Ήξερες πως βγήκε το όνομα «Στουρμ»;

Διερωτήθηκε κανείς, εάν το όνομα της προσεχούς αντιπάλους της ΑΕΚ, Στουρμ, σχετίζεται κάπως με το αγγλικό «storm» (καταιγίδα – θύελλα). Εάν ναι, τότε σωστά υπέθεσε. Με βάση το καταστατικό της Στουρμ Γκρατς, συστάθηκε ως «Γκράτσερ Φούσμπαλκλουμπ Στουρμ» («Sturm» σημαίνει «θύελλα») στις 31 Μαρτίου του 1912.
Στο ξενοδοχείο «Goldene Birn», τα ιδρυτικά μέλη είχαν αποφασίσει να δημιουργήσουν μία ποδοσφαιρική ομάδα, ήδη από τις 1 Μαΐου του 1909. Από τον Φεβρουάριο του 1920 εξάλλου, μεταξύ άλλων, δημιουργήθηκε τμήμα στίβου και τμήμα χειροσφαίρισης, ενώ τον Ιανουάριο του ίδιου έτους ο σύλλογος μετονομάστηκε σε «Γκράτσερ Σπόρτκλουμπ Στουρμ» (Grazer Sportklub «Sturm»).
Σήμερα υπάρχει μόνο η αρχική ομάδα ποδοσφαίρου συμπεριλαμβανομένων των ερασιτεχνικών ομάδων και των ακαδημιών, η οποία από το 1950 ονομάζεται «Στουρμ Γκρατς» (Sturm Graz) και είναι γνωστή, ως επί το πλείστον, μόνο με αυτό το όνομα.Γνωστή ζυθοποιία ο μέγας χορηγός της
Ζυθοποιία πολύ γνωστή στην Αυστρία, είναι ο κύριος χορηγός-«αιμοδότης» της Στουρμ Γκρατς, από το 1996 κι εντεύθεν. Από αυτόν εξαρτάται μάλιστα σε μεγάλο βαθμό η βιωσιμότητα του συλλόγου της πρωτεύουσας της Στυρίας. Πρόκειται για την ζυθοποιία «Puntigamer» η οποία περιλαμβάνεται και στην ονομασία του συλλόγου (Sportklub Puntigamer Sturm Graz) και προβάλλεται στο μπροστινό μέρος της φανέλας των παικτών της Στουρμ.

Όταν ο… τρελό-Όσιμ, μεγαλουργούσε στην Στουρμ Γκρατς

Για αρκετά χρόνια, και συγκεκριμένα από 1994 μέχρι το 2002, προπονητής της Στουρμ Γκρατς, ήταν ο πασίγνωστος Βόσνιος Ίβιτσα Όσιμ. Η προσεχής αντίπαλος της ΑΕΚ, κέρδισε την διεθνή αναγνώρισή της στο ΟΥΕΦΑ Τσάμπιονς Λιγκ και στο ΟΥΕΦΑ Γιουρόπα Λιγκ, κυρίως όταν ήταν προπονητής ο Όσιμ, παρόλο που ο 77χρονος σήμερα Βόσνιος κατέκτησε μόνο δύο πρωταθλήματα με τη Στουρμ.

Βεβαίως, o Όσιμ προτού αναλάβει την Στουρμ, εργάστηκε για δύο χρόνια στον Παναθηναϊκό και άφησε εποχή για τις κόντρες του με τον τότε μεγαλόμετοχο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Γιάννη Βαρδινογιάννη, αλλά και τις φαρμακερές ατάκες που εκστόμιζε συχνά – πυκνά εναντίον του τελευταίου, αλλά και όλων των Βαρδινογιάννηδων γενικώς.

Αυτό ωστόσο που δεν πρόκειται ποτέ να ξεχαστεί, τουλάχιστον σε Ελλάδα και Κύπρο, είναι όταν χαρακτήρισε «πόρνη» την μπάλα. Συγκεκριμένα, όταν ο Παναθηναϊκός κέρδισε με 3-2 σε ένα ματς τον Ηρακλή στο Καυταντζόγλειο, κι αφού οι πράσινοι βρέθηκαν πίσω στο σκορ με 0-2, είπε: «Η μπάλα είναι πόρνη. Γι’ αυτό νικήσαμε σήμερα, ενώ έπρεπε να χάσουμε». Και με αφορμή αυτό, μέχρι σήμερα το μυαλό μας πάει στην αξέχαστη ατάκα του Όσιμ όταν ισχύσει ο άγραφος νόμος του ποδοσφαίρου.

Επίσης, σε μία συνέντευξη του το 2013, όταν κλήθηκε να απαντήσει εάν η μπάλα παραμένει «πόρνη» μέχρι σήμερα είπε: «Δύσκολα μπορεί να προσθέσει κανείς κάτι. Η πόρνη είναι και παραμένει πόρνη. Θεραπεία δεν υπάρχει. Καμιά φορά σου δημιουργείται η ψευδαίσθηση ότι υπάρχει ελπίδα όμως αυτή εντέλει σε “πουλάει”». Ο άνθρωπος αυτός λοιπόν, παρά την ιδιορρυθμία που τον χαρακτηρίζει, τον τσαμπουκά, την ντομπροσύνη και την εκκεντρικότητά του, επιτέλεσε σπουδαίο έργο στην προσεχή αντίπαλο της ΑΕΚ, κατά το παρελθόν.