Αθλητική διατροφή για νεαρούς ποδοσφαιριστές: Απαραίτητη για την επιτυχία!

Παρ’ολο που το κυρίως μέλημα όλων των ποδοσφαιριστών, μικρών και μεγάλων, είναι να φτάνουν σε υψηλά επίπεδα απόδοσης σε κάθε παιχνίδι, δυστυχώς, οι περισσότεροι από αυτούς αγνοούν ότι η απόδοσή τους μπορεί να επηρεαστεί άμεσα από την διατροφική τους κατάσταση.

Οι νεαροί ποδοσφαιριστές συνήθως δεν ακολουθούν μια σωστή ισορροπημένη διατροφή και αυτό έχει σαν συνέπεια να μην μπορεί να διαθέσει ο οργανισμός αρκετά «καύσιμα» για τις ανάγκες της άσκησης, να δημιουργούνται θρεπτικές ανεπάρκειες στον οργανισμό οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε ασθένεια ή κόπωση, στη μείωση της ανάπτυξης αλλά και διατήρησης των οστών, όπως και στη μείωση της δυνατότητας ανάπτυξης του μυϊκού συστήματος στο μέγιστο. Όλα όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την αθλητική απόδοση ανεξάρτητα από το «πόσο αποφασισμένος είναι να πετύχει» ένας ποδοσφαιριστής.

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι οι νεαροί αθλητές δεν καταναλώνουν όσες θερμίδες χρειάζονται καθημερινά δηλ. δεν πετυχαίνουν το ενεργειακό ισοζύγιο. Είτε καταναλώνουν λιγότερες (αρνητικό ισοζύγιο) είτε περισσότερες (θετικό ισοζύγιο) θερμίδες από αυτές που χρειάζονται. Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι οι νεαροί αθλητές, αν και έχουν αυξημένες ενεργειακές και θρεπτικές ανάγκες, παραμένουν απληροφόρητοι για τη σημασία της διατροφής στην απόδοση ή αρνούνται, με ή χωρίς τη βοήθεια των γονιών, να ακολουθήσουν τις οδηγίες που τους δίνονται υιοθετώντας το κλισέ «αφού γυμνάζομαι μπορώ να τρώω ότι θέλω».

Όταν οι νεαροί αθλητές καταφέρουν να βελτιώσουν τη διατροφή τους θα χαίρουν καλύτερης υγείας, θα έχουν τα κατάλληλα εφόδια (καύσιμα) για να μπορέσουν να αναπτύξουν και να βελτιώσουν καλύτερα τις ικανότητές τους (π.χ ταχύτητα, δύναμη, αντοχή) και τη δυνατότητα να πετύχουν υψηλή απόδοση στο ποδόσφαιρο.

 

Φλώρα Γεωργαλλά Διαιτολόγος-Αθλητική Διατροφολόγος

 

Η Φλώρα Γεωργαλλά είναι εγγεγραμμένη διαιτολόγος-διατροφολόγος και αθλητική διατροφολόγος. Έχει αποφοιτήσει από το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης το 2006 και κατόπιν απέκτησε το μεταπτυχιακό της τίτλο στο πανεπιστήμιο Loughborough της Αγγλίας, όπου ειδικεύτηκε στην αθλητική διατροφή. Ξεκίνησε να ασκεί το επάγγελμα του διαιτολόγου από το 2008, σε ιδιωτικό επίπεδο, ενώ παράλληλα συνεργάζεται με επαγγελματική ομάδα και ακαδημίες ποδοσφαίρου καθώς και με άλλα ομαδικά και ατομικά αθλήματα. Επίσης , για δεύτερη χρονιά φέτος συνεργάζεται με το αθλητικό τμήμα του ιδιωτικού σχολείου Φόρουμ.