Δύο παιδιά δεν είναι ποτέ τα ίδια

Δεν έχω διαβάσει πουθενά στα διάφορα sites της Κύπρου και της Ελλάδας για την βιολογική ανάπτυξη του παιδιού και την σημασία που έχει στον αθλητισμό.

Με μια απλή ακτινογραφία του καρπού (MRI) είναι πολύ εύκολο να βρεθεί η βιολογική ηλικία συγκρίνοντας την ανάπτυξη που έχουν τα κόκαλα του παιδιού. Ένα παιδί των 11 ετών μπορεί για παράδειγμα να έχει την ανάπτυξη που αντιστοιχεί με την ανάπτυξη ενός μέσου εννέα χρόνων παιδιού, ενώ ένα άλλο μπορεί να έχει και την ανάπτυξη ακόμα και κάποιου δεκαεπτάχρονου.

Καταλαβαίνεται λοιπόν ότι αυτά τα δύο παιδιά δεν αγωνίζονται με «ίσους όρους» Το ένα παιδί στο παράδειγμα από πάνω έστω και αν είναι της ίδιας ηλικίας με το άλλο θα υπερτερεί σε αντοχή, δύναμη ακόμα και σε ταχύτητα. Είναι μεγάλο λάθος λοιπόν να λέμε ότι το ένα παιδί θα παίξει μπάλα και το άλλο όχι με βάση την ανάπτυξη.

Απλά επειδή δεν αναπτύσσονται τα παιδιά με τον ίδιο ρυθμό. Γι αυτό και στο εξωτερικό στην αξιολόγηση των παιδιών χρησιμοποιούν τον όρο “Late Developers” στην επιλογή των παικτών. Κλασσικό είναι το παράδειγμα του Jamie Vardy της Leicester City.

Η ανάπτυξη των παιδιών είναι ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να μας προβληματίσει όλους. Δεν μπορούμε να βάζουμε την ίδια πίεση αλλά και να προπονούνται δύο παιδιά με μεγάλη διαφορά βιολογικής ηλικίας σε θέμα ανάπτυξης με τον ίδιο τρόπο. Το ένα παιδί είναι φυσιολογικό να έχει περισσότερες αντοχές και να μην είναι τόσο επιρρεπής σε τραυματισμούς από το άλλο. Είναι καιρός να ξεφύγουμε από την νοοτροπία του “one size fits all” για όλα τα παιδιά. Με αυτό τον παράγοντα στα υπόψη μας είναι σημαντικό να κατανοήσουμε γιατί ένα παιδί μπορεί επίσης να περάσει και μια περίοδος ντεφορμαρίσματος.

Αν ένα παιδί ψηλώνει γρήγορα είναι πολύ πιθανόν αυτό το γεγονός να επηρεάσει και την νευρομυϊκή συναρμογή του για παράδειγμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις επιβάλλεται να περιορίσουμε την προπόνηση του παιδιού έστω και ελάχιστα γιατί ο φόρτος επάνω στο κορμί του και σωματικά αλλά και ψυχολογικά είναι βαρύς. Αυτό τo γεγονός συμβαίνει πιο πολύ στην εφηβεία αλλά μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία και σε οποιοδήποτε παιδί. Δεν έχουν σημασία τα τρόπαια και τα αποτελέσματα γιατί πολλές φορές μια ομάδα αποτελείται από παιδιά πιο αναπτυγμένα από την άλλη.

Ακόμα και ένα παιδί που είναι βιολογικά πιο αναπτυγμένο από τα υπόλοιπα στο 7 Vs 7 μπορεί να κάνει την διαφορά. Το ποδόσφαιρο θέλει υπομονή, επιμονή και σκληρή δουλειά. Ίσως το παιδί που κανείς δεν υπολογίζει σήμερα να γίνει ο αστέρας του αύριο.

 

Μάριος Προδρόμου

M. Ed College of New Jersey

Mental Game Coach

2017 WGD- Genius of the Year for Europe