Ψάχνει λύσεις η Βουλή

Stoiximan: Παίξε με 100€ bonus, Αγώνες με 0% γκανιότα καθημερινα, Πριμ στο παρολί, Κορυφαίες αναμετρήσεις σε live streaming

Μόνη της άφησε τη Βουλή η Κυβέρνηση για να λύσει τον γόρδιο δεσμό των εγκλωβισμένων ιδιοκτητών ακινήτων, οι οποίοι έπεσαν θύματα αφερέγγυων επιχειρηματιών ανάπτυξης γης.

Μετά την ανεπιτυχή προσπάθεια της εκτελεστικής εξουσίας να ρυθμίσει το ζήτημα μέσω νέου νομοσχέδιου, καθώς μετά τις αποφάσεις Επαρχιακών Δικαστηρίων, ο νόμος κρίθηκε ως αντισυνταγματικός, πλέον τα κόμματα εξετάζουν επισταμένα τα προσχέδια των προτάσεων νόμου που ετοίμασε το ΑΚΕΛ. Τις προτάσεις υποστηρίζουν και τα υπόλοιπα κόμματα.

Χθες άρχισε κατ’ άρθρον συζήτηση των προτάσεων νόμου ούτως ώστε να εμβολιαστούν με τις θέσεις και των υπολοίπων κομμάτων.

Η συζήτηση των προτάσεων νόμου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών έγινε στην παρουσία εκπροσώπων του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, οι οποίοι ενημέρωσαν τους βουλευτές για τον τρόπο αντιμετώπισης των εγκλωβισμένων ιδιοκτητών ακινήτων από τα δικαστήρια.

Η νέα νομοθετική προσπάθεια του Κοινοβουλίου θα διέπεται από τη λογική ότι όσοι έχουν καταβάλει το σύνολο του τιμήματος για το ακίνητό τους θα καλύπτονται.

Αρχικά θα επιχειρηθεί να δοθεί λύση στην πρόνοια που αφορά στις αυξημένες εξουσίες που έχει ο διευθυντής του Κτηματολογίου, ο οποίος βάσει του νόμου έχει δικαίωμα να μεταφέρει υποθήκες σε άλλα ακίνητα και να προχωρεί σε εγγραφή των ακινήτων, χωρίς να υπάρχει η συναίνεση των μερών. Πρόνοια την οποία έκριναν τα πρωτόδικα δικαστήρια ως αντισυνταγματική.

Η προσπάθεια της Βουλής δεν θα εστιάζεται μόνο στις εξουσίες του διευθυντή του Κτηματολογίου, αλλά θα δίνεται βαρύτητα στην πρώτη υποθήκη σε συσχετισμό με την πλήρη εξόφληση των υποχρεώσεων των εγκλωβισμένων αγοραστών.

Λόγω της νομικής περιπλοκότητας του θέματος, οι προτάσεις νόμου αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, το φθινόπωρο. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών και βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Γεωργίου δήλωσε πως οι αποφάσεις των Επαρχιακών Δικαστηρίων οδηγήθηκαν στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Πρόσθεσε πως οι προτάσεις που ετοιμάστηκαν συμπληρώνουν τα κενά που υπάρχουν στη νομοθεσία.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την απουσία της Κυβέρνησης από τη συζήτηση. Είπε, επίσης πως πρόθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής είναι οι προτάσεις νόμου να οδηγηθούν στην Ολομέλεια τους επόμενους μήνες. Στις 27 του μήνα οι δύο προτάσεις νόμου θα τεθούν εκ νέου ενώπιον της επιτροπής.

BET ON ALFA: Παίξε online και πάρε Bonus 100% με την πρώτη κατάθεση μέχρι 100 Ευρώ