Άντρος Κουλουμπρής: «Ένας καλός προπονητής έχει και ταλέντο»

Stoiximan: Παίξε με 100€ bonus, Αγώνες με 0% γκανιότα καθημερινα, Πριμ στο παρολί, Κορυφαίες αναμετρήσεις σε live streaming

Καλεσμένος στην εκπομπή «Όλα Μάλε» ήταν το βράδυ της Τρίτης (13/06) ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κυπρίων προπονητών, Άντρος Κουλουμπρής.

 

Αναλυτικά όλα όσα ανέφερε στον Super Sport FM 104.0:

Για την καριέρα του ως ποδοσφαιριστής και ως προπονητής:

«Προέρχομαι από οικογένεια Ολυμπιακού και ανδρώθηκα στο χώρο και εκεί στον Προμαχώνα περάσαμε πολύ ωραία χρόνια. Από μικρή ηλικία, το 1977 πρωτοασχολήθηκα. Έπαιξα για πρώτη φορά στην πρώτο ομάδα το 1983 και μέχρι το 1995 ήμουν στην ομάδα του Ολυμπιακού. Ήταν μια διαδρομή σταθμός για εμένα. Μέσα από το ποδόσφαιρο δημιουργείς χαρακτήρα. Στα 29 μου χρόνια λόγω ενός σοβαρού τραυματισμού στο γόνατο, αναγκαστικά να σταματήσω το ποδόσφαιρο. Από εκεί και πέρα ασχολήθηκα με την προπονητική. Δημιουργήσαμε τις ακαδημίες του Ολυμπιακού, είχαμε 320 παιδιά τότε. Ακολούθως έκανα ένα κύκλο στην προπονητική, ήμουν και προπονητής της Εθνικής Ελπίδων».

Για την επιστροφή του στον Ολυμπιακό το 2009:

«Ήταν μια απόφαση που είχα επηρεαστεί από το συναίσθημα. Υπήρχε μια συσπείρωση ανάμεσα στον Ολυμπιακό κόσμο. Η ομάδα ήταν σε τροχιά ανόδου, βγήκε στην κατηγορία αλλά δεν υπήρχε ανάλογη υπομονή με αποτέλεσμα να συμβεί ότι έχει συμβεί. Από εκεί και πέρα ο καθένας τραβά το δρόμο του».

Για τους προπονητές:

«Πρέπει να πούμε ότι το ποδόσφαιρο είναι ένα υποκειμενικό άθλημα. Ο καθένα κρίνει με τον δικό του τρόπο. Στην προπονητική υπάρχει μια ανήσυχη ηρεμία. Για να φθάσεις ψηλά πρέπει να βοηθήσουν αρκετοί παράγοντες. Πρέπει πρώτα να σου δοθεί η ευκαιρία, μετά πρέπει να έχεις τις ικανότητες και την διορατικότητα. Εγώ λέω πως ένας καλός προπονητής έχει και ταλέντο».

Για την εισαγωγή κάποιου στην προπονητική:

«Ειδικά για τις μικρές ηλικίες είναι σημαντικός παράγοντας ο προπονητής να ξέρει το αντικείμενο και να μπορεί αν το μεταφέρει έμπρακτα στον παίκτη. Αν υπάρχει δηλαδή η δυνατότητα της ικανότητας (μέσα από την πράξη) θα είναι πιο εύκολο».

Για το αν αξίζει κάποιος να εγκαταλείψει τη δουλειά του για να γίνει προπονητής:

«Σεν σύνδεσμος μελετήσαμε αρκετές ώρες την κατοχύρωση του επαγγέλματος του προπονητή γενικότερα. Μέσα από αυτή την πρωτοβουλία είχαμε κάποιες συναντήσεις με τους αρμόδιους φορείς για να εκφράσουμε τον προβληματισμό μας. Το θέμα είναι να δίνεται η δυνατότητα στον προπονητή μέσα από το επάγγελμα του να έχει τις δικές του αξίες. Δουλεύουμε στο κομμάτι του ενιαίου συμβολαίου, αυτό είναι που μετρά. Είχαμε συναντήσεις με τον φίλο Σάββα Κωνσταντίνου και τον Μάριο Κωνσταντίνου για θέματα που άπτονται της λειτουργίας και του ενιαίου συμβολαίου. Αποταθήκαμε στον ΚΟΑ, αλλά και συναντήσεις με το τμήμα εργασίας. Είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο. Πρέπει να αναφέρω πως έχει γίνει το πρώτο συμπόσιο της AEFCA με απώτερο στόχο και σκοπό και την θεσμοθέτηση ενός πλαισίου που θα κατοχυρώνει τον προπονητή. Την δεδομένη στιγμή δεν υπάρχουν τα κατάλληλα συμβόλαιο αλλά παλεύουμε μέσα από το ενιαίο συμβόλαιο να μπει ο κατώτατος μισθός».

Για το τι πρέπει να γίνει για να εγκριθεί το ενιαίο συμβόλαιο:

«Πρέπει να το εγκρίνει η Ομοσπονδία».

Για την πρόσληψη Χριστάκη Χριστοφόρου:

«Τι άλλο υπήρχε στην αγορά την στιγμή που ο Πάμπος Χριστοδούλου έφυγε από την Εθνική; Ήταν πετυχημένος ο Πάμπος, πίστευε και μετέφερε μέχρι το τέλος την πίστη του στους παίκτες. Από εκεί και πέρα ο Χριστάκης έφτιαχνε ομάδα για τα επόμενα αποτελέσματα. Ποιος ήταν ο στόχος να περάσουμε την Εσθονία; Και; Που να πάμε πιο πάνω; Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Σαν Κύπρος δεν έχουμε τη νοοτροπία της ομαδικής συμπεριφοράς».

Για την αποδέσμευση του Χριστάκη Χριστοφόρου:

«Για εμένα είναι μια γρήγορη απόφαση. Για να πάρεις αυτή την απόφαση παίζουν ρόλο αρκετοί παράγοντες και όταν σε μια σχέση ραγίζει το γυαλί, τότε γίνεται η απομάκρυνση. Ήταν πολύ σύντομη απόφαση, υπήρχε ένα μακρύς δρόμος στη συνέχεια, η ομάδα μπορούσε να ανακάμψει. Έπρεπε να δώσει πίστωση η Ομοσπονδία».

Για την δουλειά στην Εθνική Κύπρου:

«Στο τέλος της ημέρας θέλουμε να κτίσουμε μια πολυκατοικία και κατά την διάρκεια, να έχουμε και έσοδα από την ενοικίαση των διαμερισμάτων. Δεν υπάρχει υπομονή. Διαχρονικά έχω την υποψία ότι πέραν 19 Ομοσπονδιακοί προπονητές στην Εθνική Κύπρου και από αυτούς το 1/3 ήταν ξένοι, τι πετύχαμε;».

Για το πιθανό ενδεχόμενο να πορευθεί η Εθνική μας ομάδα με ξένο προπονητή:

«Από το 1960 που ιδρύθηκε η Εθνική Κύπρου πέρασαν 19 προπονητές και δεν ξέρω πόσοι από αυτούς είχαν επιτυχημένη πορεία. Το αποτέλεσμα είναι ο κριτής. Είμαι σίγουρος πως οι υπεύθυνοι της Ομοσπονδίας θα κάνουν δεύτερης σκέψεις. Πρέπει να στηρίξουν τους Κύπριους προπονητές. Από την στιγμή που αναβαθμίζουμε και στηρίζουμε την σχολή προπονητών ΚΟΠ και από την άλλη να επιλέγουμε τον ξένο προπονητή. Ο Κύπριος προπονητής έχει επιδείξει έργο, γνωρίζει την κουλτούρα και την νοοτροπία του ποδοσφαίρου μας. Είναι αυτός που μπορεί να ανάψει την σπίθα για την ψυχολογία των παικτών. Μπορεί να φέρει ανάλογα αποτέλεσμα ακόμη και στο δικαίωμα στο όνειρο, της πρόκρισης. Σαν σύνδεσμος πιστεύουμε ότι στην κορυφή πρέπει να βρίσκεται Κύπριος προπονητής».

BET ON ALFA: Παίξε online και πάρε Bonus 100% με την πρώτη κατάθεση μέχρι 100 Ευρώ