Bασίλης Σαμπράκος στο Balla! Έτσι εξηγείται το Θαύμα του 2004 (pics&vids)
Balla Special

Bασίλης Σαμπράκος στο Balla! Έτσι εξηγείται το Θαύμα του 2004 (pics&vids)

Πέρασαν 14 ολόκληρα χρόνια από το Επικό εκείνο καλοκαίρι του 2004.

Επιμέλεια: Τάσος Θεοδώρου

Διαβάστε επίσης: Σχεδόν έτοιμη η… εξήγηση του θαύματος! (pics&vids)

BALLA SPECIAL: Εσύ που ήσουν και τι έκανες εκείνο το καλοκαίρι; (Μέρος Α’)

BALLA SPECIAL: Εσύ που ήσουν και τι έκανες εκείνο το καλοκαίρι; (Μέρος Β’)

BALLA SPECIAL: Εσύ που ήσουν και τι έκανες εκείνο το καλοκαίρι; (Μέρος Γ’)

BALLA SPECIAL: Εσύ που ήσουν και τι έκανες εκείνο το καλοκαίρι; (Μέρος Δ’)

BALLA SPECIAL: Εσύ που ήσουν και τι έκανες εκείνο το καλοκαίρι; (Μέρος Ε’)

Η πρώτη μεγάλη δημοσιογραφική έρευνα για το Έπος του Euro2004

Το καλοκαίρι των ονείρων όλων των Ελλήνων, το καλοκαίρι με τις μεγάλες επιτυχίες, τις μεγάλες ανατροπές και βεβαίως τα τραγελαφικά και τα αναπάντεχα γεγονότα που στιγμάτισαν τον ελληνικό αθλητισμό και κορυφαίους αθλητές πριν και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

Έκτοτε οι καιροί άλλαξαν, οι άνθρωποι άλλαξαν, η Ελλάδα και η Κύπρος πέρασαν από την εποχή της ευμάρειας στην εποχή των μνημονίων. Από την εποχή της ανάπτυξης, στην παρακμή και τώρα ψάχνουν και οι δύο να βρουν τα πόδια τους και να οδεύσουν σε μια νέα εποχή δίνοντας τις δικές τους απαντήσεις σε όλους τους τομείς, προς πολλούς αποδέκτες.

Ο Βασίλης Σαμπράκος δεν ξεχνά εκείνη την επιτυχία που έβγαλε στους δρόμους εκατομμύρια Ελλήνων και προβαίνει σε μια μεγάλη και ιστορική δημοσιογραφική ανασκόπηση/ανάλυση μέσω του βιβλίου του «Εξηγώντας το Θαύμα». Το Balla τον έχει σήμερα μαζί του για μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης.

Αναλυτικά όσα ανέφερε στο Balla:

Βασίλη, κατ’ αρχήν ευχαριστούμε για την συνέντευξη. Έχεις μιλήσει ξανά σε ΜΜΕ της Κύπρου; Επισκέπτεσαι το νησί μας;

Δική μου ευχαρίστηση η επικοινωνία, και κάθε συζήτηση σχετικά με το βιβλίο μου. Ναι, κάθε φορά που μου ζητείται είναι χαρά μου να μιλώ σε Μέσα της Κύπρου. Δυστυχώς πάει καιρός από την τελευταία μου επίσκεψη στο νησί σας, το οποίο είναι αγαπημένος τόπος για μένα. Στην περίπτωση που αποτελέσει σταθμό μου στο ταξίδι του βιβλίου μου, θα είναι μεγάλη χαρά μου.

Από το 2004 μέχρι σήμερα πέρασαν σχεδόν 15 χρόνια. Έχουν όλοι στην Ελλάδα συνειδητοποιήσει τι πέτυχαν με την κατάκτηση του Euro;

Τώρα, με όσα ζουν στη διάρκεια των τελευταίων 4,5 ετών με την Εθνική, οι Ελληνες ποδοσφαιρόφιλοι συνειδητοποιούν το μέγεθος της επιτυχίας του 2004 αλλά και της συνέχειας που είχε η Εθνική μέχρι το 2014. Πάντα έτσι είναι για τους Ελληνες, χρειάζονται πολύ χρόνο για να εκτιμήσουν μια επιτυχία.

Πιστεύεις ότι έγινε σωστή διαχείριση εκείνης της επιτυχίας από τους αρμόδιους φορείς του αθλητισμού;

Φυσικά όχι. Το αποδεικνύει άλλωστε αυτό η κατάσταση και η ζωή της Εθνικής από το 2014 μέχρι σήμερα. Την επιτυχία δεν την διαχειρίστηκε κανείς σωστά, και γι’ αυτό δεν βελτιώθηκε η λειτουργία του εθνικού ποδοσφαίρου. Οι καλές ημέρες για το εθνικό ποδόσφαιρο κράτησαν μέχρι το 2014. Αλλαξαν τα πρόσωπα, και το εθνικό ποδόσφαιρο επέστρεψε στην προηγούμενη ζωή του, αυτή που έκανε πριν από το 2001, ακριβώς επειδή δεν μπήκαν γερές νέες βάσεις και δεν εξασφαλίστηκε η συνέχεια της ευημερίας της Εθνικής.

Γράφτηκαν αρκετά βιβλία για εκείνο το καλοκαίρι. Το δικό σου γιατί πιστεύεις ότι ξεχωρίζει;

Δεν μου αναλογεί να κρίνω οποιαδήποτε άλλη έκδοση. Το βιβλίο που δημιούργησα βασίζεται στις αφηγήσεις 15 πρωταγωνιστών. Εντεκα ποδοσφαιριστές, ο Οτο Ρεχάγκελ, ο βοηθός του Γιάννης Τοπαλίδης, ο team manager εκείνης της ομάδας Γιώργος Παπαλάνης και ο πρόεδρος της ΕΠΟ εκείνου του καιρού Βασίλης Γκαγκάτσης δεν μου διηγήθηκαν απλώς μια ιστορία. Την ανέλυσαν, την φιλοσόφησαν και απάντησαν σε κάθε ερώτησή μου.

Είναι η πρώτη φορά που επιχειρήθηκε τεχνική ανάλυση της μεθόδου του Ρεχάγκελ και των αγωνιστικών πλάνων του σε όλα τα καθοριστικά παιχνίδια. Ενας προπονητής, εκ των κορυφαίων στην ανάλυση αγώνων, ο Αθανάσιος Τερζής έχει μελετήσει την Εθνική του Ρεχάγκελ και παρουσιάζει τις αναλύσεις του μέσα από το βιβλίο μου. Κι είναι η πρώτη φορά που δημοσιοποιούνται οι αναλύσεις της Τεχνικής Επιτροπής τηςUEFA, η οποία απαρτιζόταν από 8 μεγάλους προπονητές που μελετούσαν τα παιχνίδια.

Είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται η διήγηση και η ανάλυση της ιστορίας των τριών ετών που είχαν προηγηθεί της επιτυχίας, δηλαδή το πιο ουσιαστικό μέρος της δουλειάς που έκανε ο Ρεχάγκελ, όπως ο ίδιος δηλώνει σε αυτό το βιβλίο. Είναι η πρώτη φορά που η επιτυχία αυτή αναλύεται επιστημονικά, από επιστήμονες της στατιστικής, της ψυχολογίας, της νευρολογίας και της διεύθυνσης – διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού. Αυτό το βιβλίο είναι κάτι πολύ περισσότερο και πολύ πιο σύνθετο από μια απλή καταγραφή της ιστορίας ενός τουρνουά. Είναι η ιστορία της 3ετίας 2001-2004, δηλαδή το πιο ουσιαστικό κομμάτι της ιστορίας του Ρεχάγκελ στην Εθνική ομάδα.

Η γενιά εκείνη του Euro2004 έφυγε και έχει ήδη έρθει η επόμενη. Θα δούμε ξανά μια ομάδα παρόμοιας κλάσης στα επόμενα χρόνια;

Στη ζωή ποτέ δεν λες ποτέ, αλλά είναι παραπάνω από δύσκολο να δημιουργηθεί ξανά μια τόσο καλή ομάδα. Κι αυτό όχι μόνο επειδή δεν υπάρχουν οι συνθήκες στην Ελλάδα, αλλά και επειδή εκείνη η γενιά των ποδοσφαιριστών ήταν για πολλούς διαφορετικούς λόγους που αναλύονται στο βιβλίο μια ξεχωριστή γενιά.

Τελικά ποιο είναι το συμπέρασμα; Πως εξηγείται το Θαύμα του 2004;

Μου χρειάστηκαν 304 σελίδες βιβλίου για να το εξηγήσω. Δεν μπορώ λοιπόν να βάλω σε δύο προτάσεις την εξήγηση, μου είναι αδύνατον. Την απάντηση την βρίσκει ο αναγνώστης όταν ολοκληρώσει την ανάγνωση του βιβλίου.

Μπορεί ένας δημοσιογράφος, όσο μελετημένος κι αν είναι, να προβεί σε δημοσιογραφική και επιστημονική τεκμηρίωση ενός μεγάλου αθλητικού γεγονότος αν δεν το ζήσει από κοντά;

Δεν θέλω να κάνω γενίκευση, αλλά θα πω αυτό: Οσα είχα ζήσει καλύπτοντας το ρεπορτάζ της Εθνικής από το 1999 έως το 2004, όσα έζησα και ένιωσα στην Πορτογαλία, όσα είχα ζήσει πριν ως τακτικός παρατηρητής της Εθνικής, όσα έζησα εκ των υστέρων μέσα από τη συναναστροφή με τους ποδοσφαιριστές και τους προπονητές, ήταν παραπάνω από πολύτιμα εφόδια σε αυτό το εγχείρημα. Οχι, δεν θα είχα γράψει το ίδιο βιβλίο αν δεν είχα αυτές τις παραστάσεις. Και αμφιβάλλω σχετικά με το αν θα είχα νιώσει την ανάγκη να αναζητήσω όλους αυτούς τους επιστήμονες που με βοήθησαν στην τεκμηρίωση της ανάλυσης.

Ποια ήταν η μεγαλύτερη βοήθεια που έλαβες σε αυτή σου την προσπάθεια;

Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κανέναν από τους περισσότερους από 30 ανθρώπους που με βοήθησαν στην ολοκλήρωση αυτού του έργου. Στο τέλος του βιβλίου τους ευχαριστώ όλους για την βοήθειά τους. Η εμπιστοσύνη όλων αυτών είναι τίτλος τιμής για μένα και την πορεία μου στη δημοσιογραφία, και είμαι ευγνώμων προς κάθε έναν εξ αυτών.

Παρακολουθείς το κυπριακό ποδόσφαιρο; Ποια η άποψη σου για την Εθνική Κύπρου;

Από την Εθνική Κύπρου περιμένω τη μεγάλη της στιγμή, μια πρόκριση σε τελική φάση διοργάνωσης. Δεν είμαι βέβαιος ότι η νεότερη γενιά έχει ποδοσφαιριστές της κλάσης του πρόσφατου παρελθόντος, αλλά δεν είναι η ατομική ποιότητα το διαφοροποιητικό στοιχείο στην Εθνική, είναι η νοοτροπία. Δεν έχω μελετήσει τη δουλειά του Μπεν Σιμόν για να μπορώ να πω αν είναι ή όχι ικανός να μεταμορφώσει την Εθνική Κύπρου σε μια “επαγγελματική” Εθνική, αλλά αυτό είναι που κάνει τη διαφορά.

Για το κυπριακό πρωτάθλημα δεν έχω όσο καλή εικόνα θα μου χρειαζόταν ώστε να έχω σφαιρική αντίληψη. Θα μεταφέρω αυτό που μου προκαλεί εντύπωση: είναι πολύ λίγοι, σε αριθμό, οι Κύπριοι ποδοσφαιριστές – πρωταγωνιστές στις προπορευόμενες ομάδες. Αυτή δεν είναι καθόλου ιδανική συνθήκη για την δημιουργία μιας καλής Εθνικής.

Με την Ένωση Αθλητικογράφων Κύπρου κρατάς επαφές; Πως είναι οι σχέσεις Ελλήνων και Κυπρίων αθλητικογράφων και δημοσιογράφων;

Δεν μου έχει τύχει να έχω κάποια επαφή με την Ενωση Αθλητικογράφων Κύπρου. Η σχέση μου με όσους Κύπριους δημοσιογράφους είχα συναναστροφή και συνεργασία ήταν διαχρονικά εξαιρετική. Και γι’ αυτό είναι πάντα χαρά μου να ανταποκρίνομαι όταν έρχεται κάποιος σε επαφή μαζί μου.

Η αθλητική δημοσιογραφία αλλάζει και εκσυγχρονίζεται. Ο Βασίλης Σαμπράκος πως ζει αυτή τη μεταβατική περίοδο;

Η δημοσιογραφία αλλάζει τόσο που δεν μπορώ να φανταστώ τη μορφή και τη φύση της μετά από μια 3ετία. Καθημερινά ανησυχώ για την εξέλιξή της, προσπαθώ να την μελετώ και να την αντιλαμβάνομαι προκειμένου να αναβαθμίσω το “λογισμικό” μου και να αξιοποιώ τις δυνατότητες και τα εργαλεία της ψηφιακής επικοινωνίας.

Η εξέλιξη με μαγεύει. Είναι περίπου βγαλμένη από την επιστημονική φαντασία του καιρού που εγώ ξεκίνησα, πριν από 26 χρόνια σε μια έντυπη αθλητική εφημερίδα, στον καιρό του χαρτιού και του στυλό, άντε και της γραφομηχανής. Προσπαθώ να τη γεύομαι καθημερινά και να δοκιμάζω καινούργιες εμπειρίες.

Tι άλλο να περιμένουμε από εσένα στο εγγύς μέλλον; Υπάρχουν σκέψεις και για άλλο δημοσιογραφικό έργο;

Σήμερα ο καιρός με βρίσκει στο gazzetta.grστην CosmoteTV και στον ΣπορFM 94,6. Κατά τα άλλα, τούτη την περίοδο ασχολούμαι μόνο με την διαδικασία μετάφρασης του βιβλίου μου στα αγγλικά προκειμένου να κυκλοφορήσει στην Αγγλία. Για την ώρα δεν είμαι έτοιμος να κάνω επόμενα σχέδια συγγραφής. Ανάμεσα στο πρώτο μου βιβλίο, που ήταν ένα ποδοσφαιρικό μυθιστόρημα, και το “Εξηγώντας το Θαύμα” μεσολάβησε μια 10ετία. Δεν ξέρω αν θα ξαναγράψω βιβλίο. Ο προσανατολισμός μου είναι στην οπτικοποίηση της δημοσιογραφίας μου. Δεν βιάζομαι πάντως για το επόμενο βήμα μου. 

Τάσος Θεοδώρου

Related posts