Γιάννης Λυμπουρής στο Balla: Το πρόβλημα του Κύπριου ποδοσφαιριστή και το παράδειγμα του Πιέρου (videos)

O προπονητής και υπεύθυνος  των ακαδημιών Galacticos Nuevo Campo Γιάννης Λυμπουρής μίλησε αποκλειστικά στην κάμερα του Balla και αναφέρθηκε στα νεαρά ταλέντα, αλλά και σε ποδοσφαιριστές οι οποίοι πέρασαν από την Ακαδημία και τώρα είναι καταξιωμένοι ποδοσφαιριστές όπως οι Πιέρος Σωτηρίου, Ανδρέας Καρώ και Ανδρέας Παναγιώτου (Φιλιώτης).

Διαβάστε επίσης: Αφιέρωμα του Balla στην «Galacticos» (pics&vids)

Διαβάστε αναλυτικά όσα ανέφερε στο Balla:

Για την ακαδημία…

«Η Ακαδημία μας ξεκίνησε το 2004 στα γήπεδα του Nuevo Campo. Αρχικά το όνομα της Ακαδημίας ήταν Nuevo Campo και στην συνέχεια άλλαξε και έγινε Galacticos. Έχει 14 χρόνια που είμαστε σε λειτουργία και μέσα από την Ακαδημίας μας πέρασαν κάποιοι ποδοσφαιριστές οι οποίοι είναι καταξιωμένοι όπως ο Πιέρος, ο Ανδρεάς Καρώ και ο Φιλιώτης, οι οποίοι έχουν και κλήσεις στην Εθνική Κύπρου.

Σκοπός βασικά της Ακαδημίας μας είναι πρώτα απ’ όλα να κάνουμε σωστούς ανθρώπους αλλά και ποδοσφαιριστές. Αυτό όμως επειδή από την εμπειρία μας οι περισσότεροι δεν θα γίνουν ποδοσφαιριστές, δίνουμε περισσότερη βάση στον να δημιουργήσουμε καλούς χαρακτήρες, οι οποίοι θα μάθουν τις σωστές του ποδοσφαίρου, το ευ αγωνίζεσθαι, να έχουν πειθαρχία».

Για το τι φαινόταν στους Πιέρο, Καρώ και Φιλιώτη ότι θα γίνουν γνωστοί ποδοσφαιριστές…

«Βασικά ένα βασικό πλεονέκτημα που μπορεί να έχει κάποιος για να πετύχει τους στόχους  του είναι να δουλεύει σκληρά και να έχει ανθεκτικότητα, γιατί στο χώρο που είμαστε μπορεί να μην αγωνίζεται κάποιος και είναι δύσκολο να προωθηθεί αλλά θα πρέπει να παραμείνει συγκεντρωμένος στους στόχους του και να προσπαθεί ενώ πολλοί μπορεί να απογοητευτούν και να σταματήσουν».

Από ποια ηλικία φαίνεται πως ένα παιδί έχει ταλέντο;

«Αντιλαμβάνεσαι κάποιον ο οποίος έρχεται εδώ και έχει ταλέντο, αλλά αυτό από μόνο του δεν σημαίνει τίποτα. Είναι πιο σημαντικό κάποιος να δουλεύει σκληρά δηλαδή μπορεί κάποιος να μην έχει ταλέντο και να προσπαθεί αρκετά να προχωρήσει ή ακόμα και να φτάσει κάποιον ο οποίος έχει ταλέντο. Σίγουρα το ταλέντο βοηθά αλλά χρειάζεται αρκετή δουλειά για να γίνει κάποιος ποδοσφαιριστής».

Για την άποψη του για τους Κύπριους ποδοσφαιριστές…

«Πιστεύω έχει αρκετό ταλέντο στην Κύπρο και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός πως τα τελευταία χρόνια έχουμε αρκετούς Κύπριους ποδοσφαιριστές νεαρούς 15, 16 οι οποίοι πάνε στις ομάδες του εξωτερικού. Αυτό σημαίνει πως οι ξένες ομάδες για να τους κάνουν σκάουτιγκ και να τους παίρνουν σημαίνει ότι αξιολογούν τους συγκεκριμένους ότι έχουν ταλέντο».

Για το ότι βλέπουν τα ταλέντα μας οι ξένοι και όχι οι Κυπριακές ομάδες…

«Το πρόβλημα του Κύπριου ποδοσφαιριστή και το γεγονός πως δεν αγωνίζεται στις Κυπριακές ομάδες κατά την άποψη μου είναι πως οι ομάδες αλλάζουν προπονητές συχνά. Δηλαδή μπορεί μια ομάδα να αλλάξει τρεις προπονητές μέσα σε ένα χρόνο. Αυτό σημαίνει πως ο προπονητής που θα έρθει θέλει ένα έτοιμο ποδοσφαιριστή και δεν δίνει χρόνο στην ανάπτυξη του Κύπριου, γιατί ξέρει ότι όταν κάνει 2-3 ήττες θα αποχωρήσει και έτσι δεν τον ενδιαφέρει το κομμάτι της ανάπτυξης των Κύπριων ποδοσφαιριστών και αυτό είναι σοβαρό πρόβλημα γιατί ενώ υπάρχουν ταλέντα στην Κύπρο δεν βλέπουμε πολλούς να αγωνίζονται στο πρωτάθλημα μας».

Για το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να μπουν στις πρώτες ομάδες

«Πρέπει να υπάρχει ένα πλάνο η κάθε ομάδα που να έρχεται ένας προπονητής και να του λένε όταν έρθει βασικά ότι έχουν σαν στόχο την ανάπτυξη του Κύπριου ποδοσφαιριστή και ότι πρέπει να του δώσει ευκαιρίες».

Για το αν πιστεύει ότι υστερούμε σε σχέση με τους ξένους…

«Ο Κύπριος ποδοσφαιριστής βασικά χρειάζεται χρόνο για να αναπτυχθεί αφού υπάρχει και το πρόβλημα του στρατού το οποίο είναι εναντίων στην ανάπτυξη κάποιου αφού όταν είναι στρατιώτης και δεν έχει συχνές εξόδους είναι ένα πρόβλημα και επαναλαμβάνω πως ο προπονητής θέλει κάποιον έτοιμο δηλαδή θα προτιμήσει να ξοδέψει τα λεφτά της ομάδας του για να πάρει ποδοσφαιριστές με εμπειρία και αυτό δεν βοηθά τον Κύπριο ποδοσφαιριστή. Επίσης ακόμα ένα πρόβλημα είναι ότι στην πρώτη δυσκολία αρκετοί από τους ποδοσφαιριστές σταματούν ή απογοητεύονται και δεν προσπαθούν. Και αυτό είναι ένα πρόβλημα. Για παράδειγμα ο Πιέρος ήταν αρκετό καιρό στον ΑΠΟΕΛ αλλά δεν αγωνιζόταν όμως ήταν εκεί και προσπαθούσε. Πολλοί στη θέση του που μπορεί να μην τους ξέρουμε ίσως να σταματούσαν και να μην προσπαθούσαν».

Ποια ήταν τα στοιχεία που έδειχνε ο Πιέρος;

Πρώτα από όλα είναι ταπεινός ο Πιέρος και ακόμα και αν έφτασε στο σημείο που είναι τωρά να παίζει στο εξωτερικό, προσπαθεί να βελτιωθεί».

Πιστεύει ότι μπορεί να πάρει μεταγραφή σε ποιο μεγάλη ομάδα;

«Φυσικά».

Τίμος Νικολάου