4.500 αιτήσεις μηνιαίως για επιδόματα ασθενείας

Stoiximan: Παίξε με 100€ bonus, Αγώνες με 0% γκανιότα καθημερινα, Πριμ στο παρολί, Κορυφαίες αναμετρήσεις σε live streaming

Οι Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων παραλαμβάνουν κατά μέσο όρο περίπου 4.500 αιτήσεις το μήνα για επίδομα ασθενείας. Σύμφωνα με την πληροφόρηση που έτυχε η Βουλή από την Υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, κατόπιν ερώτησης του βουλευτή Μιχάλη Γιωργάλλα, ο χρόνος αναμονής για την εξέταση μίας αίτησης για επίδομα ασθενείας είναι περίπου τρεις μήνες.

Οι αιτήσεις για επίδομα ασθενείας που παραλαμβάνονται από τις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων κατατάσσονται σε σειρά σύμφωνα με την ημερομηνία παραλαβής τους και εξετάζονται με βάση την κατάταξη αυτή. Οι εν λόγω αιτήσεις δεν διαχωρίζονται με βάση τη φύση της ασθένειας.

Για σκοπούς ενημέρωσης των αιτητών, σύμφωνα με την κ. Αιμιλιανίδου, οι Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων εκδίδουν μηνιαίες ανακοινώσεις, οι οποίες αναρτώνται στην ιστοσελίδα τους και αφορούν στην ημερομηνία εξέτασης των αιτήσεων για παροχές από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και από τα λοιπά Ταμεία που διαχειρίζονται εν λόγω Υπηρεσίες.

Σημειώνεται, ότι σε περίπτωση που υποβληθεί αίτημα από πολίτη ή και Σύνδεσμο/Οργανισμό για επίσπευση αίτησης για επίδομα ασθενείας για συγκεκριμένους λόγους, οι Υπηρεσίες μελετούν τα δεδομένα της περίπτωσης και εξετάζουν την αίτηση κατά προτεραιότητα.

Το επίδομα ασθενείας περιλαμβάνει βασικό και συμπληρωματικό επίδομα. Το εβδομαδιαίο ποσό του βασικού επιδόματος είναι ίσο με το 60% της εβδομαδιαίας αξίας της ασφαλιστικής μονάδας του δικαιούχου μέσα στο σχετικό έτος εισφορών και αυξάνεται κατά 20% για τον/την εξαρτώμενο/η σύζυγο και κατά 10% για κάθε ένα από τα παιδιά ή άλλα εξαρτώμενα του (ο ανώτατος αριθμός εξαρτωμένων παιδιών και άλλων εξαρτωμένων είναι τρία). Το εβδομαδιαίο ποσό του συμπληρωματικού επιδόματος είναι ίσο με το 50% της εβδομαδιαίας αξίας του αριθμού των ασφαλιστικών μονάδων του δικαιούχου που υπερβαίνει τις βασικές ασφαλιστέες αποδοχές.

Για να πληρώνεται κάποιος ασφαλισμένος κατά την περίοδο της ασθένειας του και από τον εργοδότη του εξαρτάται από τη σύμβαση ή και τη συμφωνία που υπάρχει μεταξύ τους. Σύμφωνα με τις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ασφαλισμένος δεν δικαιούται το επίδομα αν λαμβάνει πλήρεις αποδοχές από τον εργοδότη του. Αν όμως ασφαλισμένος λαμβάνει μέρος των απολαβών του από τον εργοδότη του για την περίοδο που δικαιούται επίδομα ασθενείας, το επίδομα μειώνεται έτσι ώστε το συνολικό ποσό να μην υπερβαίνει τις κανονικές απολαβές του.

Πηγή: Φιλελεύθερος.

BET ON ALFA: Παίξε online και πάρε Bonus 100% με την πρώτη κατάθεση μέχρι 100 Ευρώ