Λοΐζος Λούβαρης στο Balla: Η έλλειψη κινήτρου από τους Κύπριους και το παράδειγμα του Λουκάκου (vids)

Ο εκ των προπονητών στις ακαδημίες Λίβερπουλ, Λοΐζος Λούβαρης, μίλησε στην κάμερα του Balla και αναφέρθηκε στο πρόβλημα του Κύπριου ποδοσφαιριστή, αλλά και σε άλλα ενδιαφέροντα θέματα.

Διαβάστε επίσης:  Αφιέρωμα του Balla στην ακαδημία Λίβερπουλ! Τι δηλώνει ο Ara Petrosian 

Αναλυτικά όσα ανέφερε στο Balla:

«Πιστεύω τώρα με τις ιδιωτικές ακαδημίες που ανέβασαν τον πήχη, οι προπονήσεις που λαμβάνουν οι μικροί είναι σε πολύ καλύτερο level από αυτό που λαμβάναμε εμείς πιο παλιά, και με το διαδίκτυο τώρα έχει πολύ καλό υλικό που μπορείς να βρεις προπονήσεις και έτσι οι μικροί λαμβάνουν καλύτερου μέρους προπονήσεις. Έχουν καλύτερα γήπεδα και είναι πιο εύκολο να εξελιχθεί κάποιος νεαρός τώρα, αλλά θέλει περισσότερη προσπάθεια και αφοσίωση από τον ποδοσφαιριστή για να ανεβάσει το επίπεδο του και να μπορέσει να ανταγωνιστεί του παίκτες που έρχονται από το εξωτερικό δηλαδή αν έρχεται κάποιος Πορτογάλος ή Ισπανός που προπονούνται 7 – 8 φορές την βδομάδα, οι 3 φορές που προπονούμαστε στην Κύπρο δεν είναι αρκετές. Πρέπει να φτάσουμε εκείνες τις ώρες που προπονούνται εκείνοι και να προπονούμαστε και εμείς, σε ανάλογο ρυθμό για να μπορούμε να τα βάλουμε μαζί τους».

Για το αν θεωρεί ότι υστερούμε κάπου σε σχέση με τους ξένους…

«Από αυτά που είδα πιστεύω πως ο Κύπριος ποδοσφαιριστής μέχρι την ηλικία των 11-12 υπερέχει από πολλούς λαούς και αυτό πιστεύω είναι από τις καιρικές συνθήκες στην Κύπρο αφού εδώ μπορείς να παίξεις 365 μέρες τον χρόνο. Σε άλλες χώρες π.χ. Ισλανδία πήγε στο Μουντιάλ και έκανε θαύματα και σκεφτείτε εκεί για να κάνεις προπόνηση στους έξι μήνες πρέπει να βρεις τρόπο να κάνεις προπόνηση. Δηλαδή πλεονεκτούμε σε σχέση με εκείνους, απλά αυτοί έχουν πιο καλό know how, πιο πολύ αφοσίωση, πειθαρχία και είναι πράγματα τα οποία πρέπει να αλλάξουμε εμείς μέσα στο DNA μας για να μπορέσουμε να κάνουμε το έξτρα βήμα. Μέχρι τα 12 που είναι το street soccer που είναι αυτό που παίζουμε στη γειτονιά, είμαστε καλύτεροι από πολλούς αλλά εκεί που πρέπει να βάλεις κάτω σκληρή δουλειά για να προοδεύσεις εκεί υστερούμε λίγο. Δεν είμαστε αρκετά επαγγελματίες και αφοσιωμένοι για να μπορέσουμε να κάνουμε το έξτρα βήμα».

Για το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να παίξουν…

«Θεωρώ πως η αφοσίωση είναι αρκετά σημαντικό αλλά εκείνα τα παιδιά που θέλουν να γίνουν ποδοσφαιριστές πρέπει να κάνουν τις θυσίες που χρειάζονται για να γίνουν ποδοσφαιριστές. Πρέπει να κάτσουν κάτω να δουλέψουν, να διορθώσουν τη διατροφή τους αλλά και τις ώρες που προπονούνται, πρέπει να δυναμώσουν. Η πρόκληση για τον Κύπριο ποδοσφαιριστή είναι πολύ μεγάλο για τους τόσους ξένους που έρχονται. Αν δεν δουλέψουμε όπως αυτοί και αν δεν θυσιάσουμε εκείνα όλα που θυσιάζουν αυτοί, δεν μπορούμε να συγκριθούμε μαζί τους».

Αν θεωρεί πως στην Κύπρο χάνονται ταλέντα…

«Κάθε μέρα. Και από τον καιρό που ήμουν εγώ ποδοσφαιριστής θυμάμαι πάρα πολύ καλούς παίκτες, που είχα και συμπαίκτες και αντιπάλους και χαθήκαν και έπαιξαν άλλα παιδιά που δεν ήταν τόσο ταλαντούχα. Ένας σοβαρός λόγος νομίζω είναι το κίνητρο. Για παράδειγμα πριν λίγες μέρες διάβασα μια συνέντευξη για τον Λουκάκου που έλεγε ότι όταν ήταν μικρός είδε την μητέρα του να σμίγει το νερό  με το γάλα και κατάλαβε πως είναι πολλά φτωχοί και έβαλε μια υπόσχεση στον εαυτό του ότι θα γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής για να ξελασπώσει οικονομικά την οικογένεια του. Επίσης άλλο παράδειγμα, ένας συμπαίκτης που είχα στην Δόξα που ήρθε από την Βενεζουέλα. Άνθρωποι που πρέπει να παίξουν ποδόσφαιρο, δεν έχουν άλλη επιλογή, γιατί πρέπει να γλυτώσουν την οικογένεια τους. Εμείς δεν έχουμε αυτό το έξτρα κίνητρο αφού ότι και να γίνει ο Κύπριος θα έχει πάντα φαί και σπίτι και μας λείπει το έξτρα το κούνημα και δεν κάνουμε τις έξτρα θυσίες».

Τίμος Νικολάου