Κυπριακές ποδοσφαιρικές ομάδες που έβαλαν λουκέτο! (Μέρος Β’)

Συνέχεια στο αφιέρωμα και στην ανασκόπηση του Balla στις κυπριακές ομάδες και τα σωματεία που άφησαν το στίγμα τους στο κυπριακό ποδόσφαιρο και ακολούθως διαλύθηκαν.

Του Τάσου Θεοδώρου

Διαβάστε επίσης: 16+1 κυπριακές ποδοσφαιρικές ομάδες που έβαλαν λουκέτο! (pics)

Η τουρκική εισβολή του 1974 στην Κύπρο προκάλεσε την καταστροφή και τον όλεθρο και στο κυπριακό ποδόσφαιρο.

Πολλά σωματεία ανέστειλαν τη λειτουργία τους έχοντας χάσει την έδρα και την περιουσία τους. Ποδοσφαιριστές, διοικούντες και μέλη των ομάδων έχασαν την ζωή τους στον πόλεμο, ξεσπιτώθηκαν και διαλύθηκαν. Άλλων η τύχη τους ακόμα αγνοείται.

Παρά την τραγωδία εκείνη όμως, κάποιοι βρήκαν τη δύναμη και τις βοήθειες από τους συμπολίτες τους για να επανέλθουν και να ξαναφτιάξουν τις ζωές τους. Δεν άργησε και η ενασχόληση με το ποδόσφαιρο.

Αναλυτικά οι ομάδες που δέχθηκαν το πλήγμα της εισβολής, φάνηκαν άτυχες και έκλεισαν ή συγχωνεύθηκαν με άλλες ομάδες:

17. Λέσχη Αγάπη Λαού Λύσης (ΛΑΛΛ)

Ιδρύθηκε το 1919 με την επωνυμία «Η Αγάπη του λαού Λύσης» και έπειτα μετονομάστηκε σε«Λέσχη Αγάπη Λαού Λύση». Στην ομάδα αυτή αγωνίστηκε και ο υπαρχηγός της ΕΟΚΑ Γρηγόρης Αυξεντίου, το σπίτι του οποίου βρισκόταν απέναντι από το οίκημα της ΛΑΛΛ. Η ΛΑΛΛ πριν από το 1974 ανήκε στη δύναμη της ΚΟΠ και αγωνιζόταν στα πρωταθλήματα Β΄ και Γ΄ Κατηγορίας έχοντας δικό της ιδιόκτητο γήπεδο στο δρόμο Λύσης-Άρσους. Μετά την εισβολή διαλύθηκε.

18. ΑΣΟΒ Βατυλής

Ο Αθλητικός Σύλλογος «τα Ολύμπια» Βατυλής ήταν κυπριακή ποδοσφαιρική ομάδα με έδρα τη Βατυλή της επαρχίας Αμμοχώστου. Το 1974 λόγω της τούρκικης εισβολής το σωματείο έγινε προσφυγικό και επαναδραστηριοποιήθηκε στην ελεύθερη Κύπρο. Λίγα χρόνια μετά και το 1977 ανέστειλε οριστικά τη λειτουργία του.

19. Παρθενών Ζώδιας

Τα Εθνικόφρονα Σωματεία Παρθενών Ζώδιας ιδρύθηκαν το 1966 και δημιούργησαν ομώνυμη ποδοσφαιρική ομάδα.  Μετά το 1974  είχε επαναδραστηριοποιηθεί στη Λεμεσό οι δυσκολίες όμως της εποχής έφεραν τη διάλυση της το 1979.

20. ΑΕΜ Μόρφου

Ιδρύθηκε στη Μόρφου το 1960 και δέχθηκε επίσης το πλήγμα της εισβολής. Επαναδρασηριοποιήθηκε στη Λεμεσό, αλλά διαλύθηκε λόγω σοβαρών οικονομικών προβλημάτων το 1991 διαγράφοντας μια συνεχή πορεία στην Β’ Κατηγορία. Ο σύλλογος εξακολουθεί να υφίσταται σαν πολιτιστικό σωματείο.

21. ΑΕΚ Αμμοχώστου

Η Αθλητική Ένωση Κατηχητικών Αμμοχώστου  ιδρύθηκε το 1959 με τη λήξη του αγώνα της ΕΟΚΑ. Στις 25 Σεπτεμβρίου 1960 εντάχθηκε στην ΚΟΠ και μέρχρι το 1974 αγωνιζόταν στην Β’ και στη Γ’ Κατηγορία. Η τουρκική εισβολή δεν στάθηκε εμπόδιο στην επαναδραστηριοποίηση της με την ομάδα να ξαναβρίσκει τα πόδια της και να συμμετέχει στο πρωτάθλημα Γ΄ κατηγορίας την περίοδο 1976-77. Τον Οκτώβριο 1980 λόγω οικονομικών και άλλων προβλημάτων αναγκάστηκε να αναστείλει τη λειτουργία της.

22. ΑΕΚ Καραβά

Αποτελούσε μέρος του αθλητικού συλλόγου ΑΕΚ Καραβά που επιβιώνει μέχρι σήμερα. Ως ποδοσφαιρική ομάδα δημιουργήθηκε στις 2 Μαΐου 1957 και εντάχθηκε στη δύναμη της ΚΟΠ το Σεπτέμβριο του 1972. Μετά την τουρκική εισβολή και στις 26 Μαρτίου 1977 συγχωνεύθηκε με την ΠΑΕΚ Κερύνειας δημιουργώντας την Ποδοσφαιρική Αθλητική Ένωση Επαρχίας Κερύνειας (ΠΑΕΕΚ).

Ο κατάλογος με τις ομάδες που δεν υφίστανται πλέον, ωστόσο, δεν τελειώνει εδώ.

Υπήρχαν ομάδες με έδρα τα κατεχόμενα που δεν πρόλαβαν την τουρκική εισβολή και διαλύθηκαν πριν από τον πόλεμο. Ομόνοια Αμμοχώστου, Οθέλλος Αμμοχώστου, Λίβανος Κορμακίτη, Κέδρος Κορμακίτη, Τουρκ Κουτζούκ Αμμοχώστου, Μαραθώνας Κάτω Βαρωσίων, Μορφωτικός Τύμπου είναι όσες καταφέραμε να καταγράψουμε.

Το δρόμο της διάλυσης, του κλεισίματος, της συγχώνευσης ή της αναστολής του ποδοσφαιρικού τους τμήματος είδαν επίσης οι εξής σύλλογοι:

Εθνικός Αστήρ Λεμεσού, Φάρος Ακροπόλεως, Αχιλλέας Καϊμακλίου, Αναγέννηση Λάρνακας, Κίμων Ξυλοτύμπου, Ολυμπιάς Φρενάρου, Φωτειακός Φρενάρου, ΕΘΑ Έγκωμης, Ανταίος Λεμεσού, Αχιλλέας Καϊμακλίου, ΑΜΕΑΝ Αγίου Νικολάου, Αχιλλέας Αγίου Θεράποντα, Λίβανος Κορμακίτη, ΕΑΣ Αγίου Δομετίου, ΟΧΕΝ Περιστερώνας, ΑΠΕΫ Υψωνα, Ολυμπιάδα Νεάπολις, Δάφνη Τρούλλων, ΘΟΪ Φιλιάς, Πανελλήνιος Λεμεσού, ΘΟΪ Αυγόρου, Ευαγόρας Κάτω Αμιάντου, Παρνασσός Στροβόλου, Διγενής Ακρίτας Ύψωνα, Όλυμπος Αχερίτου, Θύελλα Δρομολαξιάς, ΑΜΕΠ Παρεκκλησιάς, ΕΠΑΛ Λεμεσού, Παρθενών Ζώδιας, ΑΤΕ ΠΕΚ Παρεκκλησιάς, ΑΕΚ Κόρνου, Λεβαδειακός Λειβαδιών, Σουρουκλής Τρούλλων, Αναγέννηση Μούτταλου, Κέντρο Νεότητας Καλού Χωριού, ΑΕΜ Μεσόγης Γιόλου, ΑΕΚ/Αχιλέας Αγίου Θεράποντα, FC Επισκοπής και ΠΟΛ/ΑΕ Μαρωνίου.