DRONE: Ο Στάθης αποχώρησε… μετά τι;

Stoiximan: Παίξε με 100€ bonus, Αγώνες με 0% γκανιότα καθημερινα, Πριμ στο παρολί, Κορυφαίες αναμετρήσεις σε live streaming

Η στήλη «Drone» συνεχίζει να μελετά από ψηλά, να ξεψαχνίζει το παρελθόν και να αναλύει το παρόν. Η διαδρομή συνεχίζεται με την αποχώρηση Στάθη Αλωνεύτη από την Εθνική Κύπρου και το κατά πόσο αυτό θα βοηθήσει την προσπάθεια ανανέωσης του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος.

Διαβάστε επίσης: DRONE: Η θλιβερή μας πραγματικότητα…

DRONE: Άλλαξαν όλα σε χρόνο ρεκόρ

DRONE: Η επόμενη ημέρα στην Ομόνοια

Γράφτηκαν πολλά για την Εθνική, τις προοπτικές που έχει αυτή η ομάδα και το δικό της «ταβάνι». Όπως επίσης γράφτηκαν άλλα τόσα για τον Στάθη Αλωνεύτη, τις δικές του δυνατότητες και το δικό του ποδοσφαιρικό τέλος.

Ποια είναι όμως η πραγματικότητα και πόσο καλό «ποδοσφαιρικό μάτι» έχουν όλοι αυτοί που έχουν κατά καιρούς και με υπέρμετρη ευκολία ασκήσει κριτική απέναντι στα δύο μέρη;

Ο Στάθης Αλωνεύτης έμαθε ποδόσφαιρο στην άλλοτε ισχυρή Ομόνοια του Δώρου Σεραφείμ σε μια εποχή που αυτό στερείτω βασικών υποδομών και βρέθηκε σε ηλικία 17 ετών στην πρώτη ομάδα να κάνει πρωταθλητισμό.  Το κυπριακό ποδόσφαιρο 17 χρόνια μετά εξακολουθεί να στερείται υποδομών στις αναπτυξιακές ηλικίες και εξακολουθεί να έχει μια Εθνική που αδυνατεί να προκριθεί στα τελικά του Euro και του Μουντιάλ.

Την ίδια ώρα σε συλλογικό επίπεδο τα δεδομένα έχουν αλλάξει και τουλάχιστον τρεις από τις ομάδες της πρώτης εξάδας του πρωταθλήματος, φλερτάρουν κάθε χρόνο με είσοδο στους ομίλους του Champions League και του Europa League. Κάποιες τα καταφέρνουν και κάποιες άλλες αποκλείονται στις λεπτομέρειες.

Τι σημασία έχουν αυτά; Τεράστια! Σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον που αγγίζει και το κυπριακό ποδόσφαιρο δεν νοείται να τα έχουμε με τον Αλωνεύτη ή τον οποιονδήποτε Αλωνεύτη απλά και μόνο επειδή αποφάσισε να αποχωρήσει από την Εθνική. Αντί φωνών και άτοπης κριτικής πρέπει να δούμε πως θα αναπληρωθεί αυτό το κενό. Το μέγεθος της Εθνικής μας είναι τόσο που χωρίς «Αλωνεύτηδες» δεν μπορούμε να πάμε πουθενά!

Πάνω σε αυτό το πρότυπο είναι που έχουν χτιστεί και ονόματα όπως ο Πιέρος Σωτηρίου, ο Νέστωρας Μυτίδης και ο Ανδρέας Μακρής. Ούτε και νοείται για τις αποτυχίες της Εθνικής να ρίχνουμε πάντα τις βολές και την κριτική μας στον εκάστοτε ομοσπονδιακό τεχνικό. Πως θα έρθουν δηλαδή οι επιτυχίες; Μόνο με τον προπονητή ή μόνο με τα παλιά αστέρια;

Κάποτε πρέπει να σταματήσουμε να αναπαράγουμε και να διαιωνίζουμε την οπαδική μας μιζέρια. Κάποτε πρέπει να μάθουμε από τα καλά παραδείγματα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου και να επενδύσουμε ουσιαστικά στο ανεκμετάλλευτο ταλέντο που υπάρχει σε συλλογικό επίπεδο.

Πάμε λοιπόν στο αρχικό μας ερώτημα για το κλείσιμο. Έχει προοπτικές η Εθνική; Πάντοτε είχε! Μπορεί να προκριθεί σε τελικά Euro ή Μουντιάλ; Μόνο αν επενδύσουμε σε νέους «Αλωνεύτηδες»! Μόνο αν πάψουμε να θεωρούμε ότι με τις αλλαγές προπονητών θα έρθει ουρανοκατέβατη μια μεγάλη πρόκριση! Χρειάζεται χτίσιμο νοοτροπίας εκ των έσσω και εκσυγχρονισμός δομών και θεσμών με βάση επιτυχημένα πρότυπα άλλων ομοσπονδιών και χωρών!

Τάσος Θεοδώρου

BET ON ALFA: Παίξε online και πάρε Bonus 100% με την πρώτη κατάθεση μέχρι 100 Ευρώ