Συνέντευξη… διαιτητών

«Πάντα υπάρχει μια παράμετρος εκφοβισμού στους διαιτητές γενικά στο ποδόσφαιρο. Πριν από σαράντα χρόνια τα πλήθη δεν πάθαιναν φρενίτιδα όπως σήμερα. Ίσως να εξυπηρετούσε έναν απώτερο σκοπό το να παρευρίσκεται ο διαιτητής σε μια συνέντευξη Τύπου, με τον προϊστάμενο του δίπλα και να εξηγεί πώς είδε το παιχνίδι. Θα το έβρισκα ενδιαφέρον. Μια σύντομη συνέντευξη Τύπου του διαιτητή πιθανώς να ήταν ένα βήμα προς τα εμπρός. Δεν μπορείς να σταματήσεις την πρόοδο» αναφέρει στην αυτοβιογραφία του ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον.

Με αφορμή την πρόταση για την εφαρμογή του VAR και στην Κύπρο με την δυνατότητα στον διαιτητή να… σιγουρεύει μια απόφαση θυμήθηκα τον Σκοτσέζο μάνατζερ της Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ που έγραψε πολλά και ενδιαφέροντα στην αυτοβιογραφία του.

Ο διαιτητής ως άρχοντας του αγώνα οφείλει να παίρνει τις σωστές αποφάσεις όμως δεν είναι… Θεός. Είναι άνθρωπος και κάνει λάθη. Όμως επειδή στην Κύπρο από ανθρώπινα λάθη είμαστε κομπλέ θα πρέπει να προσφερθεί κάθε δυνατή δυνατότητα στον ρέφερι για να είναι χρήσιμος στην εξέλιξη του αγώνα.

Υπάρχουν εμπόδια για την εφαρμογή του VAR. Υπάρχει πρόθεση για την υλοποίηση αυτής της πρότασης; Οι υπόλοιπες ομάδες πιστεύουν σε αυτή την πρόταση ή θα την θυμηθούν όταν οι «διαιτητικές σφαγές» δεν είναι για τους άλλους αλλά θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα ενός ντέρμπι της δικής τους ομάδας;

«Δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές». Δεκτό. Υπάρχει πλάνο για να εφαρμοστεί η πρόταση σε μεταγενέστερο στάδιο, την νέα σεζόν ή απλά δεν θέλουμε να αλλάξει κάτι στην… αλλοιωμένη εικόνα του ποδοσφαίρου μας;

Επειδή δεν φαίνεται φως στο τούνελ τουλάχιστον ας αρχίσουμε με την… πρόταση Φέργκιουσον. Να βγαίνουν οι διαιτητές σε μίνι συνέντευξη Τύπου να μιλήσουν για την απόδοσή τους μετά από τους αγώνες!