Ο οπαδικός εθισμός στο κυπριακό ποδόσφαιρο

Stoiximan: Παίξε με 100€ bonus, Αγώνες με 0% γκανιότα καθημερινα, Πριμ στο παρολί, Κορυφαίες αναμετρήσεις σε live streaming

Η αθλητική ψυχολόγος, Θάλεια Παναγή, μίλησε στον ΣΠΟΡ FM 95,0 για το θέμα του οπαδικού εθισμού και του φανατισμού που υπάρχει στην Κύπρο.

Η αθλητική ψυχολόγος, Θάλεια Παναγή, μίλησε στον ΣΠΟΡ FM 95,0 για το θέμα του οπαδικού εθισμού και του φανατισμού που υπάρχει στην Κύπρο, κυρίως στο χώρο του ποδοσφαίρου.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε στον Ανδρέα Βιολάρη:

Για τον οπαδικό εθισμό στην Κύπρο:

«Φαίνεται ότι είμαστε αρκετά εθισμένοι μπορώ να πω, κυρίως στο ποδόσφαιρο διότι είναι το άθλημα στην Κύπρο που πρωταγωνιστεί. Βλέπουμε ότι οι περισσότεροι οπαδοί είναι αρκετά εθισμένοι. Στα υπόλοιπα αθλήματα είμαστε απλά οπαδοί. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η κουλτούρα και η εκπαίδευση που έχουμε. Εξ όσων γνωρίζω δεν γίνεται εκπαίδευση στο σχολείο για αυτό το θέμα. Μια διάλεξη δεν θα αλλάξει τον τρόπο σκέψης ενός παιδιού».

Για τους τρόπους καταπολέμησης του φανατισμού:

«Στο σχολείο θα έπρεπε να υπάρχει ένα μάθημα για τη διαπαιδαγώγηση. Ένας μαθητής τις πλείστες φορές βαριέται όταν πάρεις κάποιον να μιλήσει. Δεν είναι μόνο το σχολείο, είναι και η οικογένεια. Είναι όλα μαζί. Απλά, από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε».

Για τον αντίχτυπο που έχει ο φανατισμός στους παίκτες:

«Πολλές φορές έχω συναντήσει καλαθοσφαιριστές και ποδοσφαιριστές που επηρεάζονται για το τι γράφονται για τους ίδιους και τις ομάδες τους».

Για τη νοοτροπία των Κύπριων οπαδών:

«Δεν δεχόμαστε την αποτυχία σαν οπαδοί. Θέλουμε να κερδίζει πάντα η ομάδα μας. Σίγουρα μας αρέσει να κερδίσουμε όμως πρέπει να δεχτούμε ότι κάποιες φορές δεν θα έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτή η πίεση περνά στους παίκτες και στους διοικούντες. Για αυτό βλέπουμε στην Κύπρο τόσες πολλές και συχνές αλλαγές προπονητών».

Για το πόσο χρήσιμος είναι ο αθλητικός ψυχολόγος στο ποδόσφαιρο:

«Γενικά οι ομάδες δεν έχουν συνεργασία με αθλητικούς ψυχολόγους. Βέβαια, προς τιμήν κάποιων παικτών δουλεύουν με αθλητικούς ψυχολόγους. Για παράδειγμα Θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε ένα αθλητή που υποφέρει από την κριτική έτσι ώστε να μπορεί να το διαχειριστεί. Είναι μέρος της δουλειάς μας. Υπάρχουν κάποιες άλλες περιπτώσεις παικτών που έχουν πρόβλημα στα αποδυτήρια. Επίσης, οι παίκτες επηρεάζονται ψυχολογικά από τη μεγάλη αποχή, είτε λόγω τραυματισμού, είτε γιατί βρίσκονται για αρκετό διάστημα στον πάγκο».

Θάλεια Παναγή

MSc Sport Psychology

MA Clinical-Counseling Psychology

Part Time Associate Lecturer at UCLan Cyprus

Με σπουδές στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και μεταπτυχιακά στην Αθλητική Ψυχολογία από το Liverpool John Moores University και Κλινική-Συμβουλευτική Ψυχολογία απο το La Salle University, USA, η Θάλεια Παναγή έχει ήδη στο ενεργητικό της διεθνή εμπειρία με αθλητές διαφόρων αθλημάτων.

Στο παρόν στάδιο συνεργάζεται με διάφορες ομάδες, ακαδημίες, προπονητές, αθλητές και διαιτητές με κύριο γνώμονα τη μεγιστοποίηση της αθλητικής απόδοσης.

Επιπρόσθετα, διδάσκει ως επιστημονική συνεργάτιδα στο Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus, καθώς επίσης συνεργάζεται και με το Αθλητικό Σχολείο American Academy, στη Λεμεσό.

Τέλος, η Θάλεια είναι μέλος του Συμβουλίου του Συνδέσμου Ψυχολόγων Κύπρου, ενώ αντιπροσωπεύει τον Σύνδεσμο στην ομάδα εργασίας για την Αθλητική Ψυχολογία European Federation of Psychologists’ Association (EFPA).

CLEARMIND ΜΕ ΤΗ ΘΑΛΕΙΑ ΠΑΝΑΓΗ

 

BET ON ALFA: Παίξε online και πάρε Bonus 100% με την πρώτη κατάθεση μέχρι 100 Ευρώ