Παιχνίδι του μυαλού…

Αν πας στην Μπαρτσελόνα το πρώτο που σε μαθαίνουν είναι να σκέφτεσαι, να σκέφτεσαι, να σκέφτεσαι γρήγορα.

Σήκωσε το κεφάλι, κινήσου, ξεμαρκαρίσου, σκέψου. Κοίτα προτού γίνεις κάτοχος της μάλας και όταν την… παραλάβεις δες ποιος είναι ελεύθερος κοντάσ σου και πάσα με την πρώτη. Ο παίκτης του σήμερα πρέπει να παίζει με μισή επαφή της μπάλας…

Μόνο με την τεχνική δεν πας πουθενά και η προπόνηση του μυαλού είναι εξίσου σημαντική. Ποδοσφαιρικό ταλέντο είναι ένα παιδί που έχει την ικανότητα να αντιλαμβάνεται τις καταστάσεις του παιχνιδιού, να προβλέπει την εξέλιξη τους και ανάλογα να αυτοσχεδιάζει τις ενέργειες του και να τις εκτελεί σε συνεργασία με τους συμπαίκτες του, πρέπει να έχει θάρρος και θέληση, να παίρνει πρωτοβουλίες μέσα στο παιχνίδι και να εκτελεί με αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα κάθε ενέργεια. Ακόμα πρέπει να είναι κοινωνικό άτομο και να ξεχωρίζει από τους άλλους για τις ηγετικές ικανότητες του.

Πρέπει να γνωρίζει πολύ καλά τα βασικά στοιχεία του ποδοσφαίρου (υποδοχή-σταμάτημα-μεταβίβαση-κεφαλιά-σουτ-ντρίπλα-οδήγημα) και να χειρίζεται πολύ καλά την μπάλα σε αγωνιστικές συνθήκες (πίεση χώρου, χρόνου και αντιπάλου), να ξεχωρίζει μέσα στην ομάδα σε σχέση με τους συνομήλικούς του από τις φυσικές ικανότητες που διαθέτει (ταχύτητα).

Δουλειά και στους τέσσερις τομείς λοιπον -ΤΕΧΝΙΚΗ (technique) -ΤΑΧΥΤΗΤΑ (speed) -ΕΥΦΥΙΑ (intelligence) -ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ (personality) (TSIP) Ειναι καιρός επιτέλους να βλέπουμε τους πιτσιρικάδες του σήμερα να βάζουν περισσότερη “φαντασία” και “αλητεία” στο παιχνίδι τους .

 

Μάριος Προδρόμου

Μ. Ed College of New Jersey

Mental Game Coach

2017 WGD- Genius of the Year for Europe