Ολόκληρη η συνέντευξη του Σάββα Κωνσταντίνου στο «Όλα Μάλε»

Stoiximan: Παίξε με 100€ bonus, Αγώνες με 0% γκανιότα καθημερινα, Πριμ στο παρολί, Κορυφαίες αναμετρήσεις σε live streaming

Ο διευθυντής της σχολής προπονητής της ΚΟΠ, Σάββας Κωνσταντίνου ήταν φιλοξενούμενος στην εκπομπή «Όλα Μάλε». Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη. (video).

Για την παρουσία του ως προπονητής στην Πάφο:

«Ανεβήκαμε πρωταθλητές με την ομάδα της Πάφου, μετά φτιάξαμε μια πολύ καλή ομάδα με μεγάλους ποδοσφαιριστές αλλά ήταν τα γνωστά προβλήματα των ομάδων της Πάφου με την υπομονή. Έκανα 8 παιχνίδια στην α΄ κατηγορία, έχασα τα δύο και μετά έφυγα. Η Πάφος αδικείται από τους ίδιους. Διαθέτει κόσμο, πρέπει να διατηρεί ομάδα στην α΄ κατηγορία όμως υπάρχει μια μικρή κοινωνία λίγο απομακρυσμένη και υπάρχει μια εσωστρέφεια που δημιουργία προβλήματα. Είναι κρίμα που μια ομάδα όπως την Πάφο δεν μπορεί να μαζέψει 2-3 χιλιάδες μέσα στο γήπεδο».

Για την προπονητική του καριέρα:

«Μετά την Πάφο πήγα στη Νέα Σαλαμίνα, ήταν στην β΄ κατηγορία και είχε προβλήματα. Όταν πήγα ήθελαν να διώξουν αρκετούς ξένους παίκτες. Εγώ τους είπα να τους αφήσουμε, να πάρουμε το μέγιστο από αυτούς και να πάρουμε την άνοδο. Ανεβήκαμε στην πρώτη θέση, επτά παιχνίδια δεν δεχθήκαμε γκολ αλλά μετά υπήρχε μια διαφωνία με το Δ.Σ και αποχώρησα. Μετά η ΑΕΚ ήταν σχεδόν διαβαθμισμένη όταν ανέλαβα. Κάναμε τρεις νίκες στα εφτά παιχνίδια όταν ανέλαβα αλλά δεν τα καταφέραμε. Όταν πέσαμε διαβάθμιση είχαμε αρκετά προβλήματα. Κάναμε όμως και λάθη στον προγραμματισμό. Ήταν μια αποτυχημένη για εμένα χρονιά στην ΑΕΚ. Μετά είχε μια πρόταση από την Ομοσπονδία για να πάω στη σχολή προπονητών με καθεστώς βοηθού και στη συνέχεια να γίνω διευθυντής. Είναι κάτι που αγαπώ».

Για την σχολή:

«Όταν ξεκίνησα στη σχολή ήταν ο Σταύρος Στυλιανού που είχε βάλει σιγά σιγά την σχολή στην UEFA. Είχε ένα ηγετικό ρόλο αλλά θεωρώ ότι με άφησε να δουλέψω, να βάλω νέες ιδέες μέσα και αυτό είναι προ τιμήν του. Με την μανία που έχω, γιατί είμαι παθιασμένος με την προπονητική, προσπάθησα να αλλάξω κάποια πράγματα. Έχει γίνει μεγάλη πρόοδος. Οφείλουμε να βελτιώσουμε τους προπονητές μας για να έχουμε ένα καλύτερο ποδόσφαιρο. Το πιο σημαντικό πράγματα που έχουμε στο ποδόσφαιρο, είναι ο ποδοσφαιριστής. Όλοι οι υπόλοιποι είμαστε βοηθητικοί. Ο ρόλος μας είναι να βοηθούμε τους παίκτες να παίζουμε ποδόσφαιρο και είναι σημαντικό να το κατανοήσουμε όλοι αυτό. Είναι σημαντικό να έχεις ένα προπονητή να μπορεί να διαχειριστή ένα παίκτη, να τον αναπτύξει, αλλά είναι σημαντικό να έχεις και μια διοίκηση υποστηρικτική. Αν δεν έχει καλό ιατρικό τιμ, πάλι δεν μπορείς. Ο κάθε ένας από το ρόλο του έχει σημαντικό ρόλο να παίξει, αλλά είμαστε όλοι βοηθητικοί προς τους παίκτες».

Για το πως ξεχωρίζει αν ένας προπονητής μπορεί να έχει λαμπρό μέλλον:

«Από την προσωπικότητα του, τον τρόπο που λειτουργάς στο γήπεδο αλλά και το ότι ξεχωρίζει ότι είναι μανιακός με το ποδόσφαιρο, δείχνει πως ένας προπονητής μπορεί να πετύχει, να πάει μακριά».

Για το πόσα στοιχίζει το UEFA PRO:

«Στην Κύπρο είναι 5000 ευρώ το Pro. Υπάρχουν χώρες που είναι 20.000 και 30.000 ευρώ το pro».

Για τα κριτήρια που παίρνουν διπλώματα οι προπονητές:

«Πολλές φορές ακούω ότι γεμίσαμε την Κύπρο προπονητές. Να πω κάτι. Σε επίπεδο c είναι το grassroots. Ο σκοπός μας είναι να επιμορφώσουμε όσο περισσότερο μπορούμε τον κόσμο για να μην κάνουμε κακό στα παιδιά. Δεν χρειάζεσαι τις τέλειες γνώσεις για να γίνει. Διασφαλίσεις την ασφάλεια των μικρών, το ότι δεν θα γίνεται bulling και ότι θα απολαμβάνουν το παιχνίδι. Είναι σημαντικό να παίξει κάποιος ποδόσφαιρο πριν γίνει προπονητής. Αποκτάς εικόνα και βιώματα που δύσκολα μεταφέρονται στη θεωρία. Υπάρχει μεγάλη καταπίεση προς τα μωρά και ο σκοπός μας είναι να προστατεύσουμε. Όποιος καταδικάσει ένα παιδί 10 χρονών, είναι επικίνδυνος».

Για την ομάδα της σχολής στην ΚΟΠ και την διαρκή αναβάθμιση των γνώσεων:

«Μελετάμε διαρκώς. Υπάρχουν περιθώρια βελτίωση. Στη σχολή φέρνουμε αρκετούς ακαδημαϊκούς με ειδικότητες., έχουμε υπεύθυνο για την φυσική κατάσταση, για την διατροφολογία, για την διαχείριση, για τους κανονισμούς διαιτησίας, έχουμε προσλάβει μόνιμα αθλητικό ψυχολόγο που δουλεύει εντατικά με τους ποδοσφαιριστές, τους διαιτητές και την σχολή προπονητών».

Για την δική του εμπλοκή και την πρόοδο στην προπονητική:

«Είμαστε σε αρκετά καλό επίπεδο συγκριτικά με άλλες χώρες, λόγω και της εμπλοκής μου στην UEFA Γνωρίζει κάποια πράγματα. Είμαι αναλυτή, ειδικά για το Europa League. Ετοιμάζουμε ένα report αγώνων που στέλνονται σε ομοσπονδίες για να βοηθήσουν στην εκπαίδευση. Επίσης βρίσκομαι σε ένα γκρουπ έξι ατόμων που ειδικεύεται στους τερματοφύλακες. Ταξιδεύω σε άλλες χώρες και βοηθώ της ομοσπονδίες για να «κτίσουν» τα δικά τους σεμινάρια. Επίσης, η εκπαίδευση της UEFA υπάγεται στο gina panel. Τελευταία μια επιστολή που μου γνωστοποιείται ότι θα είμαι μέρος του. Δεν είναι τυχαίο που κάναμε βήματα μπροστά στην προπονητική. Κάναμε τεράστια βήματα».

Για την πορεία των εθνικών ομάδων:

«Είναι γεγονός ότι είμαστε μια χώρα με 750.000 κατοίκους. Ποτέ μα ποτέ δεν θα φτάσουμε την Γερμανία την Αγγλία, την Ισπανία, την Ιταλία. Μπορούμε όχι μόνο να φτάσουμε την Ισλανδία αλλά και να την ξεπεράσουμε. Στην Ουαλία έχουν καλύτερες ακαδημίες από εμάς και έχουν την Πρέμιερ Λιγκ δίπλα, στην οποία αγωνίζονται οι παίκτες της. Να σας δώσω ένα παράδειγμα, το Λουξεμβούργο. Είναι στο κέντρο της Ευρώπης., Οι μικρές εθνικές της κάνουν προπόνηση κάθε εβδομάδα και μισή ώρα απόσταση με το λεωφορείο παίζουν φιλικά παιχνίδια με τους Γερμανούς και τους Γάλλους. Η Ομοσπονδία έχει επενδύσει στους νεαρούς παίκτες. Γίνονται προσπάθεια αλλά τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Από μόνοι μας σαν ομοσπονδία δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε υποδομές. Πρέπει να βοηθήσει η Πολιτεία στις υποδομές των σωματείων μας, πρέπει να στηριχθούν».

Για τις αναλαμπές στα θετικά αποτελέσματα:

«Φέτος για πρώτη φορά προκρίθηκαν δύο ομάδες στον elite round. Είχαμε μια χρυσή ευκαιρία να προκριθούμε σε τελική διοργάνωση με τους u-17 για πρώτη φορά. Ήταν όμως μια επιτυχία. Το μεγαλύτερο πλήγμα για εμένα, είναι η χαμένη ευκαιρία που χάθηκε. Αυτά τα παιδία θα έπαιζαν άλλα 4-5 φιλικά παιχνίδια και άλλα τόσα φιλικά, είναι μεγάλη υπόθεση».

Για το αν είναι ευχαριστημένος με τη δουλειά που γίνεται:

«Είμαι αρκετά ευχαριστημένος από τον ζήλο και την δουλειά των προπονητών. Το ότι μας δίνεται η ευκαιρία να τελειοποιήσουμε κάποια πράγματα, είναι πολύ θετικό».

Για την δημιουργία αθλητικού κέντρου:

«Είναι κάτι που σκέφτεται η Ομοσπονδία, έγιναν κάποιες διεργασίες, εύχομαι σύντομα να το αποκτήσουμε. Κυρίως για τις μικρές Εθνικές θα είναι μεγάλη βοήθεια και μεγάλη επιτυχία. Γίνεται συζήτηση αλλά δεν είναι εύκολη περίπτωση».

Για την Εθνική Ανδρών:

«Ξεκινήσαμε σε ένα πολύ δύσκολο όμιλο. Γνωρίζοντας το αυτό ο προπονητής έκανε αρκετές ανανεώσεις στην ομάδα. Έριξε αρκετά τον μέσο όρο ηλικίας. Θεωρώ ότι θα γίνει αυτή η επιτυχία, είναι προσωπικός στόχος, πιστεύω ότι και η Ομοσπονδία έχει αυτή την φιλοδοξία. Πρέπει στην επόμενη διοργάνωση να έχουμε ξεκάθαρο στόχο την πρόκριση».

Για την σύγκριση με την προηγούμενη διοργάνωση:

«Σε σχέση με την προηγούμενη διοργάνωση είμαστε πίσω αλλά είναι θετικό το ότι υπάρχει μια ανανέωση».

Για τον Χριστάκη Χριστοφόρου:

«Έχουμε προπονητή, δεν έχουμε μιλήσει ακόμη για ανανέωση».

 

 

BET ON ALFA: Παίξε online και πάρε Bonus 100% με την πρώτη κατάθεση μέχρι 100 Ευρώ

Σχετικές Ειδήσεις

Send this to a friend