DRONE: Πότε θα πάρει η ΑΕΚ πρωτάθλημα;

Stoiximan: Παίξε με 100€ bonus, Αγώνες με 0% γκανιότα καθημερινα, Πριμ στο παρολί, Κορυφαίες αναμετρήσεις σε live streaming

Η στήλη «Drone» συνεχίζει να μελετά από ψηλά, να ξεψαχνίζει το παρελθόν και αναλύει το παρόν. H διαδρομή συνεχίζεται με την ΑΕΚ όπου και επικεντρώνεται στις προοπτικές της ομάδας της Λάρνακας.

DRONE: Δεν ταιριάζει η μιζέρια στην Εθνική

DRONE: Αλλαγή σκηνικού και αντιλήψεων στο κυπριακό ποδόσφαιρο

DRONE: Η επόμενη μέρα για την Ανόρθωση και τα κατάλληλα πρόσωπα

Στις 18 του προσεχούς Ιουλίου η ΑΕΚ συμπληρώνει 23 χρόνια ζωής.  Δύο και κάτι δεκαετίες μετά την ιστορική ενοποίηση της ΕΠΑ και του Πεζοπορικού και οι φίλοι και οπαδοί της στη Λάρνακα δεν έχουν ακόμη ζήσει κάποια κατάκτηση πρωταθλήματος.

Το οξύμωρο είναι ότι αν κανείς επισκεφθεί το οίκημα του συλλόγου στη Λάρνακα – χωρίς υπερβολή – θα εκπλαγεί από το πόσο χώρο παίρνει η τροπαιοθήκη με τις πρόσφατες κατακτήσεις των ακαδημιών, του καλαθοσφαιρικού και πετοσφαιρικού τμήματος της ομάδας, μαζί με αυτές των ΕΠΑ και Πεζοπορικού από τις προηγούμενες δεκαετίες.

Μάλιστα, από το 1994 και σε όλη αυτή την πορεία μετά την ενοποίηση, η ομάδα της Λάρνακας κατάφερε να κατακτήσει ένα κύπελλο (2004), να φτάσει στον τελικό κυπέλλου δύο φορές (1996, 2006) και να γίνει η πρώτη κυπριακή ομάδα που εξασφαλίζει πρόκριση σε ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ (2011-12). Δεν κατόρθωσε, ωστόσο, να κατακτήσει κάποιο τίτλο πρωταθλήματος και δικαίως οι φίλοι της διερωτούνται πότε θα συμβεί αυτό.

Προσωπική άποψη αποτελεί ότι οι μεγάλες ομάδες δεν γεννιούνται, ούτε γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη. Οι μεγάλες ομάδες χτίζονται και καθιερώνονται. Για να πάρει η ΑΕΚ πρωτάθλημα πρέπει πριν και πάνω από όλα να καλλιεργηθεί στις τάξεις της η νοοτροπία του πρωταθλητή.

Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μέχρι σήμερα δεν έχει δείξει να το αξίζει ή να το δικαιούται. Όταν όμως κάποιος πηγαίνει πολλές φορές στην πηγή για νερό, οφείλει να έχει και τις προαπαιτούμενες γνώσεις, ικανότητες και τα κατάλληλα εφόδια για να διαχειριστεί ό,τι του προκύψει.

Η απόκτηση της ιδιόκτητης έδρας τη φετινή περίοδο φαίνεται να έχει αποτελέσει ένα από τους βασικότερους παράγοντες για να καταστεί η ΑΕΚ μια από τους μελλοντικούς πρωταγωνιστές στο θεσμό του πρωταθλήματος. Η μετάβαση από το ΓΣΖ στο άκρως ποδοσφαιρικό «ΑΕΚ Αρένα» άλλαξε κατά πολύ την ποδοσφαιρική κουλτούρα όλου του οικοδομήματος της ΑΕΚ. Εκεί που το καλαθοσφαιρικό και πετοσφαιρικό τμήμα είχαν την άνεση του κλειστού γηπέδου «Κίτιον», η διοίκηση Καραπατάκη έβαλε το λιθαράκι της για να πάψει το ποδοσφαιρικό τμήμα να είναι ο «φτωχός συγγενής».

Τι απoμένει; Πάρα πολλά. Πρώτα από όλα, είναι απαραίτητη η απόκτηση σταθερότητας στις αγωνιστικές επιδόσεις της ομάδας καθώς και η νοοτροπία εκείνη που θα οδηγεί σε σωστή διαχείριση των βαθμολογικών δεδομένων. Κατά τη φετινή περίοδο είδαμε την ΑΕΚ στον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος να διανύει ένα αήττητο σερί και να έχει μια βαθμολογική διαφορά από τους υπόλοιπους, ενώ στο δεύτερο μισό έμεινε από δυνάμεις, οπισθοχώρησε και βρέθηκε και εκτός κυπέλλου. Αυτό δεν χαρακτηρίζει μεγάλες ομάδες με νοοτροπία πρωταθλητή και βεβαίως δεν μπορεί να γίνεται κατ’ επανάληψη κάθε χρόνο.

Αν αποκτήσουν αυτή τη νοοτροπία στη Λάρνακα, τότε αργά ή γρήγορα και με σύζευξη αγωνιστικών δεδομένων, θεωρώ ότι θα έρθει και η κατάκτηση του πρωταθλήματος. Οι βάσεις μπήκαν με τη διοίκηση Καραπατάκη να οδηγεί την ομάδα στη νέα της εποχή.

Υπάρχουν οι προοπτικές και αν κανείς ανατρέξει στη σύγχρονη κυπριακή, αλλά και ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ιστορία μπορεί να αντιπαραβάλει πολλά παραδείγματα με ομάδες που καθιερώθηκαν στην ποδοσφαιρική ελίτ των χωρών τους, αφήνοντας το μίζερο παρελθόν τους στο περιθώριο.

Τάσος Θεοδώρου

BET ON ALFA: Παίξε online και πάρε Bonus 100% με την πρώτη κατάθεση μέχρι 100 Ευρώ