Μία νέα πρακτική εφαρμόζει τον τελευταίο καιρό πρατήριο υγρών καυσίμων στη Λευκωσία, υιοθετώντας νυχτερινό τιμολόγιο για την αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων και το πετρέλαιο κίνησης.

Όπως φαίνεται και στις σχετικές εικόνες  η ηλεκτρονική πινακίδα του πρατηρίου μας ενημερώνει ότι η τιμή αντλίας μειώνεται κατά 1 σεντ στις 6 μ.μ. που το πρατήριο κλείνει, και πλέον λειτουργεί με σύστημα αυτόματων πωλητών, και το πρωί επανέρχεται στην αρχική τιμή πώλησης.

Συγκεκριμένα η τιμή ημέρας για την αμόλυβδη 95 οκτανίων ανέρχεται στο 1,299 ευρώ ανά λίτρο και το βράδυ η τιμή πέφτει κατά 1 σεντ στα 1,289 ευρώ. Η διαφορά δεν είναι μεγάλη, ούτε θα κάνει διαφορά για την τσέπη του καταναλωτή εάν αναλογιστούμε πως οι  δαπάνες στον τομέα των μεταφορών κυμαίνονται στο 15% των συνολικών εξόδων ενός νοικοκυριού.

Ωστόσο αυτό που καταγράφεται είναι πως πρακτικές που εφαρμόζονται εδώ και χρόνια σε ώριμες αγορές της Ευρώπης, όπου ο ανταγωνισμός στον τομέα των καυσίμων είναι εδραιωμένος, άρχισαν να υιοθετούνται και στην Κύπρο. Η λογική της μείωσης είναι πως κατά τη διάρκεια της νύχτας το πρατήριο λειτουργεί χωρίς εργατικό δυναμικό, συνεπώς δικαιολογείται η μείωση της τιμής αφού τα λειτουργικά έξοδα είναι μειωμένα.

Στην προκειμένη, στα 10 λίτρα ο καταναλωτής θα πληρώσει €12.99 κατά τη διάρκεια της ημέρας και €12.89 κατά τη διάρκεια της νύχτας, με το όφελος να ανέρχεται στα 10 σεντ, ωστόσο επειδή η ψυχολογία παίζει σημαντικό ρόλο στην αγορά ο πωλητής που εφαρμόζει μια τέτοια πρακτική αποκτά κάποιου είδους ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. ενώ το όφελος για τον καταναλωτή από την ενίσχυση του ανταγωνισμού αποτελεί βήμα προς τα εμπρός στην ελεύθερη αγορά. Ειδικά σε μια μικρή αγορά όπως η Κύπρος στην οποία η χονδρική αγορά καυσίμων έχει περιορισμένο ανταγωνισμό καθώς λειτουργούν μόνο πέντε εταιρείες εισαγωγής υγρών καυσίμων καύσιμα, τα οποία τα διοχετεύουν μέσω των 320 πρατηρίων που λειτουργούν παγκύπρια, εκ των οποίων περισσότερα από 120, ένα ποσοστό που πλησιάζει στο 40% ανήκουν στις ίδιες τις εταιρείες εισαγωγής.

Εκπρόσωπος της ιδιοκτήτριας εταιρείας του συγκεκριμένου πρατηρίου μας ενημέρωσε πως προς το παρόν μόνο στο συγκεκριμένο πρατήριο ισχύει το νυχτερινό τιμολόγιο, αλλά δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί και σε άλλες περιοχές.

Στο εξωτερικό εδώ και πολλά χρόνια υπάρχουν πρατήρια που για να γίνουν πιο ανταγωνιστικά εφαρμόζουν  για παράδειγμα είτε νυχτερινό τιμολόγιο είτε χαμηλότερη τιμή κατά τη διάρκεια της ώρας αιχμής και διαφορετική τιμή στις ώρες χαμηλής κυκλοφορίας. Ίσως και στην Κύπρο να έφτασε η ώρα να δούμε αυτές τις πρακτικές να εφαρμόζονται, προς όφελος πάντοτε των καταναλωτών.

Πάντως φαίνεται πως πλέον υπάρχουν περισσότερα πεδία ανταγωνισμού στην λιανική τιμή των καυσίμων. Για παράδειγμα βλέπουμε τα τελευταία χρόνια αρκετά πρατήρια να έχουν εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά συστήματα για να μειώνουν το λειτουργικό κόστος σε σχέση με τον ηλεκτρισμό. Αυτός θα μπορούσε να ήταν ένας λόγος μείωσης της τιμής των καυσίμων και κατά τη διάρκεια της ημέρας που υπάρχει ηλιοφάνεια.

Να σημειώσουμε πως με βάση το Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, τη δεδομένη στιγμή η μέση τιμή αμόλυβδης 95 οκτανίων στη Λευκωσία ανέρχεται σε 1,345. Τα φθηνότερα καύσιμα πωλούνται για 1.299 ευρώ, ενώ τα ακριβότερα για 1,419 ευρώ. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή στη λιανική τιμή καυσίμων ειδικά στην επαρχία Λευκωσίας τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ενδυνάμωση του ανταγωνισμού, κάτι που αναμένεται να ενισχυθεί και με την υιοθέτηση πρακτικών όπως αυτή που είδαμε να εφαρμόζεται στο εν λόγω πρατήριο.

ΠΗΓΗ: ALPHANEWS.LIVE