«Η Κυβέρνηση πάσχει από έλλειψη κοινωνικού οράματος»

Seri: Κατέβασε την εφαρμογή, κάνε το απόλυτο σερί και διεκδίκησε εώς και 100.000€ κάθε μήνα εντελώς δωρεάν! (Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις)

Η Κυβέρνηση πάσχει από έλλειψη κοινωνικού οράματος, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, σχολιάζοντας τις χθεσινές αναφορές της Υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου στη Βουλή κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του Υπουργείου της. Παράλληλα, ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε στο θέμα της ανέγερσης Κέντρου Υποδοχής ασυνόδευτων παιδιών στο Ζύγι, καλώντας Πολιτεία και κράτος να εργαστεί συλλογικά για να ανταποκριθεί στο ανθρωπιστικό και πολιτικό αυτό καθήκον της στήριξης των παιδιών.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη και αναφερόμενος στις αναφορές της Υπουργού Εργασίας στη Βουλή, ο κ. Κυπριανού είπε πως μεγάλη σημασία έχουν αυτά που δεν είπε. Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε, δεν είπε τίποτε για τη δραματική διεύρυνση της κοινωνικής ανισότητας στην Κύπρο η οποία υποδεικνύεται ακόμα και από τις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν άγγιξε καθόλου το τεράστιο ζήτημα της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, το οποίο έχει πάρει πλέον τρομακτικές διαστάσεις. Όπως σημείωσε, ο εθνικός κατώτατος μισθός που προτείνει η κυβέρνηση, «όταν και εφόσον», δεν είναι αρκετός γιατί δεν απαντά στην ουσία του προβλήματος.

Επίσης, είπε ο κ. Κυπριανού, η Υπουργός δεν άγγιξε καθόλου την αγορά υπηρεσιών, της ψεύτικης δηλαδή, μετατροπής εργαζομένων σε αυτοεργοδοτούμενους ενώ δεν αναφέρθηκε στα τεράστια ελλείμματα στη στεγαστική πολιτική.

Πρόσθεσε πως από την Υπουργό δεν ακούσαμε τίποτα που να αφορά την πολιτική στήριξης νεαρών και χαμηλόμισθων ζευγαριών ούτε για το πρόβλημα των χαμηλών συντάξεων, ούτε και για οποιοδήποτε σχέδιο δημιουργίας αποθεματικού του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

«Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση ασχολείται μόνο με τους αριθμούς και καθόλου με την ποιότητα και το περιεχόμενο της κοινωνικής πολιτικής. Υπάρχει έλλειψη κοινωνικού οράματος, απουσία ουσιαστικής πολιτικής στήριξης των ευάλωτων και των χαμηλών εισοδηματικών ομάδων και καμία έγνοια για τη συνεχή διολίσθηση των μισθών και των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων», είπε.

Κέντρο υποδοχής παιδιών στο Ζύγι

Ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε, κατά τη διάσκεψη, στις αντιδράσεις που υπάρχουν στη δημιουργία του κέντρου υποδοχής ασυνόδευτων παιδιών στο Ζύγι, λέγοντας αρχικά πως ο κυπριακός λαός με τα βιώματα που έχει δεν μπορεί να εκφράζει ρατσισμό και ξενοφοβία για παιδιά θύματα ενός άδικου πολέμου.

Διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν σε ένα λαό με τέτοια βιώματα να επιχειρούν κάποιοι να σπείρουν στη συνείδηση του ότι είναι ανεπιθύμητα τα παιδιά θύματα ενός άδικου πολέμου. «Δυστυχώς, αυτή η αντίληψη βρήκε πρόσφορο έδαφος που καλλιεργήθηκε, με λύπη το λέω, σε δηλώσεις και προσεγγίσεις που εκφράστηκαν το τελευταίο διάστημα από τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ περί ‘αλλοίωσης του δημογραφικού μας χαρακτήρα’ αλλά και του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας με αναφορές περί ‘παράνομων μεταναστών’, είπε, και σημείωσε πως αυτό το έδαφος βρίσκει γόνιμο η ακροδεξιά η οποία επιχειρεί να σπείρει τον φανατισμό, τη μισαλλοδοξία και το ρατσισμό σε βάρος προσφύγων που αναζητούν καταφύγιο στην Κύπρο.

Κάλεσε όλους να κοιτάξουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη και να αναλογιστούν ότι πρόκειται για παιδιά. «Πρόκειται για παιδιά που έφυγαν από μια κόλαση και αναζητούν ένα καταφύγιο. Τόση είναι η ανθρωπιά μας, που τα κηρύσσουμε ανεπιθύμητα;», διερωτήθηκε.

Πρόσθεσε πως απέναντι στις αψυχολόγητες και ρατσιστικές αντιδράσεις μερίδας κατοίκων του Ζυγιού, η Κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει για όλες τις παραμέτρους και τη διασφάλιση της λειτουργικότητας του Κέντρου Υποδοχής, με βασικό γνώμονα το συμφέρον των ασυνόδευτων παιδιών.

Επίσης, έθεσε το ερώτημα προς την Κυβέρνηση, πώς η ίδια προσεγγίζει αυτά τα παιδιά. «Αντιλαμβάνεται την υποχρέωση της να τα αγκαλιάσει ή τα νιώθει ως βάρος; Τα παιδιά αυτά, όπως όλα τα παιδιά, δεν ζητούν ένα πιάτο φαΐ απλώς, αλλά προστασία, ασφάλεια, συναισθηματική στήριξη, ένταξη σε προγράμματα εκπαίδευσης και ομαλής κοινωνικής ενσωμάτωσης», είπε.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως ως ΑΚΕΛ ενέγραψαν το θέμα στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπου θα απαιτήσουν να ενημερωθούν και για τη διαχείριση της οποίας τυγχάνουν αυτά τα παιδιά και στα άλλα Κέντρα Υποδοχής.

«Καλούμε την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία να πάρει θέση και να εργαστεί συλλογικά ώστε να ανταποκριθεί στο πολιτικό και ανθρωπιστικό καθήκον στήριξης αυτών των παιδιών. Καλούμε τις διάφορες οργανώσεις και πρωτοβουλίες καθώς και τον κυπριακό λαό να εκδηλώσουν την αλληλεγγύη τους προς τα ασυνόδευτα παιδιά και τους πρόσφυγες που αναζήτησαν καταφύγιο στην Κύπρο», είπε.

Συναυλία Θάνου Μικρούτσικου

Ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε επίσης, στη διάσκεψη Τύπου στη συναυλία που θα δώσει τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου στις 20:00 στο Στάδιο «Τάσσος Παπαδόπουλος – Ελευθερία» μία από τις πιο σπουδαίες φυσιογνωμίες της ελληνικής μουσικής και του πολιτισμού, ο Θάνος Μικρούτσικος.

«Η τιμή και η συγκίνηση μας είναι τεράστια και πολλαπλασιάζεται, αν αναλογιστεί κανείς ότι πάνω από τέσσερις δεκαετίες ο σπουδαίος αυτός καλλιτέχνης είναι συνοδοιπόρος μας. Είναι σταθερός σύμμαχος του κυπριακού λαού και εμπνέει τους αγώνες μας με τη μουσική του», είπε και πρόσθεσε πως το ΑΚΕΛ θα τιμήσει τον Θάνο Μικρούτσικο τη Δευτέρα στη συναυλία.

Παίξε στην Parimatch με €100 bonus, 250+ αγορές και 500+ επιλογές ανά αγώνα, σε Κύπρο, Ελλάδα, Αγγλία και σε όλα τα μεγάλα πρωταθλήματα & ίσως τις καλύτερες αποδόσεις της αγοράς! Μοναδικές Προσφορές Live Bet Insurance και Series of Bets που σου δίνουν Μετρητά, με ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ προϋποθέσεις τζίρου!