DRONE: Ποδόσφαιρο, χρέη και… χάρες

Stoiximan: Παίξε με 100€ bonus, Αγώνες με 0% γκανιότα καθημερινα, Πριμ στο παρολί, Κορυφαίες αναμετρήσεις σε live streaming

Η στήλη «Drone» συνεχίζει να μελετά από ψηλά, να ξεψαχνίζει το παρελθόν και να αναλύει το παρόν. Η διαδρομή συνεχίζεται με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να διαγράψει χρέος των σωματείων προς το κράτος ύψους 19.5 εκατομμυρίων ευρώ και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν.

Διαβάστε επίσης: DRONE: Μέχρι που θα πάει το «τρενάκι»;

DRONE: Αλλαγή εποχής και ανατροπή δεδομένων

DRONE: Η θλιβερή μας πραγματικότητα…

Γράφαμε πριν κάποιους μήνες ότι στην Κύπρο ποδόσφαιρο και πολιτική είναι για χρόνια έννοιες συνυφασμένες. Ότι μπορεί σε αγωνιστικό επίπεδο αυτό να μην είναι στον ίδιο βαθμό που ήταν στο παρελθόν, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει ανάμεσα στα δύο μια αμφίδρομη σχέση.

Να που επιβεβαιωνόμαστε διά στόματος Προέδρου της Δημοκρατίας καθώς το Υπουργικό Συμβούλιο λίγους μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές του 2018 αποφάσισε να ικανοποιήσει τα ποδοσφαιρικά σωματεία διαγράφοντας παλαιά χρέη προς το κράτος ύψους 19.5 εκατομμυρίων.

Πολλοί έμειναν έκπληκτοι στο άκουσμα της είδησης, κάποιοι αντέδρασαν, ενώ άλλοι επικρότησαν την απόφαση αυτή. Αυτό που σχεδόν όλοι αγνόησαν ήταν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση ρυθμίζει τις οφειλές των σωματείων, καθώς κάτι παρόμοιο έγινε και επί διακυβέρνησης Γλαύκου Κληρίδη, αλλά και επί Τάσσου Παπαδόπουλου.

Πάμε τώρα στην ουσία. Αν κρίνουμε από τις αντιδράσεις του κόσμου (είτε είναι φίλαθλος, είτε όχι), το κεντρικό ζητούμενο δεν είναι αν είναι δίκαιο ή ηθικό το κράτος να χαρίζεται στους ποδοσφαιρικούς συλλόγους (δεν είναι όλοι εταιρείες), αλλά το ποιος και αν κερδίζει πρώτος από τέτοιου είδους χάρες. Το κράτος, οι πολιτικοί, τα σωματεία, οι προπονητές, οι ποδοσφαιριστές, οι οπαδοί ή το ποδόσφαιρο ως οντότητα;

Είναι ξεκάθαρο ότι όλα αυτά τα χρόνια κάποιοι άνθρωποι που πέρασαν από τις διοικήσεις των συλλόγων, ζήμιωσαν το άθλημα και έβλαψαν τους συλλόγους τους. Είτε γιατί δεν ήταν αρκετά ικανοί σε επιχειρηματικό επίπεδο, είτε γιατί είχαν λάθος προθέσεις και προτεραιότητες, είτε επειδή δεν κατείχαν όσο έπρεπε το αντικείμενο του ποδοσφαίρου.

Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι κάποιοι άλλοι βοήθησαν του συλλόγους τους, διέπρεψαν στις διοικήσεις και πήραν και το άθλημα πιο μπροστά. Είτε επειδή είχαν περισσότερες γνώσεις από τους πρώτους, είτε γιατί ήταν πιο ηθικοί και συγκροτημένοι, είτε γιατί και πολύ περισσότερο είχαν όραμα για αυτό που υπηρετούσαν.

Σε κάθε περίπτωση ό,τι πέτυχε το κυπριακό ποδόσφαιρο σε διεθνές επίπεδο δεν ήταν επειδή του χαρίστηκε κάποιο κράτος, ούτε κάποιος πολιτικός, ούτε κάποια τράπεζα, ούτε κάποιος διεθνής οργανισμός, αλλά επειδή το ποδοσφαιρικό τμήμα κάποιων ομάδων λειτούργησε σε κάποια περίοδο άψογα, ακόμα και αν ο σύλλογος τους ήταν καταχρεωμένος από αμαρτίες προηγούμενων παραγόντων.

Συνεπώς προσωπική άποψη αποτελεί ότι το ποδόσφαιρο είναι το τελευταίο που βγαίνει κερδισμένο από τέτοιες χάρες. Οι πρώτοι που βγαίνουν κερδισμένοι είναι οι ήδη χαμένοι.

Αυτοί που απέτυχαν να παράξουν ουσιαστικό έργο και να βοηθήσουν τους συλλόγους τους και τους βούτηξαν στα χρέη. Αυτοί δηλαδή που δεν έπρεπε να έχουν ποτέ θέση στο χώρο του ποδοσφαίρου και ας δήλωναν ότι οι αποφάσεις που έπαιρναν ήταν «για το καλό της ομάδας και του κυπριακού ποδοσφαίρου».

Τάσος Θεοδώρου

BET ON ALFA: Παίξε online και πάρε Bonus 100% με την πρώτη κατάθεση μέχρι 100 Ευρώ