Σ.Χαραλάμπους στο Balla: «Το όραμα μου είναι να δω Κύπριο αθλητή στους Ολυμπιακούς»

Seri: Κατέβασε την εφαρμογή, κάνε το απόλυτο σερί και διεκδίκησε εώς και 100.000€ κάθε μήνα εντελώς δωρεάν! (Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις)

Ο πετυχημένος αθλητής και προπονητής του ΜΜΑ- μικτές πολεμικές τέχνες- Στέφανος Χαραλάμπους μίλησε στο Balla για το άθλημα στο οποίο διαπρέπει, για τις νίκες του και δίνει συμβουλές για τους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με τον συγκεκριμένο χώρο.

Όλα όσα είπε στο Balla:

Με ποιο άθλημα ασχολείσαι και περιέγραψε μας λίγο το άθλημα σου. Ποιος είναι ο στόχος και ποιοι οι κανονισμοί;

«Ασχολούμαι με τo mma μικτές πολεμικές τέχνες (mixed martial arts). Συνδυασμός πολεμικών τεχνών τόσο στην όρθια μάχη όσο και στο έδαφος.  Επιτρέπονται στην όρθια μάχη γροθιές λακτίσματα γόνατα (αγκώνες  σε επαγγελματικό επίπεδο) μάχη σώμα με σώμα – πτώσης στο έδαφος – μάχη και επιθέσεις στο έδαφος τόσο με λαβές όσο και με χτυπήματα.  Σκοπός του αθλήματος, όπως σε κάθε πολεμική τέχνη, είναι να κυριαρχήσεις του αντιπάλου σε όλα τα επίπεδα . Οι κανονισμοί είναι πολλοί ξεκινώντας από το παιδικό MMA που οι περιορισμοί είναι πολλοί (ελαφριά χτυπήματα, χωρίς χτυπήματα με γόνατα, χωρίς  λαβές στο έδαφος, χωρίς χτυπήματα στο έδαφος, προστατευτικός εξοπλισμός κ.α.

Περνώντας στο εφηβικό, στο ερασιτεχνικό και φτάνοντας στο επαγγελματικό. Υπάρχουν διάφορες τροποποιήσεις για να προστατεύονται οι αθλητές. Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ΜΜΑ όχι μόνο αγωνιστικά αλλά και για αυτοπεποίθηση γυμναστική και φυσικά αυτοάμυνα».

Πώς πήρες την απόφαση να ασχοληθείς με αυτό το άθλημα;

«Τυχαία ασχολήθηκα με τις MMA το 2007 όταν με παρότρυνε ο προπονητής μου να συνδυάσω δύο πολεμικές τέχνες μαζί, καθώς πριν ασχολούμουν με άλλες πολεμικές τέχνες.  Κάπως έτσι εντάχθηκα στον κόσμο των Μικτών Πολεμικών Τεχνών».

Πρόσφατα νίκησες τον πρωταθλητή Τουρκίας. Μίλησε μας για την σημασία σε έναν αγώνα που ο κόσμος σε στήριξε θερμά στο Θεμιστόκλειο…

«Ήταν δύσκολος αντίπαλος ο Τούρκος και έμπειρος ευτυχώς πήγαν όλα καλά. Αν και έκανε παρανομίες κατάφερα να τελειώσω το παιχνίδι. Η σημασία της νίκης είναι πολύ μεγάλη γιατί η πίεση από τον κόσμο ήταν πολυ. Ο κόσμος είτε το ήθελα είτε όχι το είδε εθνικά (και καλά εκανε) δείχνω πάντα σεβασμό στον αντίπαλο όπως έκανα και τώρα».

Που αφιερώνεις αυτή την επιτυχία;

«Αυτή την επιτυχία την αφιερώνω στις οικογένειες των Σολωμού Σολωμού και Τάσου Ισαάκ. Σε όσους πίστεψαν σε εμένα, στους ανθρώπους που με στηρίζουν και σε όλους τους μαθητές μου (ΜΜΑ school the cage)».

Σε ποιες διοργανώσεις έχεις λάβει μέρος;

«Σε διάφορες διοργανώσεις σε Κύπρο αλλά και εξωτερικό, τόσο σε αγώνες MMA αλλά και Κ1 (kickboxing)και BJJ (Brazilian jiu jitsu).  Συμμετοχές σταθμοί ήταν το 2014 η πρώτη θέση σε παγκόσμιο πρωτάθλημα ΜΜΑ στην Ουκρανία  (wmmaf). Το 2015 σε αγώνα Κ1 κατέκτησα την ζώνη national  wkn στην Κύπρο.

Το 2016 σε πανελλήνιο πρωτάθλημα bjj στις άσπρες ζώνες στην ultra heavy κατηγορία  πήρα την πρώτη θέση.

Το 2016 Επίσης σε Παγκύπριο Πρωτάθλημα παραδοσιακού jiu jitsu πήρα την πρώτη θέση.

Το 2017 σε επαγγελματικό αγώνα τίτλου στην Ρουμανία  κέρδισα την ζώνη.

Το 2017 επαγγελματικό αγώνα τίτλου cfc  κέρδισα την ζώνη.

Το 2018 ανοιχτό πρωτάθλημα bjj στην Γαλλία πήρα 4 χρυσά σε τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες στις μπλε ζώνες  ( βαρετή κατηγορία με gi, βαρετή κατηγορία no gi, ανοιχτή κατηγορία με gi, Αανοιχτή κατηγορία no gi).

Και το  2018 επαγγελματικό αγώνα τίτλου με τον τούρκο πρωταθλητή στην Κύπρο διατήρησα τον τίτλο μου ως πρωταθλητής».

Ποιες οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας αθλητής αυτού του αθλήματος;

«Οι πολεμικές τέχνες γενικότερα, αν κάποιος θέλει να ασχοληθεί σε αγωνιστικό επίπεδο έχουν αρκετές στερήσεις, χρειάζονται σωστή διατροφή-και σκληρές προπονήσεις».

Είχες ποτέ τραυματιστεί σοβαρά; Πώς το αντιμετώπισες;

«Έχω τραυματιστεί αρκετές φορές άλλες σοβαρά άλλες όχι. Το αντιμετωπίζω  Πάντα με ηρεμία και σχέδιο».

Υπάρχει αξιοκρατία στο χώρο σου;

«Και βέβαια υπάρχει αξιοκρατία. Υπάρχει Ομοσπονδία, υπάρχουν σώματα διαιτησίας και κανονισμοί οι οποίοι τηρούνται για όλους.  Υπάρχει συνεργασία μεταξύ των σχολών και προπονητών.  Όλοι έχουμε το ίδιο όραμα».

Τι θα συμβούλευες τους νέους αθλητές που έχουν σκοπό να ασχοληθούν με το δικό σου άθλημα;

«Θα συμβούλευα τους νέους να ενταχθούν στον αθλητισμό και ιδιαίτερα στις πολεμικές τέχνες.  Τα οφέλη που θα αποκομίσουν είναι πολλά.  Δεν είναι απαραίτητο να ασχοληθούν αγωνιστικά για να αποκομίσουν αυτά τα οφέλη, όπως αυτοπεποίθηση, αυτοέλεγχος, fitness και πειθαρχία.

Τι έχουμε να περιμένουμε από τον Στέφανο στο μέλλον και πόσο ψηλά έχεις βάλει τον πήχη;

«Στόχος μου είναι να πάμε το ΜΜΑ όσο πιο ψηλά γίνεται. μπορούμε να πρωταγωνιστούμε ανά το παγκόσμιο . Θέλω να βγάλουμε τους Κύπριους αθλητές προς τα έξω.  Το MMA θα γίνει Ολυμπιακό άθλημα και αυτό πήρε το δρόμο του . Το 2028 ήδη θα πάει ως προ-ολυμπιακό άθλημα. Το όραμα μου είναι να δω Κύπριο αθλητή εκεί.

Βαλεντίνα Νικολάου

 

 

 

ΠΑΙΞΕ ΣΤΗΝ PARIMATCH ΜΕ CASHOUT, €5 BONUS ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ, 100% BONUS ΕΓΓΡΑΦΗΣ, CASHBACK, 100% ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ LIVE, ΔΩΡΑ, ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΑΛΛΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ!