BALLA SPECIAL: Αθλητικός στίβος, μια… γυναικεία υπόθεση (ΜΕΡΟΣ Δ’)

Stoiximan: Παίξε με 100€ bonus, Αγώνες με 0% γκανιότα καθημερινα, Πριμ στο παρολί, Κορυφαίες αναμετρήσεις σε live streaming

Ταχύτητα, αντοχή, άλματα και ρίψιμο αποτελούν τα βασικά αγωνίσματα που συνθέτουν τον στίβο. 

Επιμέλεια: Τάσος Θεοδώρου

Διαβάστε επίσης: BALLA SPECIAL: Αθλητικός στίβος, μια… γυναικεία υπόθεση (ΜΕΡΟΣ Α’)

BALLA SPECIAL: Αθλητικός στίβος, μια… γυναικεία υπόθεση (ΜΕΡΟΣ Β’)

BALLA SPECIAL: Αθλητικός στίβος, μια… γυναικεία υπόθεση (ΜΕΡΟΣ Γ’)

Το άθλημα γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρον και συναρπαστικό όταν πρωταγωνιστεί και το γυναικείο φύλο. Ιδιαίτερα για την Κύπρο, η οποία προσπαθεί με διάφορους τρόπους να κάνει βήματα προόδου στο χώρο του αθλητισμού.

Το Balla με αφορμή την πρόσφατη διεξαγωγή των Παγκύπριων Αγώνων Στίβου στο Παραλίμνι, αλλά και τις νέες επιτυχίες των Κυπρίων αθλητών στους Μεσογειακούς Αγώνες της Ταραγόνας δίνει βήμα στις αθλήτριες μας που ταξίδεψαν στην Ισπανία, αλλά και σε όσες είναι «πρωτάρες» στον στίβο και έχουν υψηλά όνειρα, στόχους και φιλοδοξίες.

Υπενθυμίζουμε ότι στην Ταραγόνα βρέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες μαζί με την υπόλοιπη αποστολή οι Ολίβια Φωτοπούλου, Ελένη Αρυματά, Καλλιόπη Κουντούρη, Ναταλία Ευαγγελίδου, Μερόπη Παναγιώτου,  Ναταλία Χριστοφή, Δήμητρα Αραχωβίτη, Μαρία Αριστοτέλους, Νεκταρία Παναγή, Φίλιππα Φωτοπούλου, Ανδρονίκη Λαδά, Χρυστάλλα Κυριάκου, Σάντα Κολομεΐτεβα, Δήμητρα Κυριακίδου και Χριστιάνα Κατσαρή.

Αναλυτικά όσα ανέφεραν στο Balla (ΜΕΡΟΣ Δ’):

Χρυστάλλα Κυριάκου

Ετών: 21

Καταγωγή: Λευκωσία

Άθλημα: Σφυροβολία

Προπονητής: Γιάννος Αποστολίδης

Κορυφαία επίδοση/ρεκόρ: 62,96cm

 Tι σημαίνει ο στίβος για την Χρυστάλλα Κυριάκου;

Στίβος για εμένα σημαίνει πολλά. Είναι ένα μεγάλο κομμάτι ης ζωής μου, αφού τις περισσότερες ώρες τις ημέρας τις περνώ στο γήπεδο. Χάρης το στίβο έγινα αυτό που είμαι μέχρι τώρα. Είναι ένα σχολείο όπου μαθαίνεις πολλά και χτίζεις τον χαρακτήρα σου.

Περίγραψε μας λίγο μια ημέρα της καθημερινότητάς σου…

Η καθημερινότητά μου τα τελευταία 4 χρόνια όπου σπουδάζω συνδυάζοντας και τις προπονήσεις είναι αρκετά δύσκολη. Για παράδειγμα για μεγάλο χρονικό διάστημα πήγαινα μάθημα, μετά προπόνηση, μάθημα και ξανά προπόνηση.

Δεν παραπονιέμαι όμως, αυτό με κάνει να είμαι συνεχώς σε εγρήγορση. Επίσης κάποιες νύχτες δουλεύω στο εστιατόριο των γονιών μου για να είμαι πιο οικονομικά άνετη έτσι ώστε να μπορώ να συνεχίσω να ασχολούμαι με αυτό που αγαπώ.

Ποιο το ίνδαλμα σου στον χώρο του αθλητισμού;

Δεν έχω κάποιο ίνδαλμα γιατί μου αρέσει να βλέπω και να παρατηρώ κάθε αθλητή χτίζοντας τη δική μου προσωπικότητα «κλέβοντας» κάτι από κάθε μεγάλο αθλητή.

Πιστεύω πως όχι μόνο στον αθλητισμό αλλά γενικότερα στη ζωή κάθε άνθρωπος που γνωρίζεις και κάθε αθλητής έχει κάτι να σε διδάξει. Η ζωή είναι ένα σχολείο και ο αθλητισμός επίσης.

Γυναίκα και αθλήτρια. Βρίσκεις ακόμα ταμπού στον χώρο του αθλητισμού;

Όχι δεν βρίσκω ταμπού σχετικά για τις γυναίκες στο χώρο του αθλητισμού και ειδικότερα στο στίβο. Ταμπού πιστεύω πως υπάρχει για συγκεκριμένα αθλήματα και στα δύο φύλα.

Για παράδειγμα υπάρχει μία παλιά και λανθασμένη εικόνα ότι οι αθλητές ρίψεων πρέπει να είναι υπέρβαροι και με λιγότερη φυσική κατάσταση. Κάθε αθλητής για να φτάσει σε ένα υψηλό επίπεδο χρειάζεται ώρες προπόνησης καθημερινά με τον ίδιο βαθμό δυσκολίας.

Παρακολουθείς διεθνείς αγώνες στίβου όταν δεν αγωνίζεσαι; Ποιες διαφορές βλέπεις με την Κύπρο και τι θα ήθελες να αλλάξει στο νησί μας;

Φυσικά παρακολουθώ διεθνείς αγώνες στίβου και υπάρχουν ακόμα αρκετές διαφορές με τη Κύπρο. Βελτιωθήκαμε αρκετά αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά που είμαι σίγουρη τα επόμενα χρόνια θα βελτιωθούν.

Τι φταίει πιστεύεις που αγωνίζεστε σε άδεια γήπεδα;

Στο συγκεκριμένο άθλημα αγωνίζομαι συχνά σε άδεια γήπεδα στη Κύπρο. Πιστεύω πως δεν υπάρχει η κατάλληλη προώθηση γενικά στο στίβο και ειδικά στη σφυροβολία όπο δεν προωθείται ούτε η σωστή εικόνα.

Πως γυρίζει ξανά ο κόσμος στα γήπεδα για τον στίβο και τι προτείνεις στους αρμόδιους;

Όπως ανάφερα πιο πάνω με το να προωθήσουν περισσότερο το αγώνισμα. Να γίνουν διάφορες εκστρατείες για να ακουστεί ο στίβος στα σχολεία, όπως επίσης θα μπορούσαμε σαν Κύπρος να αναλάβουμε διάφορους σημαντικούς αγώνες όπου θα έρχονταν μεγάλα ονόματα του συγκεκριμένου αθλήματος.

Με τι άλλο ασχολείσαι στον ελεύθερο σου χρόνο;

Στον ελεύθερο μου χρόνο προσπαθώ να τον περνώ με άτομα αγαπημένα όπως είναι η οικογένεια μου, οι φίλοι μου και ο σύντροφός μου, καθώς παίζουν και αυτοί σημαντικό ρόλο και προσπαθούν να με στηρίζουν και να μου δίνουν δύναμη ο καθένας με τον δικό του τρόπο. Για εμένα αυτοί είναι ότι πιο σημαντικό έχω στη ζωή μου.

Δήμητρα Αραχωβίτη

Ετών: 30

Καταγωγή: Λεμεσός

Άθλημα: 100μ. Μετ’ Εμποδίων

Κορυφαία επίδοση/ρεκόρ: 13.37

Πως προέκυψε η ασχολία σου με τον στίβο;

Στην ηλικία των 10 χρονών θυμάμαι ότι είχα κερδίσει τους πρώτους μου σχολικούς  αγώνες χωρίς κάποια προπόνηση. Θυμάμαι, λοιπόν, πως με πλησίασε ένας προπονητής και μου πρότεινε να ασχοληθώ με τον στίβο. Μου  φαίνεται, λοιπόν, σαν να ήταν το πιο φυσιολογικό πράγμα να ασχοληθώ με τον αθλητισμό από την παιδική μου ηλικία!

Γιατί στίβος και όχι κάποιο άλλο άθλημα;

Από την πρώτη στιγμή που έτρεξα στο ταρτάν και κέρδισα τους αγώνες ,δεν μπορούσα και δεν ήθελα να ασχοληθώ με κάποιο άλλο άθλημα! Όταν ξεκίνησα τις πρώτες μου προπονήσεις, μου άρεσε πολύ και δεν με φανταζόμουν να κάνω κάτι άλλο, έτσι απλά!

Αθλητισμός και στίβος σημαίνει πολλές στερήσεις από την ζωή;

Όχι! Όταν επιλέγεις να ασχοληθείς με τον αθλητισμό και ιδιαίτερα με τον στίβο, δεν μπορείς να αισθανθείς ότι στερείσαι η ότι θυσιάζεις κάτι. Είναι η δική σου επιλογή και το να επιλέγεις συνειδητά και μέσα από την καρδιά σου, το  μόνο που μπορείς να αισθανθείς και να  θέλεις είναι να προσφέρεις τον καλύτερο σου εαυτό!

 Περίγραψε μας λίγο μια ημέρα της καθημερινότητάς σου…

Φέτος ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά για εμένα. Προσπάθησα να μοιράσω τον χρόνο μου ανάμεσα στις σπουδές μου και στις προπονήσεις μου!

Δυστυχώς, οι σπουδές μου ήταν αρκετά απαιτητικές, καθώς βρίσκομαι στην τελική ευθεία για το πτυχίο μου, με αποτέλεσμα να περιορίσω τις ώρες προπονήσεις και ταυτόχρονα και τον όγκο προπόνησης.

Υπό άλλες συνθήκες, χωρίς πανεπιστημιακές υποχρεώσεις, το καθημερινό μου πρόγραμμα είναι εντελώς διαφορετικό και περιλαμβάνει πρωινές και απογευματινές προπονήσεις.

Έγιναν πολλά και διάφορα (βλ. ντόπινγκ, δίκες κτλ) τα προηγούμενα χρόνια στον χώρο του αθλητικού στίβου που στιγμάτισαν αθλητές και αθλήτριες σε πολλές χώρες ανά το παγκόσμιο. Η Δήμητρα Αραχωβίτη τι άποψη έχει για την κατάσταση που επικρατεί;

Κατά καιρούς όντως υπάρχουν  διάφορα κρούσματα στον χώρο του αθλητισμού γενικότερα και όχι μόνο στον χώρο του στίβου.

Γι’αυτό το λόγο πολλές φορές ο υπόλοιπος κόσμος που δεν ασχολείται με κάποιο άθλημα είναι καχύποπτος ως προς τους αθλητές. Ευτυχώς όμως ο αθλητισμός είναι πάνω από το ντόπινγκ.

Ένας αθλητής για να επιτύχει τους στόχους του και να καταφέρει να εκπληρώσει τα όνειρα του το μόνο που χρειάζεται είναι σκληρή καθημερινή δουλειά, πάθος γι αυτό που κάνει, πίστη στο ιδεώδες του, πίστη στον Θεό και να διαθέτει δυο μεγάλες αρετές, την επιμονή και την υπομονή!

Ποιο το ίνδαλμα σου στον χώρο του αθλητισμού;

Για να είμαι ειλικρινής δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο ίνδαλμα. Για εμένα ίνδαλμα είναι κάθε αθλητής που αγαπά πολύ αυτό που κάνει.

Για εμένα ίνδαλμα είναι ο αθλητής, στον οποίο ενώ όλα του πάνε στραβά και άσχημα είτε λόγω τραυματισμών, είτε λόγω προσωπικών και οικονομικών προβλημάτων, ο ίδιος ο αθλητής στέκεται όρθιος, παραμένει δυνατός και συνεχίζει να είναι αισιόδοξος ώστε να προσπαθεί και να δουλεύει για να καταφέρει τους στόχους του!

Γυναίκα και αθλήτρια. Βρίσκεις ακόμα ταμπού στον χώρο του αθλητισμού;

Στην εποχή μας δεν θεωρώ ότι υπάρχει κάποιο ταμπού σε σχέση με την γυναίκα και την συμμετοχή της στον χώρο του αθλητισμού. Παρατηρώ ότι η γυναίκα αθλήτρια αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι στον χώρου του αθλητισμού και κυρίως στον χώρο του στίβου.

Αυτό το γεγονός είναι σημαντικό, διότι μέσα από την δράση της γυναίκας στους αγώνες αλλά και στον αθλητισμό γενικότερα, δίνεται το μήνυμα πως κάθε γυναίκα μπορεί να ασχοληθεί με κάποιο άθλημα και να μυηθεί σε έναν υγιεινό αλλά και καλύτερο τρόπο ζωής.

Ποια είναι η σχέση σου με τις υπόλοιπες κοπέλλες-αθλήτριες που είδες ότι συμμετέχουν στο αφιέρωμα μας; Δημιουργούνται πραγματικές φιλίες ή υπάρχει έντονος ανταγωνισμός;

Πρώτα απ’όλα θέλω να πω ότι λόγω τραυματισμών των προηγουμένων ετών δεν είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω σε διεθνείς αγώνες.

Έτσι λοιπόν, νιώθω ευγνώμων για αυτήν την συμμετοχή μου στους συγκεκριμένους Μεσογειακούς Αγώνες γιατί είχα την δυνατότητα να γνωρίσω τις συγκεκριμένες κοπέλες, κυρίως τα μικρότερα μέλη της ομάδας.

Αυτό που διαπίστωσα είναι ότι έκτος από καλές αθλήτριες πάνω απ’όλα είναι άνθρωποι με αρχές και αξίες! Ναι, θεωρώ ότι μπορούν να δημιουργηθούν φιλίες μέσα από τον χώρο γιατί υπάρχει ένα κοινό πράγμα που μας ενώνει όλους τους αθλητές κι αυτό είναι η αγάπη μας για το άθλημα!

Παρακολουθείς διεθνείς αγώνες στίβου όταν δεν αγωνίζεσαι; Ποιες διαφορές βλέπεις με την Κύπρο και τι θα ήθελες να αλλάξει στο νησί μας;

Φυσικά και παρακολουθώ αγώνες όταν δεν αγωνίζομαι γιατί έκτος από αθλήτρια αγαπώ τον αθλητισμό και ως φίλαθλος και πάντα θέλω να υποστηρίζω τα παιδιά της ομάδας μου.

Η Κύπρος τα τελευταία χρονιά βρίσκεται στην ακμή της στον χώρο του αθλητισμού. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως έχουν εξελιχτεί και αναπτυχτεί οι συνθήκες στον χώρο μας.

Σίγουρα όμως, πάντα με καλή οργάνωση και καλή θέληση τα πράγματα μπορούν να γίνουν ακόμα καλύτερα. Εξάλλου πάντα και παντού υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης σε όλους τους τομείς.

Aν γύριζες το χρόνο πίσω τι θα έκανες διαφορετικά; Υπάρχει κάτι για το οποίο έχεις μετανιώσει;

Είμαι άνθρωπος που μου αρέσει να ζω και να απολαμβάνω το παρόν και να δημιουργώ στο τώρα! Για εμένα  το να κοιτώ πίσω στο παρελθόν είναι κάτι το οποίο δεν με απασχολεί και δεν με ενδιαφέρει.

Οπότε μάλλον δεν υπάρχει κάτι για το οποίο μπορώ να πω ότι μετανιώνω, όχι από εγωισμό αλλά γιατί  μέσα από τις συνθήκες που μου παρουσιάστηκαν στην ζωή μου, έγινα καλύτερη ως άνθρωπος!

Πόσο ακόμα θα συνεχίσεις να αθλείσαι και ποιοι οι τελικοί σου στόχοι;

Πραγματικά δεν γνωρίζω για πόσο ακόμα θα ασχολούμαι με τον αθλητισμό.

Αυτό που μπορώ να πω με πλήρη ειλικρίνεια είναι ότι όσο αντέχει το σώμα μου και δεν διαμαρτύρεται και όσο επιθυμεί η ψυχή μου, εγώ θα είμαι μέσα στα γήπεδα προσπαθώντας να εκπληρώσω τους προσωπικούς μου στόχους και όνειρα.

BET ON ALFA: Παίξε online και πάρε Bonus 100% με την πρώτη κατάθεση μέχρι 100 Ευρώ