Ο Τσάβι φεύγει (αναμφίβολα) επιτυχημένος – Balla.com.cy
Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας, αποδέχεστε τη χρήση των cookie μας.

Ο Τσάβι φεύγει (αναμφίβολα) επιτυχημένος
Editorial

Ο Τσάβι φεύγει (αναμφίβολα) επιτυχημένος

Μετά από τέσσερα χρόνια επιτυχιών και ρεκόρ, ο Τσάβι Ρόκα θα αποχωρήσει στο τέλος της σεζόν από την ΑΕΚ, όπως ανακοινώθηκε επίσημα, με τον Καταλανό τεχνικό διευθυντή να ελπίζει να έχει προσθέσει μέχρι τότε το μοναδικό κομμάτι του παζλ που του έλειψε αυτή την τετραετία: έναν τίτλο.

Αυτό είναι το μοναδικό ουσιαστικά ψεγάδι της «εποχής Ρόκα» στην ΑΕΚ: ότι μολονότι έφτασε πολλές φορές κοντά στην πηγή (στο πρωτάθλημα), στο τέλος δεν πανηγύρισε κανέναν τίτλο. Το τέλος της τρέχουσας σεζόν μπορεί να βρει την ΑΕΚ τροπαιούχο (είναι στα ημιτελικά του Κυπέλλου), αλλά ανεξάρτητα από το αν θα φύγει με τίτλο ή χωρίς, το βέβαιο είναι πως ο Τσάβι Ρόκα θα φύγει επιτυχημένος και έχοντας αφήσει το στίγμα του στην ομάδα της Λάρνακας.

Μπορεί τον τελευταίο χρόνο να βρίσκεται μονίμως στο στόχαστρο του κόσμου της ομάδας, ωστόσο αυτό δεν αφαιρεί το παραμικρό από την τεράστια συνεισφορά του στη γιγάντωση της ΑΕΚ.

Αν ο Ζόρντι Κρόιφ έθεσε τις βάσεις και έβαλε για πρώτη φορά την ομάδα σε ευρωπαϊκούς ομίλους, ο Τσάβι προχώρησε ένα βήμα παραπέρα (ίσως και περισσότερα), μετατρέποντας την ΑΕΚ σε μόνιμο διεκδικητή του πρωταθλήματος (μόνο φέτος τέθηκε εκτός διεκδίκησης πριν τα πλέι οφ, εξ ου και η έντονη κριτική που έχει δεχτεί μέσα στη σεζόν αυτή).

Δεν μπορεί να προσάψει κανείς στον Καταλανό τεχνικό διευθυντή ότι απέτυχε να στέψει πρωταθλήτρια την ΑΕΚ. Για πολλούς λόγους. Γιατί σε πολλές περιπτώσεις έχασε τον τίτλο στις λεπτομέρειες. Γιατί η δεύτερη θέση αποτέλεσε ρεκόρ στην ιστορία της. Γιατί στην προ Ρόκα εποχή δεν διεκδικούσε καν το πρωτάθλημα. Και σίγουρα δεν μπορούν να του προσάψουν τέτοια αποτυχία οι οπαδοί της ΑΕΚ που πιστεύουν ότι σε κάποιες περιπτώσεις το πρωτάθλημα χάθηκε λόγω της διαιτησίας. Δεν μπορείς να θεωρείς ότι απέτυχε ο Ρόκα ως προς τον στόχο του πρωταθλήματος, όταν θεωρείς ότι το έχασε από άλλους παράγοντες…

Η ΑΕΚ «ψήλωσε» στην τετραετία αυτή του Τσάβι Ρόκα και το μοντέλο της κρίνεται συνολικά επιτυχημένο, μολονότι δεν κατακτήθηκε το πρωτάθλημα. Ο Ρόκα κατηγορήθηκε για πολλά, κυρίως τα τελευταία χρόνια, όπως για παράδειγμα για την… Spanish AEK. Η φθορά, κυρίως ψυχολογική, ήταν μεγάλη και μάλλον έτσι εξηγείται και η απόφασή του για επαγγελματική αλλαγή.

Αισθάνθηκε πως ο κύκλος του στην ομάδα έκλεισε και με την απόφασή του μάλλον διευκόλυνε και την ΑΕΚ που φαινόταν πως έκανε την ίδια σκέψη. Ότι ο κύκλος αυτής της ομάδας, μ’ αυτό το μοντέλο, κάπου εδώ κλείνει. Ότι κλείνει ένας κύκλος δεν σημαίνει πως ήταν αποτυχημένος. Επιτυχημένος ήταν και επιτυχημένος θα φύγει ο Ρόκα στο τέλος της σεζόν από την ομάδα είτε ευτυχήσει να πανηγυρίσει έναν τίτλο, το Κύπελλο, είτε όχι…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ