Η άσκηση βοηθά στη μάθηση

Ερώτηση: Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΑΣΙΚΟΣ. ΝΑ ΑΦΗΣΩ ΤΟΝ ΓΙΟ ΜΟΥ ΝΑ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΘΕI ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ, Η ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ NA ΤΟΝ ΣΤΕΛΝΩ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ;

Απάντηση: Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΒΟΗΘΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΝΑ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΘΕI ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ. ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΜΕΤΡΙΟΣ ΑΘΛΗΤΗΣ, ΘΑ ΕΙΣΠΡAΞΕΙ ΠΟΛΛΑ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΟΥ!

Η σωματική άσκηση, ο αθλητισμός και το σπορ προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες στα παιδιά στον τομέα της σωματικής τους υγείας, στην ψυχική τους ανάπτυξη και ευεξία, στην κοινωνικότητα και αυτοπεποίθηση τους. Παράλληλα αποτελούν ασπίδα προστασίας των παιδιών και εφήβων από τους κινδύνους των ναρκωτικών, του καπνίσματος και άλλων κακών επιδράσεων.

Η σωματική άσκηση βελτιώνει τις ικανότητες μάθησης και την απόδοση του εγκεφάλου. Οξυγονώνει καλύτερα τα κέντρα στον εγκέφαλο που έχουν κρίσιμη σημασία για τις σχολικές δραστηριότητες. Ενδυναμώνει την καρδία και τους πνεύμονες, ισχυροποιεί τα οστά και το σκελετό, βελτιώνει τη δύναμη και ευκαμψία των μυών και αρθρώσεων, μειώνει την αρτηριακή πίεση, βοηθά κατά της παχυσαρκίας και καλυτερεύει τον ύπνο.

Πρόσφατες έρευνες υποστηρίζουν ότι η άσκηση βελτιώνει τη μνήμη του ανθρώπου με αποτέλεσμα να επιταχύνει τη μάθηση. Τα παιδιά τα οποία βρίσκονται σε καλή φυσική κατάσταση απορροφούν και συγκρατούν τις νέες πληροφορίες πολύ καλύτερα από τα παιδιά που δεν είναι γυμνασμένα.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει νέα μελέτη με την οποία τίθεται για ακόμα μία φορά στο επίκεντρο η απόφαση για περικοπές στα προγράμματα γυμναστικής στα αμερικανικά σχολεία. Το συμπέρασμα της έρευνας υποδεικνύει ότι όσο καλύτερη είναι η φυσική κατάσταση, τόσο καλύτερα ανταποκρίνονται τα παιδιά στις μεγάλες διανοητικές προκλήσεις.

Στον ψυχολογικό τομέα, λειτουργεί εναντίον του στρες και της κατάθλιψης, αυξάνει το αίσθημα αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης καλλιεργώντας το πνεύμα ομαδικότητας των παιδιών Και το πιό σημαντικό, το άφησα στο τέλος. Υπάρχουν οι λεγόμενοι παίκτες “φαντάσματα” ή “ghosts” στα αγγλικά. Οι λεγόμενοι – “late developers”- οι οποίοι αργούν να αναπτυχθούν. Είναι από όλους παραδεκτό ότι τα παιδιά δεν εξελίσσονται με τον ίδιο ρυθμό.

Κλασσικό παράδειγμα ο “Jamie Vardy” της Leicester City που φάνηκε μετά τα δεκαέξι του. Ακόμα και ένας μέτριος ποδοσφαιριστής που δουλεύει, μπορεί να ξεπεράσει, το μεγαλύτερο ταλέντο που βαριέται να δουλέψει. Η νοοτροπία κάνει την διαφορά!

Γιαυτό – επιμονή, υπομονή και σκληρή ΔΟΥΛΕΙΑ. Ίσως να είναι το δικό σας το παιδί που θα κάνει καριέρα σαν ποδοσφαιριστής και όχι το μεγαλύτερο ταλέντο που ξεχωρίζει από δέκα πάντες.

Μάριος Προδρόμου
M. Ed College of New Jersey
Mental Game Coach
2017 WGD-Genius of the Year for Europe

Associate of the American Psychological Association