Οι ευκαιρίες είναι ελάχιστες…

Έχει κάποια πράγματα που βλέπω στο παιδικό ποδόσφαιρο και με αφήνουν άφωνο. Προπονητής να παρκάρει το λεωφορείο μπροστά από την πόρτα και να παίζει μακρινές μπαλιές.

Κέρδισες κύριε ένα παλιό “τενεκέ” που θέλουμε να το αποκαλούμε κύπελλο. Τα παιδιά όμως τι κέρδισαν; Η τεχνική, η γρήγορη σκέψη καθώς και η διορατικότητα επηρεάζονται από την εκμάθηση μέχρι τα 15 του παιδιού. Μετά είναι πολύ αργά. Με το να έχει μισή επαφή με τη μπάλα το κάθε παιδί στα παιχνίδια τι κερδίζει;

Κερδίζει μονάχα ο εγωισμός του προπονητή που βλέπει πάνω από όλα την προσωπική του εξέλιξη. Το κύπελλο πρέπει να το κερδίσει για να φέρει περισσότερους “πελάτες” στην Ακαδημία του και για να πάρει αύξηση. Το παιδί όμως κύριε προπονητή τι κερδίζει; Έχει βελτιωθεί στη φετινή χρονιά; Έχει γίνει πιο έξυπνο ποδοσφαιρικά; Έχει γίνει πιο τεχνίτης; Η μήπως επειδή ξέρεις ότι δεν θα έχεις τα παιδιά σε μερικά χρόνια, τα χρησιμοποιείς για να χτίσεις το όνομα σου απάνω στις πλάτες τους;

Το να κερδίσεις ένα αγώνα χάνοντας το παιδί είναι μια θυσία πέρα για πέρα ευτελής. Στην πρώτη ομάδα δεν θα ζητήσουν βιογραφικό από το παιδί. Δεν θα πούνε του παιδιού οτι επειδή έχει 100 κύπελλα πάει στη πρώτη ομάδα. Αν κάνει του προπονητή που θα είναι στη πρώτη ομάδα θα πάει. Αν όχι κανένα κύπελλο δεν θα το εξασφαλίσει το επαγγελματικό συμβόλαιο. Αν έχει αποκτήσει τεχνική και γρηγοράδα θα πάει. Αν έχει μάθει να παίζει ποδόσφαιρο με το μυαλό θα πάει.

Πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία σε αυτή την χώρα για το καλό του παιδιού. Όταν βρίσκουμε αδύνατη ομάδα μπροστά μας, ας ενθαρρύνουμε τα παιδιά να ανταλλάξουν 20 μπαλιές πριν βάλουν γκολ. Όχι μόνο για να μην νοιώθουν άβολα τα άλλα παιδιά αλλά να κερδίζουν και τα παιδιά μας με αυτό τον τρόπο βελτιώνοντας το “passing game” καθώς και τις αποφάσεις τους. Τι κερδίζω με το να βάλω 30 γκολ για να έρθω πρώτος κάνοντας σουτ από την μέση του γηπέδου γιατί ο αντίπαλος τερματοφυλακας είναι μισό μέτρο; Αυτη την στιγμή που μιλάμε συνολικά, 9 ομάδες της Κύπρου βρίσκονται στις 100 γηραιότερες ομάδες της Ευρώπης!

Οι ευκαιρίες όπως καταλαμβάνετε είναι ελάχιστες για τον νεαρό ποδοσφαιριστή. Ας φροντίσουμε λοιπόν να του παρέχουμε ότι καλύτερο με μοναδικό κριτήριο την ατομική του βελτίωση και όχι τα κύπελλα.

 

Μάριος Προδρόμου
M. Ed College of New Jersey
Mental Game Coach
2017 WGD-Genius of the Year for Europe