BALLA SPECIAL: Επιστήμη και Αθλητισμός… συγκοινωνούντα δοχεία; (ΜΕΡΟΣ Α’)

Stoiximan: Παίξε με 100€ bonus, Αγώνες με 0% γκανιότα καθημερινα, Πριμ στο παρολί, Κορυφαίες αναμετρήσεις σε live streaming

Στο διεθνές μεταβαλλόμενο περιβάλλον όλα μετεξελίσσονται με γοργούς ρυθμούς. Έτσι και ο αθλητισμός χρόνο με το χρόνο αλλάζει και εκσυγχρονίζεται.

Διαβάστε επίσης: BALLA SPECIAL: Επιστήμη και Αθλητισμός… συγκοινωνούντα δοχεία; (ΜΕΡΟΣ Β’)

BALLA SPECIAL: Επιστήμη και Αθλητισμός… συγκοινωνούντα δοχεία; (ΜΕΡΟΣ Γ’)

BALLA SPECIAL: Επιστήμη και Αθλητισμός… συγκοινωνούντα δοχεία; (ΜΕΡΟΣ Δ’)

BALLA SPECIAL: Επιστήμη και Αθλητισμός… συγκοινωνούντα δοχεία; (ΜΕΡΟΣ Ε’)

BALLA SPECIAL: Επιστήμη και Αθλητισμός… συγκοινωνούντα δοχεία; (ΜΕΡΟΣ ΣΤ’)

Επιμέλεια: Τάσος Θεοδώρου

Καλύτερες γνώσεις και πιο εμπεριστατωμένες απόψεις για το θέμα αυτό και την σχέση ανάμεσα σε Επιστήμη και Αθλητισμό φέρουν οι ειδικοί και οι εμπειρογνώμονες.

Το Balla πρωτοπορεί και πάλι δίνοντας λόγο και βήμα σε ανθρώπους που είτε «έφαγαν» τα γήπεδα και τους στίβους με το κουταλάκι, είτε ξημεροβραδιάζονται για την διαμόρφωση αθλητών και ποδοσφαιριστών στα γυμναστήρια και στα αποδυτήρια των ομάδων, είτε βρίσκονται ακόμα στην αρχή της επιστημονικής τους καριέρας και βλέπουν τα πράγματα στον κυπριακό αθλητισμό από μια νέα σκοπιά.

Αναλυτικά όσα ανέφεραν στο Balla (ΜΕΡΟΣ Α’):

Ελένη Θεοδώρου – Κινησιολόγος / Α.Α.Α. Κίνηση και Παιδί – Κέντρο Θεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών και Εφήβων

Ελένη σε γνωρίσαμε αρχικά από την παρουσία σου στο Isokinetic Medical Group Conference που έλαβε χώρα στην Βαρκελώνη τον περασμένο Ιούνιο. Συμμετείχες και σε άλλα διεθνή αθλητικά συνέδρια;

Ναι. Πέρσι για πρώτη φορά και πάλι στο  Isokinetic Medical Group Conference στη Βαρκελώνη και στο 12ο Πανελλαδικό Συνέδριο της Αθλητιατρικής Εταιρείας στη Θεσσαλονίκη.

Στην Κύπρο οι αθλητικοί επιστήμονες σε ποιους τομείς δίνουν περισσότερη έμφαση;

Στην φυσική κατάσταση.

Που πιστεύεις ότι υπάρχει περισσότερη ανάγκη για επιστημονική παρέμβαση στον κυπριακό αθλητισμό;

Αθλητική παιδεία/ ψυχολογία/ αθλητική συμπεριφορά για όλους τους εμπλεκόμενους (αθλητές, γονείς, προπονητές, γυμναστές) προσαρμοσμένα στην δική μας νοοτροπία και κουλτούρα. Οποιοδήποτε μοντέλο δουλεύει στο εξωτερικό δεν σημαίνει ότι είναι εφικτό και στην δική μας κοινωνία.

Βλέπουμε αρκετούς νέους αθλητές να συνδυάζουν την ενασχόληση τους με τα δικά τους σπορ με παράλληλη φοίτηση σε κλάδους του αθλητισμού. Πως το σχολιάζεις;

Είναι πολύ σημαντικό οι αθλητές να μεριμνούν για το μέλλον τους και για την μετά-αθλητική επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Νομίζω ονομάζεται διπλή καριέρα και υποστηρίζεται και προωθείτε και από UEFA και ξεκινά από το σχολείο και τα αθλητικά σχολεία.

Η πραγματικότητα όμως απέχει πολύ από το ιδανικό. Συνήθως οι αθλητές που ασχολούνται και με τα δυο πετυχαίνουν ακαδημαϊκά. Οι αθλητές που ασχολούνται μόνο με το άθλημα (μιλούμε για τους elite) πετυχαίνουν στο άθλημα. Καλό θα ήταν να βρεθεί μια ισορροπία.

Ποια η σχέση σου με τον ΚΟΑ, την ΚΟΕ, την ΚΟΠ και γενικότερα τις αθλητικές ομοσπονδίες του νησιού;

Ο ΚΟΑ στήριξε από την αρχή την έρευνα σε όλα τα επίπεδα. Με την ΚΟΠ ξεκινήσαμε συνεργασία σχετικά πρόσφατα και μέχρι στιγμής όλα βαίνουν καλώς.

Τι θα πρότεινες και τι θα εισηγήσουν με σκοπό την βελτίωση της αθλητικής ζωής ή και την βελτίωση των επιδόσεων της χώρας σε τοπικό, αλλά και διεθνές επίπεδο;

Ατομικό μακροπρόθεσμο πλάνο ανάπτυξης σε όλους τους τομείς και στα ομαδικά αθλήματα. Συνεργασία των όσων πλαισιώνουν τον αθλητή με σκοπό την ανάδειξη αθλητών κι όχι των προσωπικών μας φιλοδοξιών.

BET ON ALFA: Παίξε online και πάρε Bonus 100% με την πρώτη κατάθεση μέχρι 100 Ευρώ