BALLA SPECIAL: Επιστήμη και Αθλητισμός… συγκοινωνούντα δοχεία; (ΜΕΡΟΣ Η’)

Stoiximan: Παίξε με 100€ bonus, Αγώνες με 0% γκανιότα καθημερινα, Πριμ στο παρολί, Κορυφαίες αναμετρήσεις σε live streaming

Στο διεθνές μεταβαλλόμενο περιβάλλον όλα μετεξελίσσονται με γοργούς ρυθμούς. Έτσι και ο αθλητισμός χρόνο με το χρόνο αλλάζει και εκσυγχρονίζεται.

Επιμέλεια: Τάσος Θεοδώρου

Διαβάστε επίσης: BALLA SPECIAL: Επιστήμη και Αθλητισμός… συγκοινωνούντα δοχεία; (ΜΕΡΟΣ Α’)

BALLA SPECIAL: Επιστήμη και Αθλητισμός… συγκοινωνούντα δοχεία; (ΜΕΡΟΣ Β’)

BALLA SPECIAL: Επιστήμη και Αθλητισμός… συγκοινωνούντα δοχεία; (ΜΕΡΟΣ Γ’)

BALLA SPECIAL: Επιστήμη και Αθλητισμός… συγκοινωνούντα δοχεία; (ΜΕΡΟΣ Δ’)

BALLA SPECIAL: Επιστήμη και Αθλητισμός… συγκοινωνούντα δοχεία; (ΜΕΡΟΣ Ε’)

BALLA SPECIAL: Επιστήμη και Αθλητισμός… συγκοινωνούντα δοχεία; (ΜΕΡΟΣ ΣΤ’)

BALLA SPECIAL: Επιστήμη και Αθλητισμός… συγκοινωνούντα δοχεία; (ΜΕΡΟΣ Ζ’)

BALLA SPECIAL: Επιστήμη και Αθλητισμός… συγκοινωνούντα δοχεία; (ΜΕΡΟΣ Θ’)

Καλύτερες γνώσεις και πιο εμπεριστατωμένες απόψεις για το θέμα αυτό και την σχέση ανάμεσα σε Επιστήμη και Αθλητισμό φέρουν οι ειδικοί και οι εμπειρογνώμονες.

Το Balla πρωτοπορεί και πάλι δίνοντας λόγο και βήμα σε ανθρώπους που είτε «έφαγαν» τα γήπεδα και τους στίβους με το κουταλάκι, είτε ξημεροβραδιάζονται για την διαμόρφωση αθλητών και ποδοσφαιριστών στα γυμναστήρια και στα αποδυτήρια των ομάδων, είτε βρίσκονται ακόμα στην αρχή της επιστημονικής τους καριέρας και βλέπουν τα πράγματα στον κυπριακό αθλητισμό από μια νέα σκοπιά.

Αναλυτικά όσα ανέφεραν στο Balla (ΜΕΡΟΣ Η’):

Πανίκος Σάκκης – Γυμναστής

Πανίκο πόσα χρόνια ασχολείσαι με τον αθλητισμό και πως προέκυψε το επάγγελμα του γυμναστή;

Από την ηλικία των 6 ετών. Δηλαδή 24 χρόνια τώρα. Μεγαλώνοντας σε μια οικογένεια η οποία είχε σαν μόνιμη απασχόληση την άθληση θεωρώ πως μόνο με την γυμναστική θα μπορούσα να ασχοληθώ.     

Τώρα που σε βρίσκουμε; Είσαι σε κάποια ομάδα;

Αυτή τη στιγμή όχι. Μετά το τέλος της συνεργασίας μου με την Ομόνοια θεώρησα σωστό να ξεκουραστώ λιγάκι να πάρω της απαρέτιτες «ανάσες» και να αποφασίσω με ηρεμία και καθαρό μυαλό για τον επόμενο μου σταθμό.

Κάθε πόσο συμμετέχεις σε αθλητικά συνέδρια και ποιο το κέρδος από αυτά;

Τουλάχιστον 3-4 φορές το χρόνο. Ο ρυθμός εξέλιξής της επιστήμης του αθλητισμού είναι τόσο γρήγορος που αν επιθυμείς να είσαι ενημερωμένος για τον τομέα που σε αφορά και όχι μόνο είσαι υπόχρεος να συνεχίζεις να επιμορφώνεσαι προκειμένου να αποδίδεις στο μέγιστο.

Τι παρακολουθείς περισσότερο; Ποδόσφαιρο, καλαθόσφαιρα, πετόσφαιρα, στίβο ή κολύμβηση και γιατί;

Θεωρώ πως ένας γυμναστής  πρέπει να έχει μια σφαιρική εικόνα για όλα τα αθλήματα έτσι παρακολουθώ κάθε είδους άθλημα. Αυτό όμως που παρακολουθώ πολύ στενά είναι το ποδόσφαιρο καθώς είναι και ο τομέας που εργάζομαι.

Που πιστεύεις ότι υπάρχει περισσότερη ανάγκη για επιστημονική παρέμβαση στον κυπριακό αθλητισμό;

Αν αναλογιστεί κανείς πως για όλα τα αθλήματα στην Κύπρο η βιβλιογραφία που χρησιμοποιείται για εξειδικευμένη προπόνηση είναι από το εξωτερικό τότε σε όλα τα αθλήματα ανεξαιρέτως.

Σε αυτό το τομέα της έρευνας του αθλητισμού θεωρώ πως είμαστε πολύ πίσω και οφείλουμε να κάνουμε πολλά βήματα προόδου.

Βλέπουμε αρκετούς νέους αθλητές να συνδυάζουν την ενασχόληση τους με τα δικά τους σπορ με παράλληλη φοίτηση σε κλάδους του αθλητισμού. Πως το σχολιάζεις;

Αυτό δεν το βρίσκω καθόλου λάθος. Ένας αθλητής γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλο τις απαιτήσεις του αθλητισμού γεγονός που θα τον διευκολύνει πάρα πολύ στο να κατανοήσει την επιστήμη του και κατ’ επέκταση στην εφαρμογή της στην πράξη.

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως αν ένα άτομο δεν ασχολήθηκε ποτέ με τον αθλητισμό δεν μπορεί να γίνει ένα αξιόλογος επιστήμονας.   

Τι θα πρότεινες και τι θα εισηγήσουν με σκοπό την βελτίωση της αθλητικής ζωής ή και την βελτίωση των επιδόσεων της χώρας σε τοπικό, αλλά και διεθνές επίπεδο;

Αυτή είναι μια ερώτηση που θα μπορούσαμε να μιλάμε για ώρες. Τα βήματα προόδου που πρέπει να γίνουν όπως ανέφερα και πιο πριν είναι πάρα πολλά.

Τα πιο κύρια είναι ο εξιχρονισμός τόσο στις αθλητικές εγκαταστάσεις όσο και στο αθλητικό υλικό. Όπως ένας στρατιώτης χρειάζεται να έχει το πιο υπερσύγχρονο όπλο στην κατοχή του προκειμένου να κερδίσει τον πόλεμο έτσι είναι και για τον αθλητή.

Αν έχει τις ιδανικές συνθήκες και όλα τα σύγχρονα μέσα προπόνησης τότε και η επίδοση του θα είναι ανάλογη και οι επιτυχίες θέμα χρόνου.

Επίσης η εξειδίκευση των επιστημόνων και η συνεχής επιμόρφωση τους στο τομέα εργασίας τους πρέπει να είναι κάτι παραπάνω από δεδομένη.

Τέλος, η πολιτεία πρέπει και οφείλει να δώσει κίνητρα στους αθλητές της είτε αυτά είναι με χρηματικά έπαθλα είτε με όπιο άλλο τρόπο της ζητηθεί. Αν αυτά πιο πάνω εξασφαλιστούν τότε όλα τα υπόλοιπά είναι βέβαιο πως θα πάρουν το δρόμο τους και η βελτίωση θα είναι αναπόφευκτη. 

BET ON ALFA: Παίξε online και πάρε Bonus 100% με την πρώτη κατάθεση μέχρι 100 Ευρώ