Νικάς και παίρνεις… 4 βαθμούς!

Stoiximan: Παίξε με 100€ bonus, Αγώνες με 0% γκανιότα καθημερινα, Πριμ στο παρολί, Κορυφαίες αναμετρήσεις σε live streaming

Ο «Game Changer» γράφει για την κοσμογονική αλλαγή που εφαρμόστηκε στην Κύπρο το 1991 και πώς μερικές διαφοροποιήσεις στους κανονισμούς του ποδοσφαίρου μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο τον Βασιλιά τον Σπορ.

Το σύστημα βαθμολογίας μπορεί να καθορίσει την εξέλιξη ενός πρωταθλήματος, τον τρόπο προσέγγισης ομάδων που εξυπηρετούνται παίζοντας χωρίς ή με σκοπιμότητες και το θέαμα που παρακολουθούν οι φίλαθλοι.

Στην Κύπρο το σύστημα βαθμολογίας άλλαξε τρεις φορές καθώς από την περίοδο 1934/35 υιοθετήθηκε το σύστημα 2-1-0 μέχρι την περίοδο 1960/61 όταν επιλέγηκε το 3-2-1, την σεζόν 1970/71 ακολούθησε το 2-1-0, ενώ από το 1991/92 η νίκη δίνει τρεις βαθμούς, η ισοπαλία 1 και η ήττα κανέναν.

Το «3-1-0» προτάθηκε με σκοπό την επιβράβευση της ομάδας που κυνηγά την νίκη κόντρα στην λογική πολλών περιπτώσεων όπου ομάδες αγωνίζονταν με πρώτιστο στόχο να μην χάσουν.

Αναλύοντας τα δεδομένα σαφώς η επιλογή κρίνεται ως άκρως θετική και με τους κανονισμούς του ποδοσφαίρου να διαφοροποιούνται με την πάροδο των χρόνων, θα δούμε στο μέλλον να εφαρμόζονται νέες καινοτομίες είτε πιλοτικά είτε με άμεση ισχύ.

Ένα θέμα το οποίo απασχολεί τα τελευταία χρόνια είναι η χρήση της τεχνολογίας με video replay στους αγώνες, με στόχο την ορθότερη εφαρμογή των κανονισμών, ένα θέμα το οποίο θα απασχολήσει στο επόμενο διάστημα την στήλη που έχει ως σκοπό να αποτελέσει ένα καταφύγιο ιδεών, σκέψεων και προτάσεων και από τους επισκέπτες του Balla.

Οι κανονισμοί ορίζουν τα πλαίσια του αθλήματος και παίζουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην εξέλιξή του. Ως εκ τούτου οι… μεταρρυθμίσεις μπορούν να το αλλάξουν, να το βελτιώσουν ή και να το αλλοιώσουν. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει διαφοροποιήσεις σε σημαντικούς κανονισμούς όπως η χρήση κίτρινης και κόκκινης κάρτας, το πέναλτι και το οφσάιντ.

Όσο αφορά το σύστημα βαθμολογίας, σκεφτείτε πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν π.χ για κάθε ομάδα του πρώτου γκρουπ η νίκη στα λεγόμενα μεγάλα ματς, τα οποία θα προκαθορίζονται με βάση την βαθμολογία του περσινού πρωταθλήματος (πχ πρώτη εξάδα, ή συνολική βαθμολογία των τελευταίων ετών ανα ομάδα), η νίκη έδινε 4 βαθμούς και αντιστοίχως αυτό συνέβαινε και στο δεύτερο γκρουπ.

Παράλληλα με το πιο πάνω προτεινόμενο σύστημα βαθμολογίας η διακοπή του θεσμού των πλέι οφ πιθανότατα θα βελτίωνε την ποιότητα του πρωταθλήματος, καθώς η δεύτερη φάση προκαλεί περισσότερο κορεσμό σε ποδοσφαιριστές και φιλάθλους.

Μια καινοτομία, κυπριακής… έμπνευσης, με τον επικείμενο πρωταθλητή στα πλέι οφ, γέμισε το πρόγραμμα με παραδοσιακά ντέρμπι και με αποτέλεσμα την μείωση στην προσέλευση των φιλάθλων (μέσος όρος), μερικά παιχνίδια άνευ ουσιαστικής σημασίας, ενώ με ελάχιστες εξαιρέσεις ο θεσμός δεν αποτέλεσε κριτήριο για την τελική έκβαση του πρωταθλήματος. Προσθέτοντας στην εξίσωση την αύξηση κρουσμάτων ύποπτων αγώνων το αποτέλεσμα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικό…

Αν το μεγάλο ζητούμενο είναι τα περισσότερα έσοδα για τις ομάδες θα ήταν σοφότερο να γίνουν μελέτες και κινήσεις με στόχο την αξιοποίηση του ονόματος κάθε ομάδας με διαφορετικούς τρόπους ούτως ώστε τα ντέρμπι και το πρωτάθλημα να μην χάνουν την αίγλη τους.

Πάντως, η καθιέρωση του συστήματος βαθμολογίας «3-1-0» ήταν μια έμπνευση που δεν είχε ως στόχο το χρήμα αλλά την αναβάθμιση της ποιότητας του αθλήματος.

Για την διορατικότητα και την εισήγηση που υπερψηφίστηκε στις 9 Φεβρουαρίου 1981 το ποδόσφαιρο ευγνωμονεί τον Τζίμι Χιλ…

BET ON ALFA: Παίξε online και πάρε Bonus 100% με την πρώτη κατάθεση μέχρι 100 Ευρώ