DRONE: Άλλαξαν όλα σε χρόνο ρεκόρ

Stoiximan: Παίξε με 100€ bonus, Αγώνες με 0% γκανιότα καθημερινα, Πριμ στο παρολί, Κορυφαίες αναμετρήσεις σε live streaming

Η στήλη «Drone» συνεχίζει να μελετά από ψηλά, να ξεψαχνίζει το παρελθόν και να αναλύει το παρόν. Η διαδρομή συνεχίζεται με την εξέλιξη του μετεγγραφικού συστήματος.

DRONE: Η επόμενη ημέρα στην Ομόνοια

DRONE: Ο Ανδρέας Παντελή και το «ξήλωμα του πουλόβερ»

DRONE: Πότε θα πάρει η ΑΕΚ πρωτάθλημα;

DRONE: Δεν ταιριάζει η μιζέρια στην Εθνική

DRONE: Αλλαγή σκηνικού και αντιλήψεων στο κυπριακό ποδόσφαιρο

DRONE: Η επόμενη μέρα για την Ανόρθωση και τα κατάλληλα πρόσωπα

H ιστορία των μετεγγραφών στο ποδόσφαιρο χρονολογείται από το 1893 με την αγορά του Γουίλι Γκρουβς της Γουέστ Μπρόμιτς από την Άστον Βίλλα έναντι 100 λιρών Αγγλίας και οκτώ χρόνια από τη νομιμοποίηση του επαγγελματισμού στο άθλημα που αποφάσισε το 1885 η Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.

Από τότε και για ένα ολόκληρο αιώνα το καθεστώς στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο που αφορούσε τις αγοραπωλησίες ποδοσφαιριστών παρέμενε σταθερό. Ενώ δηλαδή ομάδες από χώρες κατά βάση της Δυτικής Ευρώπης και της Νοτίου Αμερικής ξόδευαν ποσά που άγγιζαν τα 10 εκατομμύρια ευρώ για να προσθέσουν στο ρόστερ τους ποδοσφαιριστές από άλλες ομάδες, δεν υπήρχε η δυνατότητα για ελεύθερη μετακίνηση ξένων και κοινοτικών, ούτε για το σπάσιμο συμβολαίων, ούτε για τα ελεύθερα προσύμφωνα και για την ελεύθερη διαπραγμάτευση ποδοσφαιριστών με ατζέντηδες.

Τη δεκαετία του 1990 όπως και σε πολλούς άλλους τομείς του αθλητισμού και ως συνεπακόλουθο των ραγδαίων πολιτικοκοινωνικών εξελίξεων, έτσι και στο ποδόσφαιρο ακολουθήθηκε μια σειρά μεγάλων αλλαγών που ενίσχυσαν τη διαδικασία εκσυγχρονισμού του αθλήματος και συνέβαλαν στην αλλαγή του τρόπου λειτουργίας και του μετεγγραφικού συστήματος.

Συγκεκριμένα, το 1995 η δικαστική απόφαση στην υπόθεση Μποσμάν κατωχύρωσε τα δικαιώματα των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών για ελεύθερες μετεγγραφές εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη λήξη του συμβολαίου τους, ενώ ακύρωσε και περιορισμούς σε σχέση με την απόκτηση κοινοτικών ποδοσφαιριστών.

Ακολούθως το 2002 δημιουργήθηκαν δύο μετεγγραφικές περιόδοι με συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο, το 2003 αναδιαμορφώθηκε η νομοθεσία που αφορούσε το δανεισμό ποδοσφαιριστών, ενώ το 2006 με την υπόθεση Βέμπστερ άλλαξαν και τα δεδομένα που αφορούν τις μονομερείς παύσεις συμβολαίων. Λίγα χρόνια αργότερα απασχόλησαν την ΦΙΦΑ και την ΟΥΕΦΑ και τα θέματα των προσυμφωνιών, της συνιδιοκτησίας, των αποζημιώσεων, αλλά και των εμπάγκο μετεγγραφών, με τις δύο μεγάλες ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες να προβαίνουν σε αναθεώρηση αρκετών κανονισμών.

Φτάνοντας στο σήμερα και στη δική μας πραγματικότητα δεν υπάρχει αμφιβολία ότι  η υιοθέτηση των ευρωπαϊκών συμβάσεων και κανονισμών από μέρους της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, βοήθησε το κυπριακό ποδόσφαιρο να προχωρήσει πιο μπροστά. 

Δεκατρία χρόνια μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και με τον τρόπο που εξελίχθηκε το σύστημα μετεγγραφών, οι πλείστες κυπριακές ομάδες είτε μέσω των ομάδων προγραμματισμού τους, είτε μέσω των τεχνικών διευθυντών, αλλά και μέσω των ατζέντηδων που χειρίζονται τα δικαιώματα των ποδοσφαιριστών, έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώνουν το μετεγγραφικό τους σχεδιασμό λαμβάνοντας σαφώς πιο ποιοτικά αποτελέσματα.

Τάσος Θεοδώρου

BET ON ALFA: Παίξε online και πάρε Bonus 100% με την πρώτη κατάθεση μέχρι 100 Ευρώ