Δεν αποτελεί «αντιπροσωπευτικό δείγμα»

Stoiximan: Παίξε με 100€ bonus, Αγώνες με 0% γκανιότα καθημερινα, Πριμ στο παρολί, Κορυφαίες αναμετρήσεις σε live streaming

Ο Capitano επιστρέφει και καταθέτει τις σκέψεις του σχετικά με την λειτουργία των ακαδημιών των ομάδων μας και ποιος είναι ο λόγος που δεν βγάζουμε περισσότερα ταλέντα…

Σε κάθε καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο, ο κάθε Κύπριος φίλαθλος περιμένει ποιους ξένους ποδοσφαιριστές θα φέρει η ομάδα του από το εξωτερικό, καθώς οι πλείστοι πιστεύουν ότι εκεί υπάρχουν τα “λαβράκια”,  με την… νομοτελειακή συρρίκνωση των ευκαιριών στα ταλέντα που προάγονται από τα τμήματα υποδομής.

Η αλήθεια είναι όμως πως στην Κύπρο οι γηγενείς ποδοσφαιριστές, κυρίως από τις ακαδημίες δεν παίρνουν τις ευκαιρίες από τις ομάδες τους με αποτέλεσμα οι διοικούντες μιας ομάδας να ψάχνουν παίκτες ακόμα και από ακαδημίες του εξωτερικού. Οι πλείστες ακαδημίες εκεί, όπως για παράδειγμα της Πορτογαλίας, της Ισπανίας ή της Αγγλίας ξοδεύουν αρκετά λεφτά για να δώσουν ότι χρειάζονται οι νεαροί παίκτες για να εξελιχθούν.

Για παράδειγμα στην Κύπρο η ακαδημία του ΑΠΟΕΛ θεωρείται μια από τις καλύτερες ακαδημίες, αφού βγάζει συνέχεια ποδοσφαιριστές, αλλά δεν “χωράνε” να αγωνίζονται στην πρώτη ομάδα και μένουν στάσιμοι.

Η ακαδημία του ΑΠΟΕΛ που θεωρείται από τις καλύτερες της Κύπρου, έχασε στον ευρωπαϊκό αγώνα στα πλαίσια του Youth League με 10-0 από την δεύτερη ομάδα της Ρεάλ Μαδρίτης. Σίγουρα η Ρεάλ έχει ίσως τις καλύτερες ακαδημίες στον κόσμο, αλλά δεν γίνεται να διασύρει μια από της καλύτερες ακαδημίες της Κύπρου με αυτό το σκορ…

Οι διοικούντες κάθε ομάδας θα πρέπει να βρουν τι πάει λάθος και δεν μπορούμε να έχουμε συνέχεια νέους ποδοσφαιριστές από τις ακαδημίες στις ομάδες μας, που διψούν πραγματικά να προσφέρουν στην ομάδα που υποστηρίζουν από παιδιά.

Αλλά αυτό που είναι φανερό πώς φταίει είναι πώς δεν εμπιστευόμαστε Κύπριους στο βαθμό που θα έπρεπε. Κύπριους προπονητές, Κύπριους τεχνικούς διευθυντές και πάει λέγοντας. Αν αναλογιστεί κανείς πώς στις ομάδες της πρώτης κατηγορίας οι πλείστοι προπονητές είναι ξένοι, είναι λογικό να μην ασχολούνται με τις ακαδημίες, καθώς δεν γνωρίζουν καν το τρόπο λειτουργίας τους και όταν ζητήσουν να ενισχυθούν οικονομικά οι ακαδημίες δύσκολα θα εισακουστούν.

Ελπίζουμε στο άμεσο μέλλον να καταφέρουμε να έχουμε αρκετούς Κύπριους ποδοσφαιριστές στις ομάδες μας, αφού με αυτό τον τρόπο θα ανέβει ακόμα περισσότερο το ποδόσφαιρό μας, αλλά θα μπορέσει να ενισχυθεί και η Εθνική Κύπρου που πονάει τα τελευταία χρόνια μετά την φυγή της παλαιάς φουρνιάς.

Έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια ότι οι ομάδες έχουν κάνει διάφορες προσπάθειες αναβάθμισης των «φυτωρίων» τους όμως αυτό δεν αντανακλάται στην πορεία των νεαρών ποδοσφαιριστών. Στην Κύπρο έχουν έρθει μερικοί σπουδαίοι παράγοντες του εξωτερικού για να μεταφέρουν τις γνώσεις τους και την μεθοδολογία τους στις κυπριακές ομάδες όμως ακόμη δεν έχουν αξιοποιηθεί το ακατέργαστο ταλέντο που υπάρχει στις μικρές ηλικίες.

Το γεγονός ότι όσοι παρακολουθούν παιχνίδια των ακαδημιών αναφέρουν ότι υπάρχει ταλέντο δείχνει ότι δεν γίνεται σωστή δουλειά στην συνέχεια, στο στάδιο της μετάβασης των ποδοσφαιριστών στην πρώτη ομάδα.

Αν κοιτάξουμε πόσοι Κύπριοι και πόσοι Ξένοι/Κοινοτικοί αγωνίζονται στο πρωτάθλημα θα γίνει κατανοητό ότι όχι μόνο οι γηγενείς ποδοσφαιριστές είναι μειοψηφία αλλά και ότι το πρωτάθλημα Α’ κατηγορίας δεν αποτελεί «αντιπροσωπευτικό δείγμα» του κυπριακού ποδοσφαίρου…

Η έμπρακτη εμπιστοσύνη στο υλικό που διαθέτουν οι ομάδες στις ακαδημίες είναι ο μοναδικός δρόμος για την εξέλιξη των Κύπριων ποδοσφαιριστών και του ποδοσφαίρου μας ούτως ώστε σε συνδυασμό με ποιοτικούς ποδοσφαιριστές από το εξωτερικό να υπάρξει βελτίωση του προϊόντος σε όλα τα επίπεδα.

Μιχάλης Τίκκος

 

BET ON ALFA: Παίξε online και πάρε Bonus 100% με την πρώτη κατάθεση μέχρι 100 Ευρώ