16+1 κυπριακές ποδοσφαιρικές ομάδες που έβαλαν λουκέτο! (pics)

Mε αφορμή τη διαφαινόμενη απόσυρση της ΑΕΖ από τα πρωταθλήματα της ΚΟΠ το Balla προέβηκε σε ανασκόπηση των σωματείων που άφησαν το στίγμα τους στο κυπριακό ποδόσφαιρο και στη συνέχεια διαλύθηκαν.

Του Τάσου Θεοδώρου

Αναλυτικά οι ομάδες που ήρθαν, είδαν και απήλθαν ή συγχωνεύθηκαν με άλλες ομάδες:

 

1. ΑΠΟΠ / Κινύρας Πέγειας

Με χρώματα το κίτρινο και το μπλε και έδρα το Δημοτικό Στάδιο Πέγειας της επαρχίας Πάφου, ιδρύθηκε το 2003 μετά την συγχώνευση του ΑΠΟΠ Πέγειας και του Κινύρα Έμπας και διαλύθηκε το 2012. Στα 9 χρόνια ζωής του κατάφερε να κατακτήσει μια φορά το κύπελλο Κύπρου (2009). Επίσης, σε αυτό το διάστημα συμπλήρωσε πέντε συμμετοχές (2007-11) στην Α΄ Κατηγορία και μια συμμετοχή στο ΟΥΕΦΑ Γιουρόπα Λιγκ.

Την περίοδο 2011-12 ξεκίνησε το πρωτάθλημα Β’ κατηγορίας με τιμωρία αφαίρεσης 6 βαθμών. Στη συνέχεια επιπλέον τιμωρίες αφαίρεσης βαθμών οδήγησαν την ομάδα στην Γ’ Κατηγορία. Το καλοκαίρι του 2012 η FIFA αποφάσισε την περαιτέρω διαβάθμιση της ομάδας στην Δ’ Κατηγορία και με επιπλέον αφαίρεση 6 βαθμών. Στις 6 Αυγούστου 2012 ανακοινώθηκε από τη διοίκηση της ομάδας ότι αποχωρεί από την ΚΟΠ και αυτό σήμανε και το οριστικό τέλος της ομάδας.

2. ΑΠΟΠ Πάφου

Με χρώματα το μπλε και το άσπρο και έδρα το Παφιακό Στάδιο, ιδρύθηκε το 1953. Συμμετείχε στα πρωταθλήματα Α΄ και Β΄ Κατηγορίας. Το 2000 ενοποιήθηκε με τον τον Ευαγόρα Πάφου δημιουργώντας την Αθλητική Ένωση Πάφου (ΑΕΠ). Η πιο καλή πορεία του στην Α’ Κατηγορία ήταν την περίοδο 1988-89 όταν και κατέλαβε την 8η θέση όταν το πρωτάθλημα διεξαγόταν με 15 ομάδες. Η τελευταία χρονιά που ο ΑΠΟΠ έπαιξε στην Α΄ Κατηγορία ήταν το 1999-00 όταν και κατέλαβε την 11η θέση.

3. Ευαγόρας Πάφου

Πήρε το όνομά του από τον ήρωα της ΕΟΚΑ Ευαγόρα Παλληκαρίδη και ιδρύθηκε το 1961. Εντάχθηκε στην ΚΟΠ το 1962 με χρώματα το πράσινο και το άσπρο. Το 1988 υιοθέτησε το μπλε και το άσπρο. Μέχρι και το 1982 αγωνιζόταν στο Γ.Σ. Κόροιβος και ακολούθως μέχρι το 2000 στο Παφιακό Στάδιο.  Η πιο καλή περίοδος για τον Ευαγόρα στην Α’ Κατηγορία ήταν την περίοδο 1972-73 και το 1976-77 όταν πήρε την 9η θέση. Το 2000 ενοποιήθηκε με τον ΑΠΟΠ Πάφου δημιουργώντας την Αθλητική Ένωση Πάφου (ΑΕΠ).

4. ΑΕΚ Κουκλιών

Με έδρα τα Κούκλια της επαρχίας Πάφου ιδρύθηκε στις 20 Οκτωβρίου 1968. Χρώματα της ομάδας ήταν το κίτρινο και το μαύρο. Συμμετείχε στην Α΄ κατηγορία την περίοδο 2013-14. Τερμάτισε στη 12η θέση και υποβιβάστηκε. Το 2014 τα δυσβάκτακτα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε έφεραν την ενοποίηση με την ΑΕΠ Πάφου και την ίδρυση της Πάφος FC.

5. ΑΕΠ Πάφου

Είχε ως έδρα της το Παφιακό Στάδιο και χρώματα το μπλε και το άσπρο. Ιδρύθηκε στις 10 Ιουνίου 2000 με τη συγχώνευση των δύο πιο πάνω συλλόγων της Πάφου, του ΑΠΟΠ Πάφου και του Ευαγόρα Πάφου και ένωσε ολόκληρο τον κόσμο της κεντρικής πόλης της Πάφου. Άντεξε μόνο 14 χρόνια καθώς το 2014 και μετά από 10 συμμετοχές στην Α’ Κατηγορία και 4 στην Β’ Κατηγορία ενσωματώθηκε στην ομάδα της ΑΕΚ Κουκλιών με το νέο εγχείρημα να ονομάζεται Πάφος FC.

6. Πεζοπορικός Λάρνακας

Ο Π.Ο.Λ. ήταν ποδοσφαιρική ομάδα της Λάρνακας με χρώματα το πράσινο και το άσπρο. Eίχε κατακτήσει 2 πρωταθλήματα Α’ Κατηγορίας και 1 φορά το Κύπελλο Κύπρου. Τερμάτισε στη δεύτερη θέση 8 φορές, ενώ έφτασε 7 σε τελικό κυπέλλου. Μετά από 49 συμμετοχές στην Α΄ Κατηγορία και7 στα ευρωπαϊκά κύπελλα το 1994 ενώθηκε με την ΕΠΑ Λάρνακας δημιουργώντας την ΑΕΚ Λάρνακας.

7. ΕΠΑ Λάρνακας

Η Ένωσις Πεζοπορικού ΑΜΟΛ Λάρνακας ιδρύθηκε το 1932 και ήταν από τα ιδρυτικά σωματεία της ΚΟΠ. Είχε ως έδρα το παλιό ΓΣΖ της Λάρνακας και χρώματα το κίτρινο και το μαύρο.Είχε κατακτήσει  3 πρωταθλήματα , 5 κύπελλα και 1 Ασπίδα Πάκκου. Μετά από 50 συμμετοχές στην Α΄ Κατηγορία, μία (1970-71) στο πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής  και 3  στα ευρωπαϊκά κύπελλα ενώθηκε το 1994 με τον Πεζοπορικό Λάρνακας δημιουργώντας την ΑΕΚ Λάρνακας.

8. Αλκή Λάρνακας

Η Αλκή Λάρνακας ιδρύθηκε στις 10 Απριλίου του 1948 υπό τη σκιά των παγκύπριων γεγονότων διάσπασης των αθλητικών σωματείων. Μέχρι το Μάιο του 2014 διατηρούσε ποδοσφαιρικό τμήμα όταν και ανέστειλε τη λειτουργία του για οικονομικούς λόγους. Χρώματα της Αλκής ήταν το κόκκινο και το μπλε. Μεγαλύτερες επιτυχίες της ομάδας ήταν οι 5 συμμετοχές στον τελικό του Κύπελλο Κύπρου.Ψηλότερη θέση που τερμάτησε στο πρωτάθλημα Α’ Κατηγορίας ήταν η 3η. Στις 6 Μαΐου 2014 η διοίκηση της Αλκής ανακοίνωσε την αποχώρηση της από την ΚΟΠ.

9. Ομόνοια Ορόκλινης

Ιδρύθηκε το 1979 με έδρα την Ορόκλινη και χρώματα το πράσινο και το άσπρο. Μέχρι το 2013 συμμετείχε στις διοργανώσεις της ΠΕΟΠΑ. Στις 10 Απριλίου 2014 η γενική συνέλευση της ομάδας αποφάσισε την μετονομασία της σε Αλκή Ορόκλινη.

10. Νέος Αιώνας Τρικώμου

Ο Νέος Αιώνας Τρικώμου ήταν η πρώτη κυπριακή ποδοσφαιρική ομάδα που ιδρύθηκε στην Κύπρο (1900) με έδρα το Τρίκωμο της επαρχίας Αμμοχώστου. Μετά την τουρκική εισβολή το 1974 το ποδοσφαιρικό τμήμα ανέστειλε την λειτουργία του και έγινε προσφυγικό σωματείο έχοντας επαναδραστηριοποιηθεί στη Λεμεσό.

11. Ατρόμητος Γεροσκήπου

Ο Ατρόμητος Γεροσκήπου ιδρύθηκε το 1956 και είχε ως έδρα το Δημοτικό Στάδιο Γεροσκήπου. Ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Σωματείων Πάφου στα πρωταθλήματα της οποίας αγωνιζόταν μέχρι το 2004. Αγωνίστηκε στην Α΄ Κατηγορία την περίοδο 2008-06. Στις 2 Ιουνίου 2013 αποσύρθηκε απο την ΚΟΠ για οικονομικούς λόγους και στη συνέχεια διαλύθηκε.

12. Ονήσιλος Σωτήρας

Το Κέντρο Νέων Ονήσιλος Σωτήρας με έδρα το δήμο Σωτήρας της επαρχίας Αμμοχώστου, ιδρύθηκε το 1978 και διατηρούσε τμήματα ποδοσφαίρου, καλαθόσφαιρας και φούτσαλ. Τον Ιούλιου του 2014, λόγω πολλών οικονομικών προβλημάτων και τιμωριών με αφαίρεση βαθμών, αποχώρησε από τις τάξεις της ΚΟΠ. Ο Ονήσιλος διαλύθηκε και στη θέση του ιδρύθηκε ο Ονήσιλος Σωτήρας 2014 ο οποίος και  εντάχθηκε στην Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Αμμοχώστου-Λάρνακας (ΠΟΑΛ).

13. Κεραυνός Στροβόλου

Ο Κεραυνός Στροβόλου ήταν κυπριακή ποδοσφαιρική ομάδαπου αποτελούσε μέρος του Γυμναστικού Συλλόγου Στροβόλου. Ο Κεραυνός  σήμερα διατηρεί μόνο καλαθοσφαιρικό τμήμα ανδρών και γυναικών. Η ποδοσφαιρική ομάδα του ιδρύθηκε το 1926 και χρώματά του ήταν το κόκκινο και κίτρινο με έμβλημα τον σφαιροβόλο. Το 1961 εντάχθηκε στην ΚΟΠ και πήρχε μέχρι το 1993. Συμμετείχε 4 φορές στην Α΄ Αατηγορία, ενώ είχε κατακτήσει 2 φορές το πρωτάθλημα Β΄ Κατηγορίας και 1 φορά το πρωτάθλημα Γ΄ Κατηγορίας.

14. Ανεξάρτητος – Ποδοσφαιρικός Όμιλος Παγκύπρια

Αποτελεί τον προπομπό του Τραστ. Ο ΠΟΠ ιδρύθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 1916 στη Λευκωσία από απόφοιτους της Αγγλικής Σχολής και με χρώμα το πράσινο. Αποτέλεσε την πρώτη αμιγώς ποδοσφαιρική ομάδα της Κύπρου. Στις τάξεις του εντάχθηκαν πολλοί παίχτες από τον Ανεξάρτητο που είχε διαλυθεί λόγω πολλών δυσκολιών. Το 1919 ο ΠΟΠ κατέκτησε το πρωτάθλημα που διοργανώθηκε από την Αγγλική Σχολή και το Μάρτιο του 1924 διαλύθηκε.

15. Ένωση Νέων Τραστ

Αποτελεί τον προπομπό του ΑΠΟΕΛ. H Ένωσις Νέων Τραστ Λευκωσίας με έδρα το παλιό ΓΣΠ και χρώματα το κίτρινο και το πρασινο ιδρύθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 1924 και διαλύθηκε το 1938. Οι ιδρυτές του Τραστ, ενώ τάσσονταν σθεναρά υπέρ των εθνικών διεκδικήσεων των Ελλήνων της Κύπρου της τότε εποχής, ενέταξαν στις τάξεις του Αρμένιους, Μαρωνίτες και Λατίνους και ονόμασαν το σύλλογο σε «Trust» (εμπιστοσύνη). Η ομάδα αυτή κατέκτησε πρώτη το πρωτάθλημα και το κύπελλο στην Κύπρο. Συμμετείχε σε 4 τέσσερα πρωταθλήματα Α΄ κατηγορίας και σε 4 διοργανώσεις κυπέλλου Κύπρου, φτάνοντας και τις 4 φορές στον τελικό, κατακτώντας το τρόπαιο τις 3 από αυτές.

16. Ποδοσφαιρικός Όμιλος Λευκονοίκου – Ανόρθωση Λευκονοικού – Ένωση Νέων Λευκονοίκου

Είναι ίσως η μοναδική περίπτωση ανά το παγκύπριο όπου σε ένα χωριό υπήρξαν τρία αθλητικά σωματεία.  Σύμφωνα με το βιβλίο «Λευκόνοικο, το διαμάντι της Μεσαορίας» και την κυπριακή εγκυκλοπαίδεια του Άντρου Παυλίδη, την κοινωνική ζωή του Λευκονοίκου στιγμάτισαν οι δραστηριότητες τριών σωματείων του.

Το πιο παλαιό από αυτά ήταν η Ελευθερία. Αργότερα ιδρύθηκε η ΑΤΕ-ΠΕΚ, της οποίας η νεολαία ίδρυσε την Ανόρθωση Λευκονοίκου. Το 1971 ιδρύθηκε η  Ένωση Νέων Λευκονοίκου που διατηρούσε ποδοσφαιρική ομάδα μέχρι το 1974. Μετά την τουρκική εισβολή του 1974, οι κάτοικοι του Λευκονοίκου σκορπίστηκαν σε όλη της ελεύθερη Κύπρο. Με το πέρασμα του χρόνου κατάφεραν να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους και το 1981 ίδρυσαν στη Λεμεσό προσφυγικό σωματείο με την επωνυμία Ένωση Λευκονοικιατών που το 1985 μετονομάστηκε σε Προσφυγικό Σωματείο «Το Λευκόνοικο». 

Υπάρχει επίσης η μαρτυρία ότι κατά την περίοδο 1929-32 στην Αμμόχωστο ο ΓΣΕ διοργάνωσε επαρχιακό πρωτάθλημα με τη συμμετοχή της Ανόρθωσης, του Γυμνασίου της πόλης, της Ομόνοιας Αμμοχώστου, της Τουρκικής Λέσχης Αμμοχώστου και του Ποδοσφαρικού Ομίλου Λευκονοίκου με νικήτρια την Ανόρθωση.

 

Αθλητική Ποδοσφαιρική Ομάδα Νέων Αφάνειας (ΑΠΟΝΑ). Λειτούργησε μέχρι το 1958. Τότε διασπάστηκε σε αριστερούς και δεξιούς και δημιουργήθηκαν δυο νέες ομάδες: ΕΔΟΝ Αφάνειας και ΔΟΞΑ Αφάνειας, όπως και δυο συλλόγοι.