Νίκος Ξυλούρης, ήτανε μια φορά (vids)

Stoiximan: Παίξε με 100€ bonus, Αγώνες με 0% γκανιότα καθημερινα, Πριμ στο παρολί, Κορυφαίες αναμετρήσεις σε live streaming

Στις 8 Φεβρουαρίου του 1980 σώπασε για πάντα η φωνή του «Ψαρονίκου».

Ο Νίκος Ξυλούρης γνωστός και ως το «αηδόνι του Μυλοποτάμου» ήταν Έλληνας μουσικός και τραγουδιστής από την Κρήτη με εκείνο το μαγικό χάρισμα της φωνής του που έκανε όλους να σιγοτραγουδούν και να ταξιδεύουν μαζί του.

Παρακάτω συγκεντρώσαμε 11 ενδιαφέροντα πράγματα για τη ζωή και την καριέρα του που ίσως να μην γνώριζες.

1. Ο Nίκος Ξυλούρης έφυγε από την ζωή στις 8 Φεβρουαρίου του 1980, στις 4 το πρωί, σε ηλικία 44 χρόνων.

2. Σε ηλικία 12 ετών, ο πατέρας του, του αγόρασε την πρώτη του λύρα. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα έγινε ένας από τους πιο περιζήτητους μουσικούς που καλούσαν σε γάμους, βαφτίσια, χορούς, χαρές.

3. Στα 17 του κατεβαίνει για πρώτη φορά να δουλέψει στο Ηράκλειο, στο κέντρο «Κάστρο». Πηγαίνοντας στο Βενεράτο, ένα χωριό 18 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο, γνωρίζει την συντρόφισσα της ζωής του Ουρανία Μελαμπιανάκη. Στις 21 Μαΐου του 1958 θα κλεφτούν αφού η Ουρανία προέρχονταν από ευκατάστατη οικογένεια και υπήρχε «κίνδυνος», ο πατέρας της να μην έδινε τη συγκατάθεσή του.

4. Το Νοέμβρη του 1958 πραγματοποιεί τις πρώτες του ηχογραφήσεις. Η αμοιβή του για το «Μια μαυροφόρα που περνά» είναι 150 δραχμές.

5. Το 1966 συμμετέχει σε ένα διαγωνισμό Φολκλορικού Τραγουδιού στο Σαν Ρέμο, στην Ιταλία. Είναι η πρώτη φορά που ταξιδεύει στο εξωτερικό. Κερδίζει το πρώτο βραβείο αλλά η είδηση περνά στα ψιλά γράμματα των εφημερίδων.

6. Το καλοκαίρι του 1970 η γνωριμία του με τον Τάκη Β. Λαμπρόπουλο θα αποφέρει το συμβόλαιο συνεργασίας με την Columbia. Είναι η εποχή που το «έντεχνο» τραγούδι, παρά την «απουσία» των Mίκη Θεοδωράκη και Μάνου Χατζιδάκι, βρίσκεται σε μεγάλη ακμή, και ο πάντα ευρηματικός και πρωτοπόρος Λαμπρόπουλος θέλει να συνδέσει τον δημοτικό τραγουδιστή με τις μουσικές του Σταύρου Ξαρχάκου.

7. Στην ακμή της καριέρας του, ο Νίκος Ξυλούρης αντιλήφθηκε ότι έχει καρκίνο και πιο συγκεκριμένα όγκο στους πνεύμονες με μετάσταση στον εγκέφαλο. Μετά από μεγάλο αγώνα, πολλαπλές εγχειρήσεις και αρκετή ταλαιπωρία έχασε τη μάχη στο Αντικαρκινικό Πειραιώς στις 8 Φεβρουαρίου 1980, σε ηλικία μόλις 43 χρονών.

8. Για τον Νίκο Ξυλούρη, είναι ευρέως γνωστό ότι η απεριόριστη αγάπη που έτρεφε για τον τόπο του φαινόταν σε όλες τις πτυχές της ζωής του. Μάλιστα έπαιρνε μέρος και σε αρκετές εκδηλώσεις του Συνδέσμου Φίλων ΟΦΗ Αθηνών Νίκος Ξυλούρης, του οποίου ήταν και ιδρυτικό μέλος το 1980.

9. Τα λόγια του «ζαβαρακατρανέμια» που τραγούδησε για πρώτη φορά ο Ξυλούρης το 1968 ακουγόταν ακαταλαβίστικα. Ο ίδιος ο Γιάννης Μαρκόπουλος, που έγραψε το τραγούδι, πολλά χρόνια αργότερα θα λύσει το μυστήριο εξηγώντας:
Ζάβαρα κάτρα νέμια = Λάβαρα Μαύρα Ανέμισαν Ίλεος Ίλεος = Έλεος, Έλεος.
Λάμα Λάμα Νάμα Νάμα Νέμια = Το μαχαίρι, το μαχαίρι μάνα μάνα Ανέμισαν.

10. Έχοντας αποκτήσει εμπειρία στο χώρο της μουσικής, ο Ξυλούρης μαζί με τον στενό του συνεργάτη Ζαχαρία Φασουλά αποφασίζουν το 1953 να αναζητήσουν την τύχη τους στην Αθήνα και να ηχογραφήσουν τον πρώτο τους δίσκο. Τότε χτύπησαν την πόρτα της εταιρίας Οντεόν, που μαζί με την Κολούμπια, κυριαρχούσαν στη δισκογραφία. Η εταιρία απέρριψε την πρόταση, επειδή έκρινε ότι η κρητική μουσική δεν ήταν εμπορική. Όταν ο βουλευτής Παύλος Βαρδινογιάννης που ήταν Κρητικός, αγαπούσε τη μουσική της πατρίδας του και φιλοξενούσε τον Ξυλούρη πληροφορήθηκε την απόρριψη του από τη δισκογραφική εταιρία, έσπευσε να βοηθήσει. Επισκέφθηκε τα γραφεία της εταιρίας για να δώσει προσωπικές εγγυήσεις για την επιτυχία του δίσκου. ΟΒαρδινογιάννης υποσχέθηκε στους εκπροσώπους της Οντεόν να καλύψει τα έξοδα της παραγωγής του δίσκου, σε περίπτωση που δεν θα έκανε πωλήσεις. Πρακτικά αυτό σήμαινε ότι η εταιρεία δεν θα έχανε ούτε δραχμή.

11. Στις 22 Ιουνίου του 1973, ο Νίκος Ξυλούρης ανεβαίνει στο θεατρικό σανίδι με τον θίασο «Καζάκου-Καρέζη»για τις ανάγκες της παράστασης «Το μεγάλο μας τσίρκο», του Ιάκωβου Καμπανέλη, σε μουσική Σταύρου Ξαρχάκου. Το έργο αφηγείται με δραματικό και ταυτόχρονα σατυρικό λόγο τη νεότερη Ελληνική Ιστορία, ξεκινώντας από την Τουρκοκρατία και τα χρόνια του Όθωνα έως τη Μικρασιατική Καταστροφή και την Γερμανική Κατοχή.

Πηγή: lifo.gr

BET ON ALFA: Παίξε online και πάρε Bonus 100% με την πρώτη κατάθεση μέχρι 100 Ευρώ