Ο άνθρωπος που λάτρευαν να μισούν, αλλά… ξαναψήφιζαν!
Editorial

Ο άνθρωπος που λάτρευαν να μισούν, αλλά… ξαναψήφιζαν!

Το μέγεθος της προσωπικότητας του Κωστάκη Κουτσοκούμνη φανερώνεται και μετά τον θάνατό του, από τις αντιδράσεις, τις ανακοινώσεις, τις δηλώσεις που διαδέχονται η μία την άλλη.

Ότι υπήρξε καταλυτικός ο ρόλος του στο κυπριακό ποδόσφαιρο ήταν πάντα παραδεκτό και από τους επικριτές του. Και είναι αλήθεια ότι είχε πολλούς τέτοιους ο Κωστάκης Κουτσοκούμνης στα 24 χρόνια που υπηρέτησε την ΚΟΠ και κυρίως στα 17 τελευταία που ήταν πρόεδρός της.

Ήταν εν μέρει λογικό και λόγω της θέσης του να μην είναι αρεστός σε όλους. Αυτό που δεν μπορεί να παραγνωρίσει κανείς είναι πως υπήρξε ηγετική μορφή, σε σημείο μάλιστα που έφτασε τα τελευταία χρόνια στα υψηλότατα κλιμάκια, της UEFA και της FIFA, με τις διεθνείς ομοσπονδίες να του αναθέτουν «επικίνδυνες» αποστολές (όπως πέρυσι στο ελληνικό ποδόσφαιρο και όχι μόνο).

Αρκετές φορές το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοπονδίας εξέφρασε αντιρρήσεις σε ιδέες του, αλλά πάντα είχε τον τρόπο να πείθει πως η πρότασή του ήταν η ορθότερη για το καλό του ποδοσφαίρου.

Τώρα όλοι σχεδόν μιλούν για μία βαριά παρακαταθήκη που άφησε. Για την συνεισφορά του στην εξέλιξη του κυπριακού ποδοσφαίρου, για καινοτομίες που έφερε (π.χ. τα πλέι οφ) και που πλέον έχουν καθιερωθεί, για τους χειρισμούς του στα σωτήρια πλέον για τις ομάδες τηλεοπτικά δικαιώματα (υπάρχουν ομάδες που επιβιώνουν αποκλειστικά από αυτά!), για την μετεξέλιξη των ιδεών του (ΚΟΠ TV), κυρίως όμως για τα άλματα που έκανε η ΚΟΠ στον οικονομικό τομέα, άλματα που την καθιστούν σταθερά επικερδή οργανισμό (π.χ. το 2017 ανακοίνωσε κερδοφορία πάνω από 5 εκατ. ευρώ). Ποια ποδοσφαιρική ομάδα είναι σταθερά επικερδής εδώ και χρόνια;

Η οικονομική άνθιση της ΚΟΠ ευνόησε κατ’ επέκταση και τα σωματεία, αφού μέριμνα του προέδρου της ήταν η ενίσχυσή τους. Έτσι η οικονομική ευμάρεια της ΚΟΠ δεν είναι εντελώς ασύνδετη και με την αγωνιστική πρόοδο του ποδοσφαίρου μας.

Στον αντίποδα, υπήρξαν ενέργειές του που ξεσήκωσαν τον κόσμο. Αποκορύφωμα η κίνησή του να φορέσει φανέλα της Τουρκίας την άνοιξη του 2016, κίνηση για την οποία δέχτηκε επιθέσεις και επικρίσεις σχεδόν από παντού. Κίνηση που έκανε στο πλαίσιο της προσπάθειάς του για ενοποίηση του κυπριακού ποδοσφαίρου, για την οποία πάλεψε πολύ παρά τις πολλές αντιρρήσεις που εκφράστηκαν.

Ο Κωστάκης Κουτσοκούμνης βρισκόταν στο επίκεντρο του μένους μιας-μιας όλων σχεδόν των ομάδων, ανάλογα με το… σφύριγμα της κάθε Κυριακής. Κατά καιρούς όλες οι ομάδες, άλλες περισσότερο άλλες λιγότερο, τα έβαλαν μαζί του, ανάλογα με το συμφέρον της στιγμής. Κάποιες, δε, το έπρατταν απλά για να ικανοποιήσουν το λαϊκό αίσθημα, αφού οι οπαδοί τους το «επέβαλλαν». Για λαϊκή κατανάλωση.

Ο Κωστάκης Κουτσοκούμνης έμοιαζε πάντα να είναι ο άνθρωπος που λάτρευαν να μισούν οι ομάδες. Ο άνθρωπος που έφταιγε για όλα τα δεινά του ποδοσφαίρου μας. Ο άνθρωπος που τα άκουγε ως αποτέλεσμα της καχυποψίας που κυριαρχεί (και) στο ποδόσφαιρό μας. Ο άνθρωπος που στο τέλος… ξαναψήφιζαν. Επτά φορές εξελέγη πρόεδρος της ΚΟΠ και μάλιστα άνευ ανθυποψηφίου ο Κωστάκης Κουτσοκούμνης, αφού την… ώρα της κρίσης ο «κακός πρόεδρος της ΚΟΠ» γινόταν για τις ομάδες ο «ιδανικός πρόεδρος της ΚΟΠ».

Αυτός που τώρα που νικήθηκε από τον καρκίνο, λίγους μόλις μήνες μετά τον θάνατο της κόρης του από την επάρατη νόσο, αφήνει βαριά παρακαταθήκη, όπως επισημαίνουν πλέον όλοι. Υποστηρικτές και πολέμιοί του…

Related posts