Μ.Κουδελλής: Οι παράγοντες που εμποδίζουν την ανέλιξη των ταλέντων (video)

Ο τεχνικός διευθυντής της σχολής του Ολυμπιακού Πειραιώς στην Κύπρο Μάριος Κουδελλής μιλώντας στην κάμερα του Balla αναφέρει τους σημαντικότερους παράγοντες οι οποίοι αποτελούν τροχοπέδη για την ανέλιξη των ταλέντων.

«Ένα μεγάλο ερώτημα στην Κύπρο είναι «Γιατί οι Κύπριοι ποδοσφαιριστές δεν μπορούν να αγωνιστούν στο πιο ψηλό επίπεδο;». Δεν αναφερόμαστε μόνο στην Α’ κατηγορία του κυπριακού πρωταθλήματος, αν και δεν υπάρχουν αρκετοί Κύπριοι που να αγωνίζονται στην Α’ κατηγορία. Ένα πιο εις βάθος ερώτημα είναι «Γιατί δεν παίζουν περισσότεροι Κύπριοι ποδοσφαιριστές και σε πρωταθλήματα εκτός Κύπρου εφόσον υπάρχει ταλέντο;». Κατά την ταπεινή μας άποψη είναι ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που εμποδίζουν τον Κύπριο ποδοσφαιριστή να αγωνιστεί στο ψηλότερο επίπεδο.

Ένας από τους λόγους είναι η νοοτροπία και η κουλτούρα του Κύπριου ποδοσφαιριστή. Είναι επίσης οι ψυχολογικοί παράγοντες, οι φιλοδοξίες σε συνδυασμό ότι παρά το γεγονός ότι το θέλει πάρα πολύ δεν προσπαθεί τόσο πολύ όσο για να μπορέσει να εκπληρώσει τον στόχο του.

Δεύτερος παράγοντας είναι ο τεχνικός που έχει να κάνει με τις προπονήσεις και την ένταση των προπονήσεων που γίνονται στην Κύπρο και το κυριότερο οι ώρες προπόνησης του Κύπριου ποδοσφαιριστή. Ένας ποδοσφαιριστής σύμφωνα με έρευνα της UEFA για να μπορέσει να αγωνιστεί στο ψηλότερο επίπεδο χρειάζεται από την ηλικία των 8 ετών μέχρι την ηλικία των 18 ετών, 10.000 ώρες προπόνησης. Δηλαδή 1000 ώρες προπόνησης τον χρόνο. Στην Κύπρο μάξιμουμ οι ποδοσφαιριστές κάνουν προπόνηση 300 ώρες τον χρόνο άρα είμαστε πάρα πολύ πίσω από τις 1000 ώρες των ταλέντων του εξωτερικού.

Τρίτος παράγοντας είναι οι εγκαταστάσεις. Δυστυχώς υστερούμε  σε εγκαταστάσεις σε αριθμό και ποιότητα ενώ στο εξωτερικό υπάρχουν τέλειες εγκαταστάσεις και το αθλητικό υλικό για να μπορέσουν να δουλέψουν τα ταλέντα και να προωθηθούν.

Τέταρτος παράγοντας είναι οι γονείς. Ευτυχώς ή δυστυχώς εμπλέκονται στην πορεία του παιδιού τους για να παίξει ποδόσφαιρο. Λέω ευτυχώς ή δυστυχώς καθώς το πάθος τους για να αγωνιστεί το παιδί τους ποδόσφαιρο παρά τις βοήθειες, του δίνουν όλα τα εφόδια κτλ, εξελίσσεται σε εμπόδιο με την συμπεριφορά  τους.

Πέμπτος παράγοντας είναι το κράτος καθώς απέχει όσο αφορά στην επένδυση στα ταλέντα. Στο εξωτερικό υπάρχουν σχετικές επιχορηγήσεις για σεμινάρια, ταξίδια, προπονήσεις κτλ ενώ στην Κύπρο δεν βλέπουμε να υπάρχει αντίστοιχη πρόνοια με στόχο την εξέλιξη των ταλέντων.

Έκτος παράγοντας είναι οι προϋπολογισμοί των ομάδων από τους οποίους απουσιάζει η ουσιαστική επένδυση στις ακαδημίες. Επικεντρώνονται στην πρώτη ομάδα ενώ στο εξωτερικό υπάρχουν μπάτζετ που ξεπερνά το 1 εκατομμύριο ευρώ σε μεγάλες ομάδες για τα τμήματα υποδομής.

Έβδομος παράγοντας είναι η απουσία πολλών εξειδικευμένων προπονητών. Είναι ελάχιστα τα εξειδικευμένα άτομα  που θα βοηθήσουν ένα ταλέντο να εξελιχθεί. Υπάρχουν αρκετοί καλοί προπονητές όμως δεν είναι επαγγελματίες. Περίπου 80% των προπονητών στην Κύπρο δεν είναι επαγγελματίες ενώ στο εξωτερικό όλοι οι προπονητές είναι επαγγελματίες και αυτό βοηθά τα ταλέντα να εξελιχθούν. Ο επαγγελματίας προπονητής και γυμναστής α προγραμματιστεί για να είναι καλός στην προπόνηση και πιστεύουμε ότι όταν ο προπονητής είναι full time στην ομάδα μπορεί να προσφέρει περισσότερα και στην ομάδα και στα παιδιά.

Όγδοος παράγοντας είναι ο πληθυσμιακός. Ο πληθυσμός μας είναι πολύ μικρός άρα έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε λιγότερους ποδοσφαιριστές. Σε άλλες υπάρχουν εκατομμύρια και μπορούν να βρουν ευκολότερα ταλέντα. Στην Κύπρο υπάρχουν ταλέντα είναι μικρός ο αριθμός όμως δυστυχώς δεν τα δουλεύουμε σωστά».

Μάριος Κουδελλής
– Γυμναστής
– Προπονητής UEFA A &
– UEFA ELITE YOUTH A DIPLOMA
– ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ PASCAL ENGLISH SCHOOL LARNAKA
– ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ELITE GOALKEEPERS SOCCER SCHOOL LARNAKA CYPRUS
– ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΧΟΛΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΥΠΡΟΥ
– HEAD COACH ΣΧΟΛΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ
– ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ELITE SPORTING CLUB LARNAKA CYPRUS