5 συμβουλες για να προπονήσεις το μυαλό

Για νεαρούς ποδοσφαιριστές:

1) Φαντάσου τις καλύτερες σου εμφανίσεις κάθε μέρα. Δες τον εαυτό σου να παίζει καλά και να κάνει ένα εξαιρετικό παιχνίδι. Το υποσυνείδητο μας δεν ξεχωρίζει μεταξύ αλήθειας και ψέμα. Κάνοντας αυτο το πράγμα κάθε μέρα αυξάνεις τις πιθανότητες να μην έχεις άγχος και να παίξεις καλα.

2) Στις προπονήσεις δώσ’ τα όλα. Αύξησε τους ρυθμούς και την ένταση. Έχε αυτοπεποίθηση και συγκέντρωση. Φτιάξε την σωστή νοοτροπία στις προπονήσεις αλλά και το καθαρό μυαλό. Οι προπονήσεις είναι καθρέφτης των παιχνιδιών σου.

3) Βαλε στόχους ρεαλιστικούς, σε κάθε σου παιχνίδι. Να ξέρεις ακριβώς τι θέλεις να κάνεις πριν από κάθε παιχνίδι. Η στόχοι σου πρέπει να είναι ελεγχόμενοι. Δεν μπορείς να πεις σήμερα ότι θα κερδίσουμε για παράδειγμα. Η στόχοι πρέπει να ειναι ατομική! Ρεαλιστική στόχοι ειναι να είσαι συνέχεια σε ένταση, να έχεις τρεξίματα αλλά και επικοινωνία με την υπόλοιπη ομάδα. Να έχεις σωστές τοποθετήσεις. Πρέπει να βλέπεις μονάχα τον εαυτό σου και να μην κρίνεις τους άλλους.

4) Να έχεις την σωστή γλώσσα του σώματος. Ψηλά το κεφάλι αν δεχτείς πρωτος γκολ για παράδειγμα. Μην νευριάσεις με τον διαιτητή κουνώντας τα χέρια σου δεξια και αριστερά. Στείλεις με την γλώσσα του σώματος σου πολλές φορές λάθος οδηγίες στον εγκέφαλο με φυσικό ακολουθώ να βγεις απο το παιχνίδι για πολλή ώρα. Μην σκύβεις το κεφάλι σου ποτε λοιπόν.

5) Μην γίνεσαι παρανοϊκός για λάθος πραγματα. Πολλές φορές η μονή μας έννοια ειναι να ξεκινήσουμε και να βάλουμε γκολ. Πρέπει να μάθουμε να είμαστε συγκεντρωμένη μονο σε πράγματα που μπορούμε να ελέγχουμε δηλαδή στον εαυτό μας. Πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι πάντοτε με καθαρό μυαλό. Πρέπει βγαίνοντας απο τον πάγκο να τα δίνουμε όλα και να αρπάξουμε την ευκαιρία.

Πόσοι μικροί μπαινουν μέσα στο παιχνιδι με νεύρα γιατί δεν ξεκίνησαν; Πόσοι μικροί αντιδρούν οταν γίνονται αλλαγή η στενοχωριουνται; Κράτα μονο στο μυαλό σου τα πράγματα που έχουν σημασία, να γίνεσαι για παράδειγμα ολο και πιο καλος.Ασχολούμαι μονάχα με τον εαυτό μου. Καθε μου προπόνηση αλλά και παιχνίδι είναι η ευκαιρία μου να γίνω πιο καλος αλλά και για να μάθω καινούργια πράγματα. Αυτή πρέπει να είναι η νοοτροπία μας. Αυτή είναι η νοοτροπία των πρωταθλητών.

 

Μάριος Προδρόμου

M. Ed College of New Jersey

Mental Game Coach

2017 WGD- Genius of the Year for Europe