DRONE: Τολμούμε να βάλουμε το ποδόσφαιρο στα σχολεία;

Η στήλη «Drone» συνεχίζει να μελετά από ψηλά, να ξεψαχνίζει το παρελθόν και να αναλύει το παρόν. Η διαδρομή συνεχίζεται με τα όσα διαδραματίστηκαν χθες βράδυ στο Τσίρειο και τις προεκτάσεις τους σε επίπεδο παιδείας.

Διαβάστε επίσης: DRONE: Αλλαγή εποχής και ανατροπή δεδομένων

DRONE: Η θλιβερή μας πραγματικότητα…

DRONE: Ποδόσφαιρο, χρέη και… χάρες

Περιμέναμε πως και πως τον μήνα Δεκέμβριο για να γράψουμε και να μιλήσουμε για τις αξιόλογες πορείες των κυπριακών ομάδων στην Ευρώπη, τον απόηχο της καθόδου μεγάλων αστέρων του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου ποδοσφαίρου στην Κύπρο και τα βήματα προόδου που έχουν γίνει σε αγωνιστικό επίπεδο κυρίως σε Λευκωσία και Λεμεσό.

Ωστόσο, πριν καν συμπληρωθούν 15 μέρες για να ανοίξουμε ξανά τη στήλη, αμαυρώθηκε ξανά η εικόνα και η αξιοπιστία του κυπριακού ποδοσφαίρου με τα ΑΙΣΧΗ που είδαμε χθες βράδυ στο Τσίρειο.

Η επόμενη ημέρα, λίγο πολύ ήταν αναμενόμενη και προβλεπόμενη. Ανακοινώσεις επί ανακοινώσεων από σωματεία, ΚΟΠ, αστυνομία, κόμματα και διαιτησία που καταδικάζουν και ξανακαταδικάζουν. Αναρτήσεις στα ΜΚΔ και δηλώσεις στα ΜΜΕ από επιφανείς και αφανείς πρώην και νυν παράγοντες της ποδοσφαιρικής, κοινωνικής και πολιτικής ζωής του τόπου, που όλα τα γνωρίζουν και για όλα έχουν λύσεις και άποψη.

Οι πιο πολλοί από αυτούς υποτίθεται ότι αγαπούν το ποδόσφαιρο. Σχεδόν ποτέ όμως δεν τους βλέπουμε να μιλούν για αυτό, δεν τους βλέπουμε καν στις εξέδρες, ούτε να ασχολούνται εις βάθος με το αντικείμενο, παρά μόνο όταν συμβεί κάτι το «σοκαριστικό» που να τους επιτρέπει να εκφράζονται και κυρίως να «αγιοποιούνται».

Κύριοι, όποιος αγαπά το ποδόσφαιρο αυτή τη στιγμή οφείλει να συμπεριφερθεί ποδοσφαιρικά και να είναι ειλικρινής, χωρίς γενικολογίες και μισόλογα. Ούτε πολιτικάντικα, ούτε οπαδικά, ούτε συμφεροντολογικά.

Κυρίως όμως χρειάζεται τόλμη. Τόλμη για έμπρακτη ανάληψη ευθυνών και λήψη άμεσων μέτρων και αποτελεσματικών αποφάσεων που αφορούν τόσο την αθλητική, όσο τη νομική και την κοινωνική πτυχή του ζητήματος της βίας στα γήπεδα.

Αν όλοι συμφωνούμε ότι υπάρχουν ανεγκέφαλοι (οπαδοί, ποδοσφαιριστές, προπονητές, παράγοντες) που δημιουργούν ή λαμβάνουν μέρος σε επεισόδια και υπάρχει πρόβλημα παιδείας, τότε τι μας εμποδίζει από το να τους φτιάξουμε πρώτα τον εγκέφαλο;

Τολμούμε να βάλουμε το ποδόσφαιρο στα σχολεία; Υπάρχει τρόπος (όπως ισχύει για την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ή την καλλιέργεια οδικής συνειδήσης και άλλα παρόμοια ζητήματα) να υπάρξει πρόληψη στο φαινόμενο της παραβατικότητας στα γήπεδα και να καλλιεργηθεί ποδοσφαιρική και αθλητική συνείδηση στους νέους;

Ο γράφων δεν κατέχει τις απόλυτες γνώσεις για αυτά τα θέματα, ούτε το αλάνθαστο. Υπήρξαμε και εμείς οπαδοί κάποτε και εμείς κάναμε τα λάθη μας σε νεαρή ηλικία. Δεν μας έμαθε όμως κάποιος προηγουμένως τα απλά για τα γήπεδα και το ποδόσφαιρο.

Δεν φρόντισε κανένα μάθημα στο σχολείο να μας εξηγήσει ούτε τους νόμους, ούτε τι συμβαίνει σε άλλες προηγμένες χώρες της Ευρώπης, τι κυρώσεις υπάρχουν, ποιες συμπεριφορές και ποια ήθη κυριαρχούν, τι σημαίνει ομαδικό άθλημα και τι ατομικό, ούτε μας έμαθε την ιστορία του κυπριακού ποδοσφαίρου, ούτε τη σημασία που είχαν επιτυχίες Ελλήνων και Κύπριων αθλητών.

Μας επηρέαζαν μόνο τα συνθήματα και το κλίμα φανατισμού που δημιουργούσαν οι αρμόδιοι φορείς και τα υπεύθυνα σώματα που είχαν εξουσία για να παίρνουν αποφάσεις. Νομίζαμε ότι ακολουθώντας τους τυφλά και πιστά θα υλοποιούνταν προσδοκίες και πεποιθήσεις. Μέχρι που όλα αυτά τα τραγελαφικά απομυθοποίησαν πρόσωπα και καταστάσεις και οι προσωπικές εμπειρίες ενέτειναν την κριτική σκέψη και τον ορθολογισμό των πράξεων μας.

Έχουμε γράψει ξανά ότι η αλλαγή νοοτροπίας είναι επιτακτική και για τους άνθρωπους που βρίσκονται στο χώρο του ποδοσφαίρου και γύρω από αυτό. Σε δύο χρόνια από τώρα η Λεμεσός θα έχει νέο γήπεδο ποδοσφαίρου, το οποίο πάλι θα είναι έδρα των τριών τοπικών ομάδων. Θα γίνουν τα ίδια και εκεί; Ελπίζουμε πως όχι…

Τάσος Θεοδώρου