προσωπικό ιατρό που θα συμβληθεί με το ΓεΣΥ ο οποίος συστεγάζεται ή θα επιλέξει να συστεγαστεί με άλλο προσωπικό γιατρό θα δοθεί εφάπαξ ποσό 15.000 ευρώ. Η συμμετοχή στο σχέδιο θα είναι με σειρά προτεραιότητας υποβολής της αίτησης μέχρι να εξαντληθεί κονδύλι ύψους 3 εκατ. ευρώ (το ποσό αφορά όλους τους προσωπικούς ιατρούς).

Για τους ειδικούς γιατρούς καθορίστηκε η ελάχιστη τιμή μονάδας στα 13 ευρώ και η μέγιστη στα 17 ευρώ. Δόθηκε εγγύηση για τα πρώτα τρία χρόνια της εφαρμογής του ΓεΣΥ, νοουμένου ότι οι επισκέψεις στους ειδικούς δεν θα αυξηθούν πέραν του 20% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, δηλαδή δεν θα υπερβαίνουν τις 2.4 εκατομμύρια επισκέψεις ετησίως. Ο ΟΑΥ είναι επίσης πρόθυμος να προσφέρει ελάχιστο ποσοστό αμοιβής ανά ενδονοσοκομειακό περιστατικό στους γιατρούς (15% στους παθολόγους και 25% στις άλλες ειδικότητες). Αυτό θα εφαρμοστεί κατόπιν συνεννόησης και με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων.

ΜΑΡΙΝΑ ΚΟΥΜΑΣΤΑ