Η νοοτροπία του προπονητή

Ένα άρθρο βασισμένο με πραγματικά γεγονότα. Ο κύριος Ανδρέας είναι προπονητής των U15 στο μπάσκετ. Δύο από τους καλύτερους του παίκτες ήρθαν αργά για ένα αγώνα εντελώς αδικαιολόγιτα. Tους τιμώρησε και πολύ σωστό στο να μην παίξουν στο αγώνα πάρα το γεγονός ότι τους είχε γράψει στο φύλο αγώνα.

Όταν η ομάδα του έχανε ανακάλεσε την απόφαση του και τους έβαλε να παίξουν. Κέρδισε τον αγώνα αλλά κατάφερε να χάσει όλα τα παιδια του με το να ανακαλέσει την αρχική του απόφαση. Το επόμενο Σάββατο άργισαν να πάνε στο γήπεδο δύο παιδιά που δεν είναι στην βασική έντεκα αλλά δούλευαν σκληρά.

Ο κύριος Ανδρέας τους τιμώρησε και αυτούς με το να μην παίξουν. Όταν το σκορ ήταν στενό δεν τόλμησε όμως να τους χρησιμοποιεί όπως έκανε με τους καλούς του. Κέρδισε τον αγώνα αλλά έχασε και τα δύο αυτά παιδιά που σταμάτησαν το μπάσκετ. Μερικά χρόνια αργότερα αυτά τα παιδιά που είχαν γίνει πλέον ενήλικες (που σταμάτησαν το μπάσκετ) έκαναν παρέα με κακούς ανθρώπους. Αυτοί οι άνθρωποι τους παρασύραν να δοκιμάσουν τα ναρκωτικά.

Αν εμέναν στον αθλητισμό όμως η ζωή τους ίσως να ήταν διαφορετική. Γι αυτό σε ρωτάω κύριε Ανδρέα. Γιατί κανείς διάκριση μεταξύ των καλών παικτών και των κακό σου; Δεν γνωρίζεις ότι δεν εξελίσσονται όλα τα παιδια το ίδιο; Είναι εντελώς απαράδεκτο να κερδίσεις ένα αγώνα και να χάσεις όμως το παιδί. Κύριε Ανδρέα, να ξέρεις ότι η επιτυχία για ένα προπονητή δεν είναι τα πρωταθλήματα. Η επιτυχία για ένα προπονητή είναι να καταφέρει να κρατήσει όσα περισσότερα παιδιά μέσα στον αθλητισμό. Να καταφέρουμε να τους κρατήσει μακριά από τα κακά της κοινωνίας και να τους κάνει να νοιώθουν σημαντικά.

Ακόμα και ένα παιδί που δεν είναι ταλέντο που όμως δουλεύει σκληρά μπορεί να εμπνεύσει και να παρασύρει όλη την ομάδα μαζι του. Η σκληρή δούλεια πάντα νικάει το ταλέντο που δεν δουλεύει σκληρά. Η επιτυχία για ένα προπονητή και το ξανά τονίζω είναι να εμπνεύσει όσα περισσότερα παιδιά να αγαπήσουν αυτό που κάνουν και να τους κρατήσει μακριά από τα κακά της κοινωνίας μας. Η επιτυχία για ένα προπονητή δεν είναι τα κύπελλα αλλά ούτε και οι διακρίσεις που πετυχαίνει. Ας αγαπούμε λοιπόν όλα τα παιδια το ίδιο λοιπόν και ας μην τους βάζουμε σε κατηγορίες.

Τα παιδιά δεν είναι πιόνια κανενός και είναι ταυτόχρονα και οι καλύτεροι κριτές στο αν τους άδικα κάποιος ή όχι. Τέλος ας κατανοήσουμε όλη ότι η επιτυχία για ένα προπονητή είναι να εισπράττει τα χαμόγελα και την αγάπη από το κάθε παιδί που προπονεί.

Μάριος Προδρόμου

M. Ed College of New Jersey

Mental Game Coach

2017 WGD- Genius of the Year for Europe.